Já bych ty názvy tolik nepřeceňoval. Lidé nepěstují Matčino kvůli jeho libozvučnému jménu, nýbrž kvůli dobré sladké chuti. Takové Gráfštýnské je stále populární a přitom moc dobře nezní. Ve starém neudržovaném sadu budou jablka Matčino stále krásná, velká, chutná, zatímco Parména zlatá bude zababčená s brakovitými plody. Mimochodem tyto dva staré stromy mi rostly vedle sebe. Jen se podívejme, kolik příspěcků na téma Matčino je jen v tomto vlákně. To není jen kvůli názvu.
Ano, dobře zvolený název může odrůdě přinést pár bodů navíc, Banánové zimní, Smiřické vzácné, Čistecké lahůdkové, Spartan či Rubín toho mohou být dokladem. Kardinál žíhaný či Grimesovo zlatožluté jsou taky pěkná jména, ale kdo je dneska má?