Jak vyrobit dřevěnou houpačku

Dřevěná zahradní houpačka je skvělým doplňkem pro jakoukoliv zahradu nebo terasu. Je to místo, kde si můžete odpočinout, relaxovat a užít si krásného počasí. Pokud se chcete naučit, jak si vyrobit vlastní dřevěnou zahradní houpačku, postupujte podle těchto kroků.

Návrh houpačky
Než začnete stavět houpačku, musíte mít návrh. Zvažte, jak velkou houpačku chcete, jakou váhu bude muset unést a jakou výšku máte k dispozici. Rozhodněte se, zda chcete mít houpačku s jedním nebo dvěma sedadly. Všechny tyto faktory ovlivní návrh houpačky.

Materiály
Při výrobě dřevěné zahradní houpačky budete potřebovat následující materiály:

Dřevo (hruška, javor, dub a jasan jsou vynikající volby pro venkovní nábytek)
Řetězy
Kroužky
Karabinky
Šrouby
Přírubové spojky
Přírubové šrouby
Brusivo
Barva nebo ochranný nátěr

Konstrukce houpačky

Připravte si potřebné díly dřeva. Pro houpačku budete potřebovat tyto části:
2x sedátko
2x opěrka zad
2x opěrka nohou
2x bočnice
1x příčník

Sestavte sedátka a opěrky zad. Sestavte každé sedátko z jednoho kusu dřeva a dvou opěrek zad. Použijte přírubové spojky a šrouby, abyste je spojili dohromady. Použijte brusivo, abyste vyhladili hrany a zajistili, že jsou rovné.
Sestavte opěrky nohou. Opěrky nohou jsou nejčastěji složeny ze dvou částí. Sestavte každou část s použitím přírubových spojek a šroubů a vyhladte hrany.
Sestavte bočnice. Bočnice jsou tvořeny dvěma kusy dřeva spojenými v pravém úhlu. Použijte přírubové spojky a šrouby, abyste je spojili dohromady a opatrně vyhladte hrany.

Sestavte rám houpačky. Sestavte rám houpačky spojením bočnic s příčníkem. Použijte přírubové spojky a šrouby, abyste je spojili dohromady a opět vyhladte hrany.
Připojte řetězy. Připevněte řetězy k opěrkám nohou pomocí karabinek a kroužků. Zajistěte, aby řetězy byly správně vyvážené a houpačka se mohla pohybovat bez problémů.
Namontujte sedátka. Namontujte sedátka na rám houpačky pomocí přírubových šroubů. Ujistěte se, že jsou správně umístěna a pevně připevněna.
Ochrana a úprava. Pokud chcete, můžete houpačku ošetřit nějakým druhem ochranného nátěru nebo ji natřít barvou. To pomůže chránit dřevo před poškozením způsobeným povětrnostními podmínkami.

Tipy a rady

Použijte kvalitní dřevo. Hruška, javor, dub a jasan jsou vynikající volby pro venkovní nábytek, protože jsou pevné a odolné proti povětrnostním podmínkám.
Dbejte na to, aby řetězy byly dostatečně pevné a vyvážené, aby se houpačka mohla pohybovat bez problémů.
Pokud nejste zkušený řemeslník, neváhejte požádat o pomoc někoho zkušenějšího.
Nenechte děti bez dozoru na houpačce, aby se nezranily.

Závěr
S výrobou dřevěné zahradní houpačky není takový problém, jak by se mohlo zdát. Sestavení houpačky si můžete vychutnat jako projekt pro víkend a výsledek bude skvělým doplňkem pro vaši zahradu nebo terasu. Mějte na paměti, že bezpečnost by měla být vaší prioritou, proto pečlivě vybírejte materiály a pracujte opatrně. Ať už si vyrobíte jednoduchou nebo složitější houpačku, budete se na ni moci těšit po mnoho let

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno