Odrody naších dedov a pradedov



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?) 
22.9.2016 7:42

Naozaj nikto?    IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.245 (?), 21.10.2016 18:31
Nathusiovo - tak predsa len ho niekto na Slovensku pestuje! :-) IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 189.156 (?), 7.1.2014 18:57

Děkuju Palovi za pozitivní hodnocení mých příspěvků, na oplátku říkám, že jeho s citem psané příspěvky si přečtu velice rád a bývají velmi poučné. Navíc se jedná o opravdovou legendu této diskuse, i díky jeho fenomenálnímu návratu:) Co se wimpiho názoru týče, zní samozřejmě logicky, ale z mých zkušeností bohužel vyplývá, že to co se nejčastěji pěstuje nemusí být to nejlepší. U ás ve Slezsku je toho příkladem třeba dnes pozapomenutý Major, nebo Mulhauptova reneta- tu už pomalu neznají ani odborníci. Z třešní např. odrůda Vlkova, kdysi hojně tady pěstována a uznávaná pro delikátní chuť a vynikající jamy.  Bohužel doba je taková, že téměř každému je víceméně jedno, jestli bude mít odrůdu dobrou nebo ne. je to jako s řezem, na základě toho co vidíme v zahradách bychom soudě dle logiky museli usoudit dvě věci 1. autoři jsou nejsou mentálně zcela OK, nebo za 2. takhle se mají stromy řezat. Přitom ani jeden z bodů není pravdivý... takže ne vždy logika platí...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 178.92 (?), 7.1.2014 23:53

SOuhlasím s tím že doba už je taková... divná. Člověk se X hodin týdně lopotí v zaměstnání, aby si vydělal peníze na své vysněné bydlení ve vlastním domě v přírodě (tj. se zahradou). A když pak dojde na věc, tak ta zahrada by měla být co nejmenší, aby na ní nebylo moc práce. Všimli jste si někdy, že domy s velkou zahradou jsou prakticky neprodejné? Není čas na údržbu. Natož ještě přemýšlet, jakou odrůdu kam vysadit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 22.63 (?), 8.1.2014 14:30

Dovolím si nesouhlasit - do důchodu jsme si s mojí paní chtěli koupit menší domek s velkou zahradou - hledali jsme marně kolem Prahy 5 let a nakonec jsme se spokojili se zahrádkou 15a. Manželka odešla do věčných zahrad a mně se před 8 lety podařilo koupit moji dnešní zahradu 35a s několika thujemi a RD, jinak louka - ideál!

Možná ta zdánlivá neprodejnost souvisí s omezenými financemi - když mám určitou částku, chci koupit to nejlepší k bydlení a na zahradu už nezbývá. Také v žádaných lokalitách se pozemky parcelují tak, aby se vytěžilo co nejvíce RD a parcelky jsou pak třeba jen 3a na 1 RD.

Dosud jsem vysadil 150 ovocných stromků a ještě jsou zde rezervy. V důchodu je času dosti, horší je to se silami - ale moje děti a vnuci se už zapojují, když mohou ochutnat počínající úrody. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 8.1.2014 19:19

Máte moje sympatie pane Jaroslave, jen saďte pokud můžete nadále.Velmi si cením, pokud člověka síly neopouštějí, že hospodaří, a pěstuje svého koníčka nehledě na nezdary které nás provázejí.Příroda pomáhá, ale někdy i škodí.Já bych sadil, ale nemám kde.A děti, vnuky žeňte s citem do práce taky-v tomto zastávám autokratický přístup.Pokud je neohnete zamlada, najdou si jiné zábavy.Ať ochutnávají vysledky své práce na zahradě, to bývá nezřídka velmi inspirativní.Zjístil jsem, že práce opravdu šlechtí, a utužuje charakter, posiluje ducha.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 9.1.2014 9:57

Jestli je autokratický způsob tím nejlepším způsobem, jak zlákat potomky pro svůj koníček, tak to si nemyslím. Řekl bych, že je to ten úplně nejhorší, kontraproduktivní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 25.73 (?), 9.1.2014 15:51

Děkuji p.rostislavíku za reakci.

Hnát s citem do práce - to by musel být velký cit a nebylo by to hnaní. Mám naštěstí dobře vychované děti a ony dobře vychovávají mé vnuky - sami se zeptají, co je potřeba, nebo lehce naznačím v době sklizně a vždy se setkám s ochotou. Můj otec mi byl příkladem, jak se to nemá dělat - poručil a hned se muselo poslechnout, jinak byl tělesný trest a 13letému puberťákovi se to velmi nelíbilo. Nezazlívám to tátovi - byla jiná doba, ale vzal jsem si poučení, jak to dělat líp, s úsměvem a připravenou odměnou. Když se podaří mladé lidi prací zaujmout, pracovat s nimi, vysvětlovat některé detaily v zahradě - máme všichni radost z práce i ze života. Zdravím - J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 148.234 (?), 8.1.2014 0:04

Ďakujem p.inžinierovi za prejav sympatie. Dúfam, že slová vzácneho odborníka nevyvolajú u iných opačné reakcie. Snažím sa, ako mnohí z nás, o navodenie príjemnej diskúsie, ktorá by nás niečím obohatila, nie rozladila. Dobrý návrh má p.Miloš ohľadne ročlenenia sort podľa účelu využitia. Veru aj medzi modernými odrodami by sa dali nájsť tie, čo by boli vhodnejšie skôr na kŕmenie. Typové málovzrastné podpníky zlepšujúce farbu a chuť plodov neboli v čase naších dedov až tak rozšírené. Obrovské jablone a hrušne boli typickým obrazom vidieckych záhrad a dvorov. Zužitkovanie nadúrody cestou skrmovania domácimi zvieratami považujem za rozumnejšie ako v dnešnej dobe nechať jablká hniť na zemi v spustnutých sadoch. Čo odpovedať na otázku "Pročpak ty staré výše vyjmenované odrůdy, když jsou tak delikátní, nikdo na ty soutěže a srovnávací testy nenosí? Pročpak si zrovna tyto odrůdy nevysadili do své zahrádky třeba pan Polehla, či pan Paľo, známí to ovocnářští fajnšmekři?" Neviem, či v čase naších pradedov boli tak bežné degustačné súťaže a výstavy ako v súčasnosti, ale keď som v 80. rokoch poznával Myjavské kopanice, narazil som veľakrát na nádherne sfarbené a veľmi chutné jablká na starých stromoch a vôbec mi nepripadali chuťovo horšie ako otrepané starkingy či jonatány. Nesmierne si vážim nadšencov, ktorí to najlepšie z odkazu starých pestovateľov dokážu vytiahnúť a udržať. Kiež by sa zobudili aj šťachtiteľské ústavy a pustili sa do práce. Som presvedčený, že veľakrát ide o ceľkom iné, pre mnohých z nás nepoznané chute, ako stále tie isté, ktoré má každý druhý v svojej záhradke. Rozmanitosť chutí, farieb a tvarov je to, čo istotne láka snád každého z nás.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 8.1.2014 17:32

"Kiež by sa zobudili aj šťachtiteľské ústavy a pustili sa do práce".

No, tohle je jsou, myslím, hodně troufalá slova...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika