Odrody naších dedov a pradedov



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
            
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 236.74 (?) 
8.1.2014 18:52

Najvýznamnejší producenti jabĺk bohužiaľ nemajú snahu rozširovať sortiment tržných odrôd, zameriavajú sa skôr na klubové odrody. Šľachtitelia uprednostňujú ceľkom prirodzene rezistentné gény, ktoré však chuťovú kvalitu do nových krížencov jabloní spravidla neprinášajú. Ceľkom iná situácia je pri šľachtení interšpecifických odrôd viniča. Množstvo nových odolných stolových a muštových odrôd je dnes kvalitou srovnateľné s chúlostivou európskou révou Vitis vinifera, ktorú človek pestoval celé tisícročia. Ale vráťme sa k jabloniam naších pradedov. Nemyslím, že by naši predkovia mali horšie vyvinuté chuťové poháriky ako my dnes a nerozpoznali, ktoré jablko je iba dobré, ktoré je chutnejšie a ktoré je chuťová delikatesa. Veľakrát sa tu diskutovalo o tom, čo všetko ovplyvňuje chuťovú kvalitu starých odrôd na starých semenáčoch. Moderné podpníky M9, JTE, M26... ovplyvňujú chuť aj vyfarbenie plodov moderných odrôd v pozitívnom smere. Prečo by teda nemali priaznivo ovplyviť aj chuť a vzhľad starodávnych odrôd? Som presvedčený, že ak by sa na trhu so stromčekmi objavili nové krížence s génmi dávno zabudnutých delikatesných odrôd alebo aspoň tieto odrody naštepené na typových podpníkoch, kúpil by si takýto stromček "leckterý" bojovník proti starým odrodám. A bez najmenších výčitok svedomia.wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
host - 0.146 (?), 8.1.2014 20:01

dobrý večer před 30 lety jsem postavil na pozemku získaného demolicí o výměře 17 aru nyní máme kolem domu 85ovocných stromu a v loni napodzim kolem našich polí jsem vysázel 25 vysokokmenu vnoučatum se to líbí a 4letý vnouček vyskočí na tékačko a dělá mi kousek místo na sedačce a říka sedni si už to vidím až budeme sklízet sena jek se budou tahat o volant vnučka na třešni říkala dědo já jsem štastná že tady mám takovou zahradu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 23.175 (?), 9.1.2014 0:32

Pane Paľo, nechcete napsat slechtiteli panu Kumštovi, aby se vzbudil a pustil do prace? Jeho odpoved by jiste zajimala nejen mne, ale i ostatni. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 4.7 (?), 9.1.2014 9:09

Ironicke poznamky na Pala, ale pre tych co im to chape po sviatkoch pomalsie wink o com Palo pise, skusim to inym jazykom...: 1. Slachtitelia pracuju za peniaze (ako my vsetci). Ich pracu treba zaplatit. Ak by bola objednavka na to najchutnejsie a najvonavejsie ovocie na ukor citlivosti voci chorobam, mrazom, skodcom a hlavne na ukor velkosti urody, budu na takychto sortach pracovat. Problem moze byt ten, ze ti, co tento vyvoj skutocne zaplatia (velki odberatelia), nemaju o tieto sorty zaujem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 58.114 (?), 9.1.2014 10:11

Já si myslím, že mnozí šlechtitelé pokusně kříží i starší odrůdy s moderními rezistenty a doufám, že je jen otázkou času, kdy se objeví nějaká chuťově povedená novinka. Oni samozřejmě vědí, že je třeba dostat do současného módního ale trošku jednotvárného goldenovského sortimentu výborných Opálů, Luny, Orionu apod. nějakou novou originální chuť třeba Desertu, Starkingu, Mc Intoshe, Matčina, Gascoigneho, Gráfštýnského, Beforestu, Spencera, Loba a dalších… 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 234.187 (?), 9.1.2014 13:00

P.Kumšta je šikovný ambiciózny šľachtiteľ, vysadil som si jeho Blaník. Pozrite sa však ne prehľad používaných rodičovských či prarodičovských odrôd, nielen u p.Kumšty: točíme sa stále dokola. Páči sa mi výstižné vyjadrenie: "...trošku jednotvárný goldenovský sortiment". Střížovické odrody sú naozaj chutné, stromčeky kúpite dnes všade, ale čo ďalej? Je to naozaj taký problém, siahnúť hlbšie do génovej banky a použiť do kríženia, niečo chutné a voňavé, čo dnes už takmer nikto z mladej ani staršej generácie nepozná?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.144 (?), 9.1.2014 13:52

To je jiste zajimave tema, proc je tak rozsiren jednotvárný goldenovský sortiment, ale neustale opakovani, ze za vse muzou velci pestitele a obchodnici mi prijde ponekud jednotvarne. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 9.1.2014 15:18

GD a jeho obdoby mají v oblibě hlavně obchodní řetězce, protože díky klimatizovaným sjkladům je mohou mít univerzálně v sortimentu od října do září. Tyto odrůdy velice dobře reagují na hladinu etylenu ve vzduchu a podobně jako "banánové" technologie skladování/řízeného dozrávání se dají optimalizovat konzumní vlastnosti vzhledem k požadovanému termínu vyskladnění/vystavení u obchodníka na pulty.

V podmínkách mého klasického sklepa ale vydrží déle jonalord než sirius, ale sirius mohu konzumovat už v době kolem vánoc, zatímco jonalord až od února do prvních jahod.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 105.132 (?), 9.1.2014 16:00

Moze to byt jednotvarne, ale je to realita. Slachtenie je dolhodoba nakladna praca a ako konicek pre krasu sa to robi tazko. Niekto tu pracu musi zaplatit. Par nadsencov tu na fore slachtitela nezaplati. Toto sa dalo za sociku a mozno vtedy vznikli nejake zaujimave sorty. Napriklad slovenske cervene vina.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 15.190 (?), 9.1.2014 16:38

Samozrejme ze par nadsencu slechtitele nezaplati, ale to neni chyba slechtitele, ale chyba nadsencu. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika