Chuť Matčina je nezapomenutelná. Pro zajímavost níže uvádím popisy chuti Matčina, od známých pomologů.
Jan Říha: Dužina po rozkrojení silně zavoní, jest velmi jemná, hustá avšak měkká, hojně šťavnatá, tmavěji žlutá, vyniká výbornou, velmi libě aromatickou sladkou chutí s velice jemnou, navinulou příchutí.
Josef Vaněk: Dužina je velmi jemná, vonná, měkká, tmavě žlutá, aromatická, více sladká, s jemnou kořenitou příchutí.
Karel Kohout: Dužina je křehká, chruplavá, žlutá, šťavnatá, výborná, sladce navinulá s jemnou kořenitostí. I. Chuťové jakosti.
Antonín Dvořák a kol.: Dužina je žlutá, křehká, v optimální zralosti šťavnatá, později sušší a jemně zrnitá. Chuť má sladkou, silně aromatickou - buketní, velmi dobrou až výbornou.
Antonín Dvořák a kol. (Akademia) o rok později: Dužina je žlutá, křehká, šťavnatá, příjemně voní. Po rozkrojení slaběji hnědne. Chuť je sladká, silně aromatická, velmi dobrá až výborná.