Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Hrušně > Jaká podnož?

Jaká podnož?


vyslouzil (17291) - xxx.xxx.65.50 (?)
2.2.2012 12:04

Já se obávám, že ještě o dost dřív než za 100 let nebudou lemovat cesty a poutní stezky vysokokmeny žádné.  Před pár desetiíletími téměř nebylo silnice bez ovocných stromů, dnes staré stromy vidíme spíš místy a přežívají jen díky své dlouhověkosti. Že by se kolem silnic vysazovaly nové, nevidím. Pokud se nějaké sázejí kolem cyklostezek a protipovodňových cest, jsou to vesměs stromy okrasné.
   Jinak to, že se dá udělat novinka ze steré věci není jen výsadou ovocných odrůd. Stačí se podívat, jak mnohé hospodyně objevily moderní Soda Stream, poté co před 20 lety odložily sifonové lahve.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3   
                  

Jaká podnož?


sadař z kobeřic (60) - xxx.xxx.68.80 (?)
1.2.2012 10:24, počet návštěv: 24946
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím. Děkuji Vám za upozornění p. Pal'a na nedorozumění. Nerad bych četl narážky tzv. p. Mičurina II.  Já jsem opravdu myslel originálního p. Mičurina rukého šlechtitele, který šlechtil pod budovatelským ovlivňováním. A měl i zajímavé odrudy jablek z rudou dužninou. Teď jdou odrudy jablek zase do mody jako uplná novinka přitom už i ve starých odrudach byly krvavé jablka i hrušky.

    Děkuji sadař vlada

Připojit reakci   
                     

Jaká podnož?


vyslouzil (17291) - xxx.xxx.65.50 (?)
1.2.2012 11:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mně ale není jasná jedna věc. V dětství jsme se učili, že Mičurin byl největší světový šlechtitel a jeho odrůdy umožní pěstovat ovoce tam, kde to dřív nebylo možné (např. Mičurinova zimní máslovka). Když jsem pak rozum bral, přišlo mi divné, proč v našem sortimentu přibývají samé kapitalistické odrůdy - Golden, Starking, Idared, Spartan, a kde jsou ty tolik vychválené Mičurinovy odrůdy. Přitom nelze komunisty v 70. letech podezírat z z nekritického nadržování americkým jablkům a broskvím,  francouzským hruškám, holandským rybízům.
   Druhou divnou věcí je, proč neméně dobří ruští šlechtitelé - např. P.G.  Šitt (viz jeho dodnes používaný řez meruněk) neměli u nás publicitu žádnou.

Připojit reakci
               

Jaká podnož?


sadař z kobeřic (60) - xxx.xxx.68.80 (?)
1.2.2012 11:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím.  Já nemám ve zvyku někoho hodnotit nebo kritizovat po internetu ,když dotyčného neznám osobně. A i kdybych znal rozhodně to nebudu zveřejňovat na internetu a řeknu mu to do očí. Nerad jsem Vás dezorientoval omlouvám se. Já nehodnotím odrudy podle novosti, ale podle toho jak jsou zaujímavé. Jak už jsem párkrát napsal je spousta starých odrud, které jsou vyjmečné a originální svou osobitou a nezaměnitelnou chutí, které novinky už ani neznají. A co je nejhorší je novinka udělaná ze staré věci a obchodníci + reklama spoléhají na to, že mladší generace to neznají a mají to za senzaci. Já sice patřím ke střední generaci, ale čtu si i ve starých pomologiích, Vaňkových odborných knížkách - ty mají pro mě cenu zlata neboť mě vrací a vysvětluje ovocnářskou historii a metody pěstování tenkrát velkých novinek teď starých odrud. Búh ví kde skončí dnešní Topazy, Heliodory, baleriny... atd v historii  ?!!  Myslíte, že budou za 100 let lemovat cesty a poutní stezky áleje vysokokmenů z dnešních rezistentů. Co asi budou říkat prapravnuci na dešní odrudy po chuťové strance a bude u těchto odrud pořád ještě rezistence? " Hiň sa hukáže! "

sadař vlada

Připojit reakci
                  

Jaká podnož?


vyslouzil (17291) - xxx.xxx.65.50 (?)
2.2.2012 12:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já se obávám, že ještě o dost dřív než za 100 let nebudou lemovat cesty a poutní stezky vysokokmeny žádné.  Před pár desetiíletími téměř nebylo silnice bez ovocných stromů, dnes staré stromy vidíme spíš místy a přežívají jen díky své dlouhověkosti. Že by se kolem silnic vysazovaly nové, nevidím. Pokud se nějaké sázejí kolem cyklostezek a protipovodňových cest, jsou to vesměs stromy okrasné.
   Jinak to, že se dá udělat novinka ze steré věci není jen výsadou ovocných odrůd. Stačí se podívat, jak mnohé hospodyně objevily moderní Soda Stream, poté co před 20 lety odložily sifonové lahve.

Připojit reakci
                     

Jaká podnož?


Paľo. (1739) - xxx.xxx.180.66 (?)
8.2.2012 9:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň pane Miloši! Chcel som sa ráno pozrieť, čo ste mi to zas odpísal, ale naša korešpondencia ohľadne záhradkárskej problematiky bola vymazaná. Nevadí, všetko zlé je na niečo dobré!

Což takto zmeniť tému? Aký je Váš názor na Blenheimskú renetu? Alebo aj tú ste vykopal?

V otázke užitočného prístroja na výrobu sifónu Soda Stream máte pravdu. Pre hospodyňky je ovládanie príjemnejšie ako u starých fliaš s nakrucovaním bombičiek. Pri suchom opotrebovanom nenamastenom závite to bola často riadna fuška. Plus starosti s ihlami a gumičkami... Jedinú výhodu oproti Soda Stream mali v tom, že sifón bol stále svieži- pod tlakom, tudíž koncentrácia CO2 vyššia. Oxid uhličitý tak rýchlo nevyprchal ako v prípade modernej náhrady. Povedzte, na väčšie zásobníky CO2 museli priísť až Izraelci? U nás nie je dostatok šikovných odborníkov?  Príjemný deň!

Připojit reakci
                        

Jaká podnož?


vyslouzil (17291) - xxx.xxx.92.38 (?)
9.2.2012 16:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, Blenheimskou renetu jsem zrušil před lety, dnes soudím, že to byla možná chyba. Jako většina triploidů má Blenheimka jednu důležitou vlastnost. Když stromu dojdou živiny, nereaguje zmenšením plodů jako Coxovka či Parména, nýbrž zhoršením chuti.  Tak se chuť plodů z neudržovaného stromu dala chrakterizovat slovy: "řepa s moukou". Strom jsem tehdy přerouboval a až po letech na jedné podrůstající větvičce jsem ochutnal překvapivě dobrá jablka. Jako solitérní strom na mezi je to skvcělé, ale tvarovat ho na malé zahrádce asi nepůjde. Navíc trvanlivost není extra dlouhá a ve sklepě příáliš vadne.  Výhodou je, že podle boulí na kmeni se odrůda dobře rozpozná.
   Nicméně zkušenost s Blenhemkou mě přivedla k myšlence, že s chutí starých odrůd to nebude tak, jak si většina lidí myslí. Když čtu jejich popisy v Říhově brožované příručce České ovoce z počátku století, divím se, jak můžou chválit takové kyseláče. Jenže ty staré stromy, z nichž my ty staré odrůdy chutnáme, byly taky kdysi mladé a rostly v odpočaté a vyhnojené půdě. Takže mnohdy srovnáváme nesrovnatelné. Tedy pro Jeptišky a Strýmky to neplatí, ty může jíst jen opravdový milovník jablek i když rostou na zákrsku, to už jsem si vyzkoušel.

Připojit reakci
                           

Jaká podnož?


Paľo. (1739) - xxx.xxx.163.206 (?)
9.2.2012 18:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vo viacerých prameňoch píšu o Blenheimskej, že potrebuje vyhnojenú pôdu. Myslíte, že po 20 rokoch bude rezistentná odroda naštepená na semenáči rovnak chutná ako na začiatku rodivosti? Zaujímalo by ma, na akom podpníku predáva staré odrody napr. škôlka Stanislav Boček. V dávnej minulosti sa taký výber podpníkov ako dnes neponúkal. Sám ako skúsený jabloniar viete, aký vplyv na dozrievanie a hlavne na chuť plodov má typový podpník. V tomto mali naši prapredkovia nevýhodu, ale dnešné podpníky by zrejme pri extenzívnom pestovaní jabloní našich pradedov neobstáli. Sú určené na kvalitnú agrotechniku. Na druhej strane solitérne vzrostlé jablone plnili vtedy aj iné funkcie. O vynikajúcich vlastnostiach starých odrôd na výrobu muštu a kružlaliek sa píše takmer všade. Cukor v dužnine "moderného" jablka zrejme nie je všetko, aj keď "muštárov" dnes ubúda a konzumenti kupujú či pestujú jablka hlavne na priamu spotrebu.

Připojit reakci
                     

Jaká podnož?


host - xxx.xxx.144.178 (?)
8.2.2012 23:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mohla bych se prosím zeptat tady odborníků, když mi starkl napsal, že hrušně mají na hrušní polničce, tak to je ten semenáč??? Děkuji

Připojit reakci
                        

Jaká podnož?


víítek (572) - xxx.xxx.6.16 (?)
9.2.2012 6:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Polnička (Pyrus pyraster) je v ČR vzácná. Kříží se s kulturními odrůdami, proto je obtížné jí sehnat jako čistý druh. Mohli ale nakoupit semena, nebo hotové podnože jinde. Z pěstitelského hlediska je ale celkem jedno, jestli je to polnička nebo semenáč.

Připojit reakci
                  

Jaká podnož?


PP. (5418) - xxx.xxx.70.100 (?)
7.2.2012 8:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A kdo ví, kde za sto let skončí ty zde tak adorované "staré" odrůdy? To je přece přirozený pokrok, že staré je zapomenuto a nové přichází. Je to otázka plynutí času, že tato odrůda je teď stará a tato nová. Za 20 roků tomu je jinak. Ty dnešní Topazy a baleriny jsou dnes velké novinky a za pár let to budou staré odrůdy. Každá doba přináší své. V počátcích šlechtění stačilo, když se podařilo vypěstovat jabko, které nebylo trpké. A pokrok šel dál,  šlechtily se další vlastnosti. A jestli budou kdy lemovat cesty (silnice ne!) nějaké stromy, nezáleží přece na těch stromech, ale na lidech, kteří je tam (možná) nasázejí. A o to, že by dnešní odrůdy neuměly růst jako vysokokmeny, opravdu nemám obavy.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Čertova hruška (hnilička)2813.9.201934892
Boscova - kráľovná hrušiek. Naozaj? 10913.9.201939843
Semenáč hrušky211.9.2019396
Lucasova9011.9.201975978
Hruška konferencia710.9.2019599
Co to je? 69.9.2019445
Nashi126.9.20194730
Bohemia 2019 45.9.2019529
Letní hruška na pálení722.9.201933511
Kumoi 1329.8.20197349
Williamsova - ten pravý požitek pro chuťové buňky 7827.8.201957469
Isolda 619.8.20196081
Xenia 4019.8.201920148
Nemoc hrušně1012.8.20192411
Letní hrušky dozrávají 29.8.2019452
Vonka 237.8.201920612
Salisburyho287.8.201911231
Hrušně3428.7.201915204
Červnová 2722.7.201918776
Charneuská hrušeň 121.7.2019330
Chora hruška - má nádej? 418.7.2019677
Hrušeň Solanka317.6.2019726
Hrušeň Chojuro173.6.201918500
Bodruška Hrušková1328.5.20191831
Hruška General Leclerc827.5.201911305
Bakterialna spála? 1523.5.20195420
Hrušeň roubovaná na jabloni1418.5.201912745
Josephine de Malines 26.5.2019548
Plodomorka hrušková (Contarinia pyrivora) 753.5.201935288
Kroucení listů hrušně 92.5.20196236
Černání výhonků 92.5.20192375
Jak na jarní střih 211.5.20194012
Rez hrušňová - vím jak na ní13130.4.2019317653
Hrušeň Pařížanka - Špatná plodnost1729.4.20191693
Ako dosiahnut aby hruska mala úrodu 3128.4.201920304
Vzrast hrušky327.4.20191033
Určenie odrody 326.4.2019606
Beurré Napoleon1025.4.20191562
Bergamot d´Esperen 417.4.20191123
Poznate ji nekdo? Letni maslovka 712.4.20191357
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů