3 signály, že jsou ředkvičky připraveny ke sklizni ze zahrady

0
3 signály, že jsou ředkvičky připraveny ke sklizni ze zahrady
Zdroj: www.thespruce.com

Většina z nás má ráda, když jsou ředkvičky trochu pikantní a 100% křupavé. Problém je v tom, že rostou pod zemí, jak poznáte, že už dorostly k dokonalosti? V dnešním článku vám představíme 3 signály, že jsou ředkvičky připraveny ke sklizni ze zahrady.

1. signál: Silné a zdravé listy

Prvním signálem, který naznačuje, že jsou ředkvičky připraveny ke sklizni ze zahrady, je dobře vyvinutý listový porost. Když jsou listy ředkviček silné a zdravé, naznačuje to, že rostliny mají dostatek živin a vody pro zdravý růst kořenů. Proto je důležité pravidelně kontrolovat stav listů, abyste zjistili, zda jsou vaše ředkvičky připraveny ke sklizni. Silné a zdravé listy by měly být svěže zelené bez známek žloutnutí nebo vadnutí.

Optimální jsou listy svěže zelené bez známek žloutnutí nebo vadnutí a pevné a vytrvalé, což naznačuje, že jsou plně vyvinuté a připravené ke sklizni. Když se podíváte na ředkvičkový porost a uvidíte silné, zdravé listy, víte, že vaše rostliny jsou připraveny ke sklizni. Je to první signál, který ukazuje, že ředkvičky dosáhly své optimální zralosti a jsou připraveny ke sklizni.

2. signál: Vyrostlé listy

Dalším signálem, že jsou ředkvičky připraveny ke sklizni, je vyrostlý listový porost. Když listy nad zemí dosáhnou výšky 15 až 20 centimetrů, je to známka, že ředkvičky jsou plně vyvinuté a připravené k sklizni. Silné a vyrovnané listy naznačují, že rostliny rostou zdravě a mají dostatek energie pro tvorbu plodů. Měly by být svěže zelené a pevné na dotek. Když se podíváte na rostlinu a uvidíte vyrostlé listy, je to další indikace, že vaše ředkvičky jsou připraveny k sklizni. Dalším důležitým znakem, který naznačuje, že jsou ředkvičky připraveny k sběru, je velikost kořenů.

Zralé ředkvičky mají kořeny o průměru asi 2,5 až 5 centimetrů, které jsou pevné a křehké. Když kořeny dosáhnou požadované velikosti, jsou připraveny k sklizni. Posledním signálem, který naznačuje, že jsou ředkvičky připraveny k žádoucímu sběru, je stav jejich kořenového systému. Zralé ředkvičky mají kořeny pevně spojené s půdou a jsou snadno vytahovatelné bez poškození. Když se pokusíte vyjmout ředkvičku, měla by se kořenová část snadno oddělit od země.

3 signály, že jsou ředkvičky připraveny ke sklizni ze zahrady
Zdroj: www.gardenary.com

3. signál: Test ramene

Dalším signálem, že jsou ředkvičky připraveny ke sklizni, je úspěšné absolvování „testu ramene“. Když je horní část ředkvičky nad zemí pevná a pružná, a to i při mírném stisknutí prstem, naznačuje to, že jsou kořeny plně vyvinuté a připravené k žnímání. Tento test je jednoduchým způsobem, jak zjistit, zda jsou ředkvičky připraveny k sklizni, ať už se jedná o malé nebo velké kořeny. Když při lehkém stisknutí ředkvičky cítíte pevnost a pružnost, víte, že jsou kořeny připravené k sběru.

3 signály, že jsou ředkvičky připraveny ke sklizni ze zahrady
Zdroj: www.gardenary.com

Co se stane, když ředkvičku necháte v půdě příliš dlouho?

Když ředkvičku necháte v půdě příliš dlouho, kořeny mohou začít růst příliš velké a dřevnaté. Příliš dlouhé setrvání v půdě může způsobit, že ředkvičky ztratí svou chuť a stanou se vláknitými. Starší, přerostlé ředkvičky mohou také začít růst květy a vytvářet semena. Pokud necháte ředkvičku v půdě příliš dlouho, může to také vést k poklesu kvality kořenů.

Co můžete vysadit po sklizni ředkviček?

Po sklizni ředkviček můžete vysadit další plodiny, které mají rády chladnější počasí, jako jsou saláty. Salátové plodiny jako špenát, listová řepa nebo mangold jsou skvělou volbou pro další výsadbu po ředkvičkách. Brokolice, květák a různé druhy kapusty jsou také vhodné pro výsadbu po ředkvičkách. Pokud máte rádi bylinky, můžete po sklizni ředkviček vysadit petržel, koriandr nebo pažitku.

Některé druhy kořenových plodin, jako je mrkev nebo ředkev, jsou také vhodné pro výsadbu po sklizni ředkviček. V závislosti na oblasti a počasí můžete vysadit také hrášek, fazole nebo řepu. Při výsadbě nových plodin je důležité dodržovat vhodnou výsevní hloubku a optimální rozestupy mezi rostlinami.

Zdroj: www.thespruce.com

Celkově lze říci, že jsou ředkvičky připraveny ke sklizni, když splňují 3 signály. Prvním signálem je dobře vyvinutý listový porost s silnými a zdravými listy bez žloutnutí nebo vadnutí. Druhým signálem je vyrostlý listový porost, kdy listy nad zemí dosáhnou výšky 15 až 20 centimetrů. A třetím signálem je úspěšné absolvování „testu ramene“, kdy horní část ředkvičky nad zemí je pevná a pružná. Tyto 3 signály naznačují, že jsou kořeny plně vyvinuté a ředkvičky jsou připraveny ke sklizni.

Předchozí článek 15 nejprodávanějších benzínových sekaček na trávu
15 nejprodávanějších benzínových sekaček na trávu
Další článek Zavařovací sklenice: kreativní využití
Zavařovací sklenice: kreativní využití
Julii je vášnivou zahradní nadšenkyni s kreativním duchem.,Ráda se dělí o své znalosti a inspiraci prostřednictvím našeho online magazínu o zahradě, pěstování rostlin, zahradním designu. Julie se nebojí experimentovat s různými styly zahradního designu a kombinovat tradiční prvky s moderními trendy. Její články jsou plné praktických rad, tipů a triků pro úspěšné pěstování rostlin, tvorbu zahradního designu a zvýšení estetického i ekologického potenciálu zahrady.

žádné příspěvky k zobrazení

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno