No já bych řekl, že to je trochu jinak. To že Matčino se stalo synonymem v podstatě pro starou odrůdu je dáno spíše subjektivními věcmi, z nichž největší význam má ten počeštěný název. Pro nezainteresované, název v originále je Nonnetit. Byla by tato odrůda stále tak oblíbená, kdyby se i u nás jmenovala takto? Lze o tom pochybovat. Je tato odrůda kvalitnější než jiné, kdysi velmi oblíbené odrůdy jako třeba Parména zlatá, nebo Holovouský malináč? O těchto se přitom asi nedá říci, že je lidé stále znají a chtějí.. Věnuji se problematice starých odrůd v podstatě celý život a vidím že mnohem zásadnější roli pro oblíbenost odrůd hrají právě subjektivní vlivy, než objektivní... Že tomu ještě napomáhají absolutně neobjektivní hodnocení tzv.odborníků je další smutný hřebíček do rakve mnohé kvalitní staré odrůdy. Dokonce bych zašel ještě dále a sice že jsou úmyslně množeny chuťově a vizuálně méně kvalitní klony určitých starých odrůd. Stalo se mi vícekrát, že z objednaných roubů, popřípadě v minulosti i koupených stromků vyrostla při velké dáve štěstí sice ona vysněná odrůda, ale mnophem nižší kvality, než člověk může potkat jako starý strom někde v terénu. Je to opravdu jen nešťastná náhoda?
Ing. Fidla