lilek
Zdroj: www.allrecipes.com

Lilek je tmavá, lesklá fialová zelenina plná výživných látek. Jediným trikem při sklizni lilku je sklízet ho ve správnou dobu – když je mladý, jinak zhořkne. Po uvaření se stává mimořádně křehkým a vstřebává chutě z okolí. Podívejte se na další informace o pěstování lilku – jednoho z našich nejoblíbenějších na grilu!

O lilku

Lilky (Solanum melongena) jsou teplomilné druhy zeleniny, které většina severoamerických zahrádkářů považuje za jednoletky. Tato zelenina, které se v některých zemích říká také lilek a brinjal, má tropický a subtropický původ, takže vyžaduje poměrně vysoké teploty, podobně jako rajčata a papriky (které stejně jako lilky patří do čeledi lilkovitých). Lilky rostou nejrychleji při teplotách mezi 21° a 30 °C – a velmi pomalu při chladnějším počasí.

Stejně jako rajčata a papriky se lilky vyvíjejí a visí na větvích rostliny, která může dorůst výšky několika metrů.

Protože potřebují teplou půdu, lilky se obvykle kupují jako 6-8týdenní přesazené rostliny (nebo se začínají pěstovat v místnosti asi dva měsíce předem), aby se získala předstihová doba. Ideálním místem pro pěstování lilků jsou vyvýšené záhony obohacené kompostovaným hnojem, protože půda se rychleji zahřívá. Lilky se také skvěle hodí do nádob a tvoří krásné okrasné okraje. V současnosti je k dispozici poměrně dost okrasných odrůd lilku, jejichž nejedlé plody mají atraktivní pestré vzory.

Ačkoli plody lilku mají obvykle krásnou tmavě fialovou barvu, mohou být také bílé, růžové, zelené, černé nebo pestře fialovo-bílé. Liší se také velikostí a tvarem, od velkých lilků ve tvaru tykve, které běžně najdete v obchodech, až po exotické štíhlé japonské lilky.

Výsadba

Pro dosažení nejlepších výsledků vysaďte lilek na místo, které je plně osluněné – alespoň 6 až 8 hodin přímého slunečního světla denně.

Lilek roste nejlépe v dobře propustné písčitohlinité nebo hlinité půdě s poměrně vysokým obsahem organických látek. Pro zlepšení úrodnosti půdy přimíchejte asi týden před výsadbou na záhon 2,54 cm dobře shnilého hnoje, kompostu nebo obecného hnojiva, například 5-10-5. (Použijte 0,91 až 1,36 kg na 9,29 m². Nebo aplikujte 0,57 kg 5-10-5 na 3,05 m řádku, pokud je vzdálenost mezi řádky 1,22 m.) pH půdy by se mělo pohybovat mezi 5,8 a 6,5 pro nejlepší růst.

Pěstování v kontejnerech

Pokud pěstujete lilek v květináči, použijte nádobu tmavé barvy, která absorbuje více slunečního světla. Jednu rostlinu na větší květináč umístěte na plné slunce a ven, aby se mohla opylovat. Použijte prvotřídní směs do květináčů, abyste se vyhnuli chorobám. Pro pěstování lilku jsou ideální také vyvýšené záhony, které se zahřívají rychleji než zemina.

Kdy vysazovat lilek

Semena začněte vysévat v bytech nebo rašelinových květináčích 6 až 8 týdnů před posledním jarním mrazem. Semena rychle klíčí při teplotách mezi 21 °C a 32 °C. Případně si těsně před výsadbou kupte 6 až 8 týdnů staré přesazené sazenice. Přesazené lilky vysazujte na zahradu až po uplynutí poslední hrozby mrazů. Při nákupu přesazených rostlin: Kupujte kvalitní exempláře. Nekupujte vysoké nebo mladé rostliny, které již kvetou (v ideálním případě by mladé rostliny měly vynaložit energii na zakořenění, než začnou kvést).

Jak sázet lilek

Semena začněte vysévat v interiéru do hloubky 0,6 cm v bytech nebo rašelinových květináčích. Poté, co pomine riziko posledních jarních mrazíků a denní teploty dosáhnou 21 až 24 °C (15,5 až 18 °C v noci), zasaďte sazenice do jamek vzdálených 61 až 76 cm od sebe do řádků vzdálených 0,91 metru. Pokud teploty půdy ještě nejsou dostatečně vysoké, použijte před vysazením sazenic černý plastový mulč k prohřátí půdy. Ihned po výsadbě (do země nebo do květináče) nastražte 61 cm kůly ve vzdálenosti 2,5 až 5 cm od každé rostliny nebo použijte klece, které poskytnou oporu a zabrání pozdějšímu narušení půdy nebo kořenů.

Lilek se při obtěžkání plody převrátí. Po výsadbě dobře zalévejte. Přidejte vrstvu mulče, abyste udrželi vlhkost a potlačili plevel. Pokud žijete v chladném podnebí, zvažte použití krytů na řádky, abyste mladé lilky udrželi v teple a chráněné. V teplých dnech konce krytů otevřete, aby mohly květy lilků opylovat včely.

Lilek: od výsadby po sklizeň
Zdroj: www.almanac.com

Pěstování

Půdu dobře zalévejte, aby byla vlhká, ale nikdy ne rozmoklá, a to do hloubky alespoň 6 cm. Nejvhodnější je důsledná zálivka a ideální je zavlažování pomocí hadice nebo kapacího systému na úrovni terénu. Kritické období pro vláhu je v době nasazování a vývoje plodů. Nedůsledná nebo nedostatečná zálivka způsobuje podivné tvary lilků. Mulčování může pomoci zajistit rovnoměrnou vlhkost, šetřit vodu a omezit výskyt plevelů. Přibližně každé dva týdny aplikujte vyvážené hnojivo.

Poznámka: Příliš mnoho dusíku může způsobit nadměrný vegetační růst. Pokud používáte mulč, aplikujte hnojivo prostřednictvím kapkové závlahy nebo hnojivo aplikujte na stranu řádku. Pro větší plody omezte počet květů na pět nebo šest na rostlinu a odštipujte přebytečné květy, které se vytvoří.

Lilek se může po naložení plody převrátit! Nezapomeňte vysoké rostliny zakolejit nebo použít klec, aby se udržely ve vzpřímené poloze. Pěstujete-li lilek v nádobách, zakořeňte stonky ještě před vytvořením plodů. Chcete-li mít bujnější rostlinu, zaštípněte koncové body růstu, což jsou centrální body rostliny, ze kterých vyrůstají nové výhonky a listy. Vyhledejte nejnovější (a obvykle nejmenší) listy ve středu rostliny a zaštípněte pupen, který se tam tvoří.

Lilky jsou citlivé na výkyvy teplot: Chladné noci (pod 13 °C) nebo horké dny (nad 35 °C) mohou způsobit špatné plodenství. Za chladných nocí rostliny přikryjte a za horkých slunečných dnů jim poskytněte stín (např. slunečník). Chlad také zhoršuje dozrávání.

Doporučené odrůdy

Lilek (Solanum melongena) je oblíbená zelenina, která je ceněná pro svou všestrannost a bohatou chuť. Existuje mnoho odrůd, které se liší tvarem, barvou a velikostí plodů. Zde je několik doporučených odrůd lilku:

  1. ‚Black Beauty‘ – Tradiční odrůda s velkými, tmavě fialovými plody. Vhodná pro grilování, pečení a smažení.
  2. ‚Fairy Tale‘ – Kompaktní odrůda s malými, pruhovanými fialovo-bílými plody. Ideální pro kontejnery a malé zahrady.
  3. ‚Ichiban‘ – Japonská odrůda s dlouhými, štíhlými, tmavě fialovými plody. Má jemnou chuť a tenkou slupku.
  4. ‚Rosa Bianca‘ – Italská odrůda s kulatými, světle fialovými plody s bílými pruhy. Má jemnou a sladkou chuť.
  5. ‚Listada de Gandia‘ – Krásná odrůda s oválnými plody, které jsou pruhované bíle a fialově. Velmi chutná a dekorativní.
  6. ‚Nadia‘ – Vysokovýnosná odrůda s velkými, lesklými, tmavě fialovými plody. Ideální pro různé kulinářské úpravy.
  7. ‚Ping Tung Long‘ – Tchajwanská odrůda s dlouhými, štíhlými, světle fialovými plody. Skvělá pro stir-fry a grilování.
  8. ‚Thai Green‘ – Odrůda s dlouhými, zelenými plody. Má jemnou chuť a je vhodná pro thajské a asijské pokrmy.
  9. ‚White Egg‘ – Odrůda s malými, bílými plody, které mají jemnou chuť. Dekorativní i chutná.
  10. ‚Patio Baby‘ – Kompaktní odrůda s malými, tmavě fialovými plody. Perfektní pro pěstování v nádobách a malé zahrady.

Při výběru odrůdy lilku zvažte klimatické podmínky vaší oblasti, dostupnost semen a specifické požadavky na pěstování. Různé odrůdy mohou mít různé nároky na teplotu, vlhkost a péči, takže si vyberte tu, která nejlépe vyhovuje vašim podmínkám a preferencím.

Lilek: od výsadby po sklizeň
Zdroj: www.almanac.com

Sklizeň

Lilek sklízejte 65 až 80 dní po přesazení, v závislosti na odrůdě. Při založení ze semen počítejte se 100 až 120 dny do zralosti. Červenec, srpen a září (dokonce i říjen) jsou měsíce sklizně lilku v závislosti na místě, kde žijete, a na vysazené odrůdě. Lilek chutná nejlépe, když se sklízí mladý, jakmile je tmavý a leskle fialový. Plody jsou zralé, když se jejich slupka neodrazí od jemného tlaku prstu. Pokud lilek rozkrojíte a najdete na něm množství hnědých semen, je již pozdě.

Sklízejte brzy a často, rostlina bude poměrně plodná. Jakmile jsou lilky hotové, kontrolujte je každé 2 až 3 dny. Japonský lilek může být připraven ke sklizni, když je velký jako prst nebo párek v rohlíku. Při sklizni plody netrhejte (nechtějí se oddělit). Ostrým nožem prořízněte tvrdou stopku nad zelenou čepičkou neboli kalichem na vrcholu. Kalich může být pichlavý, proto si raději vezměte rukavice. Pokud je vaše sezóna dostatečně dlouhá na druhou úrodu, můžete tyto rostliny seříznout jako papriky.

Jak skladovat lilek

Lilky lze skladovat až 2 týdny ve vlhkém prostředí o teplotě do 10 °C. V chladničce vydrží několik dní. Lilky předem neomývejte ani nekrájejte, abyste nepoškodili slupku, která se při vystavení rychle kazí. Abyste zabránili změně barvy lilku po rozříznutí pro vaření nebo grilování, použijte marinádu se solí, octem a/nebo citronovou šťávou.

Lilek: od výsadby po sklizeň
Zdroj: www.almanac.com

Celkově lze říci, že lilek je tmavá, lesklá fialová zelenina plná výživných látek, která se při sklizni musí sbírat ve správnou dobu, jinak zhořkne. Po uvaření se stává mimořádně křehkým a vstřebává chutě z okolí, což z něj činí skvělou volbu pro grilování. Lilky (Solanum melongena) jsou teplomilné druhy zeleniny, které se nejlépe daří při teplotách mezi 21 a 30 °C, což je podobné jako u rajčat a paprik. Ideálním místem pro jejich pěstování jsou vyvýšené záhony obohacené kompostovaným hnojem, protože se rychleji zahřívají. Lilky se také skvěle hodí do nádob a tvoří krásné okrasné okraje, přičemž jsou k dispozici i okrasné odrůdy s nejedlými, ale atraktivními plody.

Přestože plody lilku jsou obvykle tmavě fialové, mohou mít také barvu bílou, růžovou, zelenou nebo černou a liší se velikostí a tvarem. Pro dosažení nejlepších výsledků vysaďte lilek na místo s plným slunečním svitem a dobře propustnou písčitohlinitou půdou s vysokým obsahem organických látek. Doporučené odrůdy zahrnují například ‚Black Beauty‘, ‚Fairy Tale‘, ‚Ichiban‘ nebo ‚Rosa Bianca‘, které se liší tvarem, barvou a velikostí plodů. Sklizeň lilku probíhá 65 až 80 dní po přesazení a je nejlepší, když jsou plody tmavé a lesklé. Lilky lze skladovat až dva týdny ve vlhkém prostředí při teplotě do 10 °C a předem je nemyjte ani nekrájejte, aby se nepoškodila slupka.

Pokud vás zajímá, jak pěstovat cukety. Podívejte se na náš další článek! Cukety: návod na úspěšné pěstování

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno