Každá melasa, řepná i třtinová obsahuje cca 50% zkvasitelných cukrů. Proto se musí před zkvašením zředit.
A to, že je nahnědlá, neznamená že je zkaramelizovaná. Je to jen její přirozené zbarvení vlivem balastních látek při zpracování a rafinaci a ty znemožňují další získání cukru z ní. Proto je to z hlediska cukrovarnického nepoužitelný odpad...
Pokud melasa zkaramelizuje, je havarovaná a ke kvašení absolutně nepoužitelná! A myslím, že i ke krmným účelům nevhodná!
Co prodávají eshopy, přip. nějaká "zdravá výživa" absolutně netuším. Ale co vím je to, že každý lihovar by tu zkaramelizovanou, znehodnocenou odmítnul. A i zemědělci, krmiváři.
Bližší informace lze najít třeba tady:
[PDF] Melasa řepná – pro lihovary – specifikace výrobku - Cukrovar Prosenice