Odrody naších dedov a pradedov



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?) 
9.1.2014 17:56

Par nadsencov tu na fore slachtitela nezaplati. Toto sa dalo za sociku...

No, když si porovnám, těch pár odrůd co se prodávalo a bylo v sortimentu za sociku a to kvantum dnes, tak bych to tak zle neviděl.
Lotos je křížencem odrůdy Otcovo, Deliga má v sobě Gascoigneho, ono se na ně úplně nezapomíná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 213.119 (?), 9.1.2014 19:44

Ať šlechtitelé vyšlechtí jakoukoli odrůdu, teprve pokud se prosadí u sadařů a zahrádkářů bude úspěšná.

Ty odrůdy které se nebudou prodávat, nebudou se ani množit.

Každoročně jsou uváděny nové a nové odrůdy. Které se prosadí určí většina zákazníků.

Nové odrůdy které mají v sobě staré odrůdy:

Alwa- (Boikovo), Nabela- (Matčino), Nowamac -/Mcitosh), Honeycrips-(Macoun),Gold Shief-(Starkimson),Rewena(Koksovo),  Rene, Remo,Reglindis -(James Grieve),           Freedom -   (Mcintosh, Antonovka,Rome Beauty), Ahra, Regine(senenáče Zl.Parmény)

Dnes si každý může vybrat, odhaduji jen na našem trhu je okolo stopadesáti odrůd jabloní.          

Vysazuji jak staré tak i nové odrůdy              Jarin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 234.187 (?), 9.1.2014 19:24

"...neustale opakovani, ze za vse muzou velci pestitele a obchodnici mi prijde ponekud jednotvarne." Nehľadáme páchateľa, iba diskutujeme a vzdycháme. Hľadáme, čo by sa mohlo vylepšiť a na náš názor istotne nikto nedá. Šľachtiteľ najmenej. Ak teda velkí šľachtitelia a obchodníci neovplyvnia situáciu vo výbere stromčekov a v sortimente jabĺk na pultoch a v záhradkách, kto by ju mal podľa Vás najviac ovplyvniť smerom k väčšej pestrosti chutí a vôní?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 213.119 (?), 9.1.2014 19:58

No tak zkusme navrhnout zajímavé křížení, třebe se nějaký šlechtitel chytne

Tip č.1            Boscopské červené x Pinova

Jarin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 9.1.2014 20:09

Už jsem jednou urgoval, že by měl nastat meziplanetární třesk planet

Tip č.2 -Beforest x Redtopaz-nebo v opačném gardu,

vznikla by supernova.Neznaje, a nemaje vhodného typu urychlovače, počkám na kolegu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 234.187 (?), 9.1.2014 20:20

Což takhle dát si: Kalvil zimný biely x Vanda alebo Miltenbergské x Karneval? Vadí snád niekomu, že sa sortiment predávaných stromčekov rozširuje o sorty naších dedov? Neškodilo by však vytiahnúť zo zálohy aj niečo staršie. Čo na to génová banka na Karlštejne?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 9.1.2014 22:14

Uvědomme si, že když opylením pokřížíme 2 odrůdy a vysejeme z tohoto křížení 200 semen, vznikne nám 200 potomků - a každý jiný. V průměru jen jeden z nich má dík svým vlastnostem šanci stát se novou odrůdou (Dvořák 1978).  Řada odrůd jsou triploidy a ty se kříží dost špatně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 239.107 (?), 10.1.2014 7:48

V přenosu vlastností na potomstvo hraje roli i jejich "síla". Dominantní a tedy přenosné nemusí být ty idalizované vlastnosti chuťové, ale třeba citlivost k chorobám, tvar plodu, bujnost a typ růstu, velikost plodů, plodnost, slupka ... Ve šlechtění mnoha rostlin je generacemi probádáno, co který rodič může do vlastností potomstva přenést. Když se podíváte, jak roste potomstvo Rubínu, ochutnáte žluté plody "goldenovských sérií, je jasné co v přenosu dominuje. Třeba v případě Angoldu byla Antonovka v přenosu chuti a vzhledu, odolnosti chorobám silnější než Golden, a vylezlo dost odlišné ale vcelku slušné jablko. U některých odrůd používaných ve šlechění je to do určité míry známo, u jiných ne. Já bych zkusil "Gaskoňovo" a Grávštýnské, to by mohla být pěkně voňavá pochoutka na jídlo i na pálení. Dost pravdy bude mít Jaroslav od Prahy, že určitě zkoušejí křížit i starší odrůdy, ale nám předkládají jen ty úspěšné cv. Mít mnohaletý výpadek v produkci novinek jen proto, že kříží to co by podle někoho mohlo být skvělé a jsou to "polodivočáci" z volného sprášení pravděpodobně odrůdy xxx, kteří potomstvu dají jen málo ze své skvělosti a do každého semenáčku jen trošku, může vést k zániku stanice. Je obrovské štěstí, že už není problém na trh uvést odrůdy zahrádkářské, není to tak dlouho, když stačilo k neuznání odrůdy to, že roste neuspořádané, nebo že má zimní odrůda mastnou slupku, na kterou se při zimním uskladnění chytá prach a nečistoty. Možná jsme přišli o mnoho takových odrůd dík tomu, že nepřekonávaly tehdy daný standart v plodnosti... Když projdete dostupný sortiment máte v něm mnoho odrůd, které se z fádnosti Goldenu či vlastností Rubínu vymanily. Třeba Karneval je docela frajeřina. Použít ve Střížovicích ke šlechtění jablko, které tam snad nikdy pořádně nedozraje by mohlo být bráno za úlet, který jen zbytečně vyhazuje peníze z kapsy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 10.1.2014 9:28

Koukám, koukám, kolik se nám zde sešlo virtuálních šlechtitelů nových odrůd.  A téměř všichni by dokázali poradit, jak ono kýžené jablko vypěstovat. Já bych taky rád jezdil v lepším autě, než které mám a divím se tomu, proč tým vývojářů automobilového koncernu, odkud mé stávající vozidlo pochází, takový vůz dosud nezkonstruovali. Mělo by být krásné, rychlé, pohodlné, s nízkou spotřebou a samozřejmě, aby se doň hodně vešlo (myslím krámů). A abych na ně měl. Proto jsem se rozhodl, že jim napíšu zhruba takovýhle dopis: Vážení přátelé, vystupte konečně ze spacího vagonu a začněte něco dělat! Nechápu, proč vyrábíte auta nudná, která jenom jezdí a jinak nic. Člověk z nich nemá ten pravý požitek. Proto vezměte předek z Maseratti, přivařte k tomu zadek z Octavie, dejte tam motor z Ferrari, nalaďte ho tak, aby žral průměrně tak 4-5 litrů, zvyšte trochu krouťák a výkon, co to půjde, kromě toho tam chci mít internet, masážní křeslo, panoramatickou střechu a adaptabilní řízení, kdybych náhodou usnul. Nechápu, co je na tom složitého, stačí jenom zkombinovat a dát dohromady to nejlepší, co tady dosud bylo, nemusíte nic nového vynalézat. Začtěte to vyrábět v Číně ve statisícových sériích, aby se cena vešla do 300 000,-Kč. Lidi Vám budou trhat ruce, to garantuju. Divím se, že vás to dosud nenapadlo! S úctou a v pokoře Wimpi, v.r..

(Jedná se o jen o jakýsi pokus o glosu, k danému tématu, který není vůbec míněn osobně smiley).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 10.1.2014 9:48

Né vždy může být každý ten úspěšný, čím by chtěl být.Ale v každém z nás dřímají nějaké buňky, které mají navíc, než čím se živí jejich nositel.Proto vnímám tento průzkum spíše než radu probuzení šlechtitelům, jako testík preferencí mezi lidem zahradnickým komu co chutná.V minulosti se tady rozšířovaly vlákna typu "vyberte si vlastní top ten mezi hruškami, nebo jiným ovocem.Navíc většinou každý ráději poradí-radit jak má co kdo dělat...v tom jsme borci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika