Otázka karamelizace zní poněkud jinak. Samozřejmě, že melasa nezkaramelizuje, jako třeba záměrně vyrobený karamel z cukru, používaný na barvení levnějších "nápojů", ale ČÁST melasy ze stane, vlivem působení tepla nezkvasitelnou. Na homebrew stránkách se o tom mluví. Třeba mají anglofonní paliči pro takovou melasu (caramelised) název, jehož český ekvivalent není přímo" zkaramelizovaný". Ale to, myslím, vede debatu jiným směrem. Na každý pád, všechny destiláty jsou v podstatě líh s něčím málo navíc. Takže líh z řepné melasy - ano. Ale teprve to "něco navíc" z něj může udělat rum. A o tom "něčem navíc" je řeč. Jde o to, jestli někdo z přítomných někdy zkusil či ochutnal ten řepný melasový líh s "něčím navíc" a když ano, jak mu to chutnalo. Sám dobře vím, co to dá za starání, aby z prokvašené třtinové melasy vznikl rum (dobrý) a nikoli pouze líh. Tedy podle mého názoru. Objevuje se tu spousta šikovných a tvořivých lidí (mohl bych jmenovat), kteří to třeba kvalifikovaně zkusili... A za ten Deslik děkuji. Sám jsem se kdysi na jejich stránku náhodou díval, ale ten RUM mi unikl.