Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Odrody naších dedov a pradedov

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...>   

Odrody naších dedov a pradedov


Paľo. (1739) - xxx.xxx.235.66 (?)
6.1.2014 13:42, počet návštěv: 64045
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dovolím si nadviazať na vlákno o chutnom Švajčiarskom pomarančovom, ktoré sa v záhradkách pestovalo ešte aj v 70. rokoch minulého storočia. Veľmi si vážim názorov a skúseností Ing.Fidly. Je to skutočne tak, že niektoré sorty reagujú na starnutie dreva horšou kvalitou a zmenšovaním plodov. Má to zrejme aj súvislosť s vyčerpanosťou živín v pôde a s priechodnosťou drevitých cievnych zväzkov pre vodu a živiny. Sú však odrody naších predkov, ktoré prinášali podradné plody práve na vyhnojených pôdach a v uzavretých polohách. Príkladom môžu byť chuťovo skvelé sorty Minister Hammerstein či Zuccalmagliova reneta. Spoločným znakom jabĺčok naších pradedov bola nielen dlhá skladovateľnosť- často až do júna, ale najmä ich nenapodobiteľná veľmi dobrá až výborná chuť- odlišná od chuti jonatánov, spartanov, koxoviek či rubínov, na ktoré sme dnes privyknutí. Uvádzam niekoľko príkladov: Miltenbergské: biela, kyprá, šťavnatá, aromatická, jemne navinulá dužnina, Kalvil zimný biely: veľmi jemná, kyprá, veľmi šťavnatá, jahodo - korenistá, navinule sladká dužnina, s ananasovou príchuťou, Steyman vinesap: jemná, šťavnatá, navinulá, jemne pikantná, výborná, aromatická dužnina, Adamsova parména: kyprá, šťavnatá dužnina, citrónovo korenistá, sladko navinulá výborná chuť, Londýnske: jemne mäkká, šťavnatá dužnina s výbornou, sladko navinulou aromatickou príchuťou. Navinulá sladkosť a aróma bývajú u týchto odrôd typické. Ako píše p.Ing.Fidla, typická chuť sa nemusí prejaviť v každej lokalite. Kto nevytvorí danej sorte potrebné podmienky, nemal by žehrať na jej netypickú chuť. Napriek tomu, že veľa menovaných starých odrôd potrebuje vzdušnejšie podmienky pri výsadbe a nie je odolná k chrastavitosti či rakovine kôry, nerozumiem tomu, prečo šľachtiteľské ústavy krížia donekonečna iba úzky sortiment odrôd a nevyužívajú gény starodávnych odrôd. Nie je práve reinkarnácia starých odrôd cestou a východiskom, ako spestriť sortiment a spektrum chutí ovocia na domácom stole?wink

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Odrody naších dedov a pradedov


jarda7 (641) - xxx.xxx.6.248 (?)
6.1.2014 16:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdysi v mé první zahradě jsem měl starší (20let?) polokmen Croncelského. Mělo střídavou plodnost, kterou jsem neuměl tehdy odstranit. V roce plodném mělo bohatou úrodu průměrných plodů průměrné chuti. V dalším roce přineslo 5 jablek výjimečné velikosti (1/2kg) a výborné chuti. Zahradu jsem časem prodal a tak jsem nestačil uplatnit toto "výborné" jablko na některé výstavě.

Od té doby už jsem střídavou plodnost u jabloní neměl, mám ale pochybnosti, zda ty výjimečné vlastnosti některých odrůd nepocházejí právě z těch malých úrod v neplodných letech (což by se dalo napodobit i uměle).

Domnívám se, že šlechtitelé nezapomínají na staré odrůdy a využívají je, na př. Ontario. Nám ovšem předkládají jen úspěšné cv.  J.

Připojit reakci
      

Odrody naších dedov a pradedov


vyslouzil (17385) - xxx.xxx.92.38 (?)
6.1.2014 17:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co se týče Švýcarského oranžového - v Malé pomologii (Dvořák - Vondráček) z roku 1969 je uvedeno mezi novými perspektivními odrůdami, tedy alespoň u nás to žádná exttra letitá odrůda není.  Mám pocit, že si mnohé staré odrůdy trochu idealizujeme. Např. jablko Londýnské mám stále. Chuť určitě není špatná. Ale vzhled - zelenožlutobílý mastný plod s nevýrazným líčkem zaujme jen odborníka. Navíc chce teplo a hodně trpí strupovitostí.  Croncelské sice náročné není, ale zraje v době chutnějších jablek. U něho je cenná odolnost vůči mrazu a rakovině.
    Když se podíváme na výpěstky zahraničních šlechtitelů, ani oni to s křížením starých odrůd nepřehánějí. 

Připojit reakci
         

Odrody naších dedov a pradedov


JJM (54) - xxx.xxx.239.104 (?)
6.1.2014 18:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Croncelské jsme měli v dětství.Jeho chut je naprosto jedinečná.Neznám odrudu s podobnou chutí.Nevýhoda, trpělo černou hnilobou podzimní jablko co se nedalo sníst rýchle shnilo.

Připojit reakci
            

Odrody naších dedov a pradedov


vyslouzil (17385) - xxx.xxx.92.38 (?)
6.1.2014 18:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je právě ono, jedinečná chuť z dětství. Navštívil jsem pár zahrad, a ze starých stromů, z nichž jsem jako dítěi kradl a chutnal ta jedinečná jablka, jsem si vyptal rouby. Až zaplodily, byl jsem překvapen - a zklamán.  Ano, existují staré odrůdy s jedinečnou chutí - Matčino, Grávštýnské, Čistecké aj. Taky se dodnes hojně pěstují. Po Croncelském ale taková poptávka není.
    Nejde zdaleka jen o jablka. Podobně jedinečnou chuť v dětství měly turecký med, indiány, mydýlka, pendreky, citrokola...

Připojit reakci
               

Odrody naších dedov a pradedov


Mikeš13 (1928) - xxx.xxx.148.165 (?)
6.1.2014 21:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak, tak, tzv. "syndrom dětství", kdy všechno bylo hezčí a chutnalo lépe smiley.

Připojit reakci
                  

Odrody naších dedov a pradedov


host - xxx.xxx.224.44 (?)
6.1.2014 22:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nie celkom. Kolega este za sociku bol v usa a ked sa vratil rozpraval o jahodach co nemaju celkom chut ako jahody, rajcinach co nevonaju o vatovom chlebe... Sanka nam sla spadnut, nase predstavy boli, ze zapad je nieco super a vsetko je tam super. Mnoho z tychto vydobytkov pokroku uz je u nas a zelenina ci ovocie z marketov chutnaju podobne ako tie z usa.

Připojit reakci
                     

Odrody naších dedov a pradedov


vyslouzil (17385) - xxx.xxx.92.38 (?)
6.1.2014 23:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zelenina ci ovocie z marketov chutnaju podobne ako tie z usa.

Vidíte a stačí si zajet kousek za hranice - třeba do Itálie, Rakouska či Francie a koupit si tam v obchodě (dokonce stejného řetězce jako u nás) rajče, papriku, broskev, meloun. A nestačíme se divit.

Připojit reakci
                        

Odrody naších dedov a pradedov


Walter (1245) - xxx.xxx.168.18 (?)
7.1.2014 3:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sousedovo ovoce chutná vždy lépe.

Připojit reakci
         

Odrody naších dedov a pradedov


Paľo. (1739) - xxx.xxx.235.66 (?)
6.1.2014 19:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Odroda Švajčiarské pomarančové bola vyšľachtená v r.1935, naši otcovia aj dedovia ju poznali. Koštoval som ju v r.1978, spolu s Čisteckým lahôdkovým a bol som ich lahodnou chuťou prekvapený. Pretože väčšina z nás nemá prístup k zrelým plodom starodávnych odrôd, môžeme sa iba domnievať, či popisy v starých atlasoch ich chuť idealizujú alebo nie. Možno, že sú v skutočnosti ešte chutnejšie. Pokiaľ boli vypestované v optimálnych jabloniarskych podmienkach. Svetový vkus v chuti jabĺk, zdá sa, ovplyvňuje americký Golden Delicious a jeho krížence. Jednofarebné, farebne nie moc lákavé jablko sa vďaka tvrdej dužnine dobre prepravuje aj skladuje a má pri kvalitnom dozretí v priaznivých podmienkah naozaj skvelú chuť. To je asi tak všetko. K chrastavitosti je tento kultivar rovnako silne vnímavý ako množstvo odrôd naších dedov a pradedov, z ktorých ho mnohé svojou chuťou, verím tomu, prekonajú. Pokiaľ ide o vzhľad Londýnskeho, odolného Miltenbergského, Zuccalmagliovy renety, majú krásne červené líčko. Steyman Vinesap je žíhaný, Minister Hammerstein a Adamsova parména majú líčko ružové až krémové. Oku konzumenta by tieto sorty ulahodili rozhodne viac ako G.D. a z neho vykrížené napr. "hvězdné" střížovické rezistenty. Na starom kontinente sa v minulosti pestoval nepomerne väčší sortiment jabloní, ako sa dnes používa na kríženie. Som presvedčený, že "osvieženie krvi" pomocou odrôd naších pradedov by nebolo na škodu. Práve naopak. Lenže okoštovať tieto prastaré sorty už má dnes možnosť málokto. Práve preto diskutujeme o niečom, o čom väčšina z nás "nemáme páru".indecision

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Hádanka 8013.11.201919146
Jadroviny 201911513.11.201918809
Pink Lady10613.11.201961783
Máte někdo zkušenost s odrůdou Ligol?5210.11.201943094
Jakou odrůdu jste vysadili nebo naroubovali?1289.11.201947376
Topaz nepřekonaný 2579.11.2019123345
Megafol29.11.2019269
Jabloň Lucy1179.11.201975995
Moravská jadernička498.11.201923937
Odroda Telse 108.11.20193193
Pronajem pozemku od Státního pozemkoveho úřadu26.11.2019343
Extenznivní sad Děčínsko106.11.2019933
Pravokořenné stromy1535.11.201980194
Určení odrůdy z Mac Intoshe 124.11.20191962
Kniha - ovocné stromy233.11.20194198
Pinova333.11.201930058
Lotos82.11.20193256
Zimní odrůda - vhodný výběr52.11.20191278
Braeburn762.11.201958889
Rozela 632.11.201953585
Trvanlivost Šampionu32.11.2019364
5 TOP odrůd jabloní742.11.201933391
Fuji - červené mutace601.11.201927529
Major 329.10.2019378
Odrůda Benet 229.10.20194320
Je možné přesadit týden zasazený stromek?529.10.2019735
Podpnik m252529.10.201912753
Sázení stromků v suchých lokalitách 1028.10.20191149
Jabloň, která snáší přísušek a lze ji zakoupit letos (170 m. n. m1527.10.20191387
Jablečný ocet - rizika při výrobě626.10.2019410
Identifikácia odrody525.10.2019512
Kdouloň obecná6125.10.201950434
Dotaz na jabloň425.10.2019583
Akane, Otava, Lord Lambourne Red1424.10.201917237
Mrazuodolné odrody jabloní a podpníky724.10.20191193
Kanadská reneta alias kmínová1323.10.20197535
Lze podsadit pod starou jabloň mladou jako náhradu?1322.10.20191345
Kde ochutnat jablka - okolí Ústí nad Orlicí621.10.2019612
Spencer 4719.10.201948501
Klíčení jablka ze semene2019.10.20192665
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Kokršpaněl - kolik se dožije?8.11.2019
Kokršpaněl - kolik se dožije?8.11.2019
Kokršpaněl - kolik se dožije?7.11.2019
Kokršpaněl - kolik se dožije?7.11.2019
Hrdličky6.11.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů