Jinak odrůda Matčino kvalitní samozřejmě je, já na ni kdysi trávil podzim, letos jsou plody výstavní, ale už bych si ji tady k nám do tepla nevysadil, protože se z ní stalo pozdně letní jablko. Kdysi sklizen koncem září, letos sklízím probírkou (což je u této odrůdy důležité) o měsíc dříve. Skutečně dobré je jen pár týdnů po sklizni, poté už ji přebijou jiné odrůdy. Chuťově už taky upřednostnuju trochu složitější chutě jako třeba Parména. Abych to uzavřel, výborná odrůda do vyšších, ale ne vyloženě drsných poloh, na výslunná stanoviště, kde jsou plody opravdu vynikající, ale do tepla bych ji nedával. Pokud se dobře pamatuju, uvažoval o ní i Dr. Hlavatý, já se obávám že v jeho poloze by byl touto odrůdou zklamaný, přijde mi že třeba taková Gala je chuťově dosti podobná, ale vydrží i z tepla nepochybně o dost déle...