Matčino



host - 189.156 (?)
8.9.2018 13:44

Určitě souhlasím s tím, že chtunat Matčino nějak výrazně kysele, tak oblíbené není, ale potom by asi ani nedostalo tento název. Předpokládám že český ekvivalent je převzatý s němčiny (Mutterapfel). Oni ho tak zřejmě nazvali z důvodu že to bylo ceněné podzimní jablko. Ta současná obliba je určirě dána i tím co píšete, tedy že i staré neošetřované plody přináší poměrně kvalitní plody. Mít tuhle vlastnost třeba Major, určitě by jeho současná popularita byla větší, on opravdu na starém dřevě dost výrazně zmenšuje, více než třebas taková Parména. Každopádně chutných starých odrůd je celá řada, tak proč potom nejsou oblíbené i ty ostatní? Namátkou Ribstonské, Holovouský, nebo Muškátová reneta. Všechno chuťovky, rovněž sladké, ale aromatičtější..Ne, ne, vaše úvaha je v podstatě správná a je logická, samozřejmě. Bohužel musím si stát za svým předešlým tvrzením a sice že za tím proč staré odrůdy ztrácejí oblibu jsou spíše subjektiní důvody, než to, že by byly objektivně horší, než ty současné...

           Ing. Fidla

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9   
                     
host - 189.156 (?), 7.9.2018 9:33

No já bych řekl, že to je trochu jinak. To že Matčino se stalo synonymem v podstatě pro starou odrůdu je dáno spíše subjektivními věcmi, z nichž největší význam má ten počeštěný název. Pro nezainteresované, název v originále je Nonnetit. Byla by tato odrůda stále tak oblíbená, kdyby se i u nás jmenovala takto? Lze o tom pochybovat. Je tato odrůda kvalitnější než jiné, kdysi velmi oblíbené odrůdy jako třeba Parména zlatá, nebo Holovouský malináč? O těchto se přitom asi nedá říci, že je lidé stále znají a chtějí.. Věnuji se problematice starých odrůd v podstatě celý život a vidím že mnohem zásadnější roli pro oblíbenost odrůd hrají právě subjektivní vlivy, než objektivní... Že tomu ještě napomáhají absolutně neobjektivní hodnocení tzv.odborníků je další smutný hřebíček do rakve mnohé kvalitní staré odrůdy. Dokonce bych zašel ještě dále a sice že jsou úmyslně množeny chuťově a vizuálně méně kvalitní klony určitých starých odrůd. Stalo se mi vícekrát, že z objednaných roubů, popřípadě v minulosti i koupených stromků vyrostla při velké dáve štěstí sice ona vysněná odrůda, ale mnophem nižší kvality, než člověk může potkat jako starý strom někde v terénu. Je to opravdu jen nešťastná náhoda?

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.156 (?), 7.9.2018 9:41

Jinak odrůda Matčino kvalitní samozřejmě je, já na ni kdysi trávil podzim, letos jsou plody výstavní, ale už bych si ji tady k nám do tepla nevysadil, protože se z ní stalo pozdně letní jablko. Kdysi sklizen koncem září, letos sklízím probírkou (což je u této odrůdy důležité) o měsíc dříve. Skutečně dobré je jen pár týdnů po sklizni, poté už ji přebijou jiné odrůdy. Chuťově už taky upřednostnuju trochu složitější chutě jako třeba Parména. Abych to uzavřel, výborná odrůda do vyšších, ale ne vyloženě drsných poloh, na výslunná stanoviště, kde jsou plody opravdu vynikající, ale do tepla bych ji nedával. Pokud se dobře pamatuju, uvažoval o ní i Dr. Hlavatý, já se obávám že v jeho poloze by byl touto odrůdou zklamaný, přijde mi že třeba taková Gala je chuťově dosti podobná, ale vydrží i z tepla nepochybně o dost déle...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
maiirim - (10) - 250.9 (?), 7.9.2018 13:47

Pán Fídla, píšete "výborná odrůda do vyšších, ale ne vyloženě drsných poloh, na výslunná stanoviště.."

Ja silno uvažujem zasadiť jedno Matkino na A2 u nás pod Tatrami, nadm. výška 700 m n.m. dosť ílovítá pôda. V zime mráz do -25, ale inak na oslnenom miernom juhovýchodnom svahu. 

Myslíte, že to zvládne?

Ďakujem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.156 (?), 7.9.2018 15:45

No já bych se toho nebál. Pokud je to kvalitně osluněné a pokud tam nebude podmáčená půda, mohlo by to fungovat. Nejlepší Matčina jsem jedl z Valašska z nadmořských výšek 600- 700 m, pokud je teplý slunný podzim, tak z takových poloh dosahují opravdu mimořádné chutě. Jistě, tato odrůda není nějak extra mrazuodolná, trpí rakovinou, jakkoliv určitě méně než mnohé z moderních odrůd. Určitě bych ji naštěpil ale až v korunce... Každopádně si ale sežeňte nějaký kvalitní klon, to co se dnes množí u nás ve školkách je leckdy dost bída, je více plochý a i plody bývají menší...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 199.250 (?), 7.9.2018 21:38

Pěstoval jsem Matčino na Valašsku a prodával tak 2-3 metráky. Zákazníci co se vraceli neznali ani název a říkali chceme to s tou  "malinovou" chutí. Na téma této odrůdy mimořádně odolné vůči strupovitosti jsem vedl rozhovor asi tak před 30-ti lety s významným šlechtitelem z Plantexu (Veselé u Piešťan) a ten říkal, že k této odrůdě se ještě jednou vrátíme. Z vyšších poloh má výhodu, že vydrží déle ve sklepě. Taky je dobré tuto odrůdu "podtrhnout".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 8.9.2018 8:26

Já bych ty názvy tolik nepřeceňoval. Lidé nepěstují Matčino kvůli jeho libozvučnému jménu, nýbrž kvůli dobré sladké chuti. Takové Gráfštýnské je stále populární a přitom moc dobře nezní. Ve starém neudržovaném sadu budou jablka Matčino stále krásná, velká, chutná, zatímco Parména zlatá bude zababčená s brakovitými plody. Mimochodem tyto dva staré stromy mi rostly vedle sebe.   Jen se podívejme, kolik příspěcků na téma Matčino je jen v tomto vlákně. To není jen kvůli názvu.
Ano, dobře zvolený název může odrůdě přinést pár bodů navíc, Banánové zimní, Smiřické vzácné, Čistecké lahůdkové, Spartan či Rubín toho mohou být dokladem. Kardinál žíhaný či Grimesovo zlatožluté jsou taky pěkná jména, ale kdo je dneska má?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.156 (?), 8.9.2018 13:44

Určitě souhlasím s tím, že chtunat Matčino nějak výrazně kysele, tak oblíbené není, ale potom by asi ani nedostalo tento název. Předpokládám že český ekvivalent je převzatý s němčiny (Mutterapfel). Oni ho tak zřejmě nazvali z důvodu že to bylo ceněné podzimní jablko. Ta současná obliba je určirě dána i tím co píšete, tedy že i staré neošetřované plody přináší poměrně kvalitní plody. Mít tuhle vlastnost třeba Major, určitě by jeho současná popularita byla větší, on opravdu na starém dřevě dost výrazně zmenšuje, více než třebas taková Parména. Každopádně chutných starých odrůd je celá řada, tak proč potom nejsou oblíbené i ty ostatní? Namátkou Ribstonské, Holovouský, nebo Muškátová reneta. Všechno chuťovky, rovněž sladké, ale aromatičtější..Ne, ne, vaše úvaha je v podstatě správná a je logická, samozřejmě. Bohužel musím si stát za svým předešlým tvrzením a sice že za tím proč staré odrůdy ztrácejí oblibu jsou spíše subjektiní důvody, než to, že by byly objektivně horší, než ty současné...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 13.9.2018 22:15

musím si stát za svým předešlým tvrzením a sice že za tím proč staré odrůdy ztrácejí oblibu jsou spíše subjektiní důvody, než to, že by byly objektivně horší, než ty současné...

Pokud vezmeme komerční pěstování, tady hraje dominantní roli trh. Pěstují se tedy velkoplodé odrůdy, které dají vysoký výnos, snesou přepravu, vyhovují jim moderní způsoby skladování a jsou dobře prodejné. Z těchto důvodů patří stále k nejpěstovanějším jablkům starý Golden a taky Idared, třebaže ten chuťově až taková špička není.
   Kritéria malopěstitelů jsou rozdílná, reklama tu jistě svoji roli hraje. A taky globalizace, stromky se pěstují na pár místech v ČR, mnoho prodaných pochází ze zahraničí. Místní zahradníci lokální odrůdy nemnoží. Úbytku starých odrůd je mi líto, na druhé straně mnohé nové jsou opravdu kvalitní a pro všechny tu místo není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 199.250 (?), 14.9.2018 7:27

Souhlasím a dobrá definice stavu. Všechny odrůdy ze zahraničí se sem nehodí a nejsou vhodné pro malopěstitele.

Drobná poznámka k Idaredu. Vnučka má na starosti dovoz ovoce z EU pro ČR a tvrdí, že tuto odrůdu nikdo už v EU nekupuje a proto se dá velmi lacino dovézt do republiky a o to mají obchodníci větší zisky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 14.9.2018 8:07

Všechny odrůdy ze zahraničí se sem nehodí a nejsou vhodné pro malopěstitele

Je to tak. Je jasné, že v nabídce školek, prodejen a zahradnictví nenajdeme staré dobré, v místě osvědčené a pro malopěstitele vhodné odrůdy. I školkaři, prodejci a majitelé e-shopů jsou především obchodníci. Chtějí vydělat a jestli nějaká dobrá odrůda v kraji zanikne, je jim jedno. Přestaňme proto žehrat na temné síly a snažme se to dobré, co vyšlechtili naši předkové, v kraji udržet a propagovat.  I tohle fórum v tom může pomoci. Od komerčních pěstitelů, šlechtitelských stanic ani zahraničních katalogů to čekat nemůžeme.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika