Určitě souhlasím s tím, že chtunat Matčino nějak výrazně kysele, tak oblíbené není, ale potom by asi ani nedostalo tento název. Předpokládám že český ekvivalent je převzatý s němčiny (Mutterapfel). Oni ho tak zřejmě nazvali z důvodu že to bylo ceněné podzimní jablko. Ta současná obliba je určirě dána i tím co píšete, tedy že i staré neošetřované plody přináší poměrně kvalitní plody. Mít tuhle vlastnost třeba Major, určitě by jeho současná popularita byla větší, on opravdu na starém dřevě dost výrazně zmenšuje, více než třebas taková Parména. Každopádně chutných starých odrůd je celá řada, tak proč potom nejsou oblíbené i ty ostatní? Namátkou Ribstonské, Holovouský, nebo Muškátová reneta. Všechno chuťovky, rovněž sladké, ale aromatičtější..Ne, ne, vaše úvaha je v podstatě správná a je logická, samozřejmě. Bohužel musím si stát za svým předešlým tvrzením a sice že za tím proč staré odrůdy ztrácejí oblibu jsou spíše subjektiní důvody, než to, že by byly objektivně horší, než ty současné...
Ing. Fidla