pěstování
Zdroj: www.sandiegouniontribune.com

Zahradničení může být pro začátečníky překvapivě složitým světem plným otázek a možností. Ale není třeba se bát! S trochou průzkumu a dobrých rad můžete brzy začít sklízet radost a úrodu ze své vlastní zahrady. Tento článek přináší nejlepší zahradnické tipy pro začátečníky, které vám pomohou vybudovat základy úspěšné a naplňující zahradnické praxe. Od péče o půdu po správný výběr plodin a efektivní plánování sklizně, získáte užitečné informace, které vám usnadní cestu k zelenému ráji vašich snů.

Milujte svou půdu

Půda je výchozím bodem všeho, co pěstujeme. Je to základ, na kterém se dá vybudovat krásná zahrada, a na jejím stavu závisí, jestli se vašim rostlinám bude dařit, nebo jestli budou potápět.

Pečujte o svou půdu a ona se postará o vaše rostliny. Nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je pravidelně ji doplňovat krásnou organickou hmotou. To také pomůže vyživovat život v ní. Představte si půdu trochu jako krásnou sklenici domácího kimči: je plná prospěšných bakterií, které při konzumaci vyživují můj střevní biom a vytvářejí v mých střevech zdravé mikrobiální prostředí – a mě šťastnějšího! A přesně tak je to i s naší půdou.

Organická hmota, jako je dobře vyhnilý zahradní kompost, hnůj a listová plíseň, přirozeně vyživuje vaši půdu a život v ní a zároveň přispívá ke struktuře a výkonnosti vaší půdy. Tyto látky jsou jako deštný prales plný života – jen toho života je mnohem méně a samozřejmě je pod zemí!

Nejlepší zahradnické tipy pro začátečníky
Zdroj: www.istockphoto.com

Výběr spolehlivých plodin

Může se to zdát samozřejmé, ale vyplatí se plánovat, co budete pěstovat, podle toho, co rádi jíte – samozřejmě – a podle toho, co stojí v obchodech nejvíc, nebo co by mohlo poskytnout největší výnos na ploše, kterou máte k dispozici. Plánování dopředu vás zbaví rizika impulzivního nákupu semen nebo rostlin – berte to jako psaní nákupního seznamu před nákupem potravin. Bude tak méně plýtvání a zklamání.

S výběrem odrůd jednotlivých plodin nespěchejte. Pokud s pěstováním začínáte, má smysl vybírat bezproblémové odrůdy. Hledejte například odrůdy pórku, které slibují dobrou odolnost vůči rzi, což je častá choroba pórku, nebo odrůdy špenátu, které pomaleji sklízejí (když zelenina předčasně odkvétá), takže můžete sbírat listy déle, než bude třeba rostliny vytrhat. Při prohlížení katalogů osiv a internetových stránek si dopřejte čas na přemýšlení a snění – je to jedno z nejuspokojivějších období zahradnického roku!

Plánování následné sklizně

Začátek nové zahrady – nebo dokonce nové vegetační sezóny – je, řekněme si upřímně, vzrušující! Je těžké vědět, kde vůbec začít, a to může vést k rozptýlenosti a problémům, jako je setí nebo sázení v nesprávnou dobu, přeplnění rostlin nebo výběr plodin, které nejsou vhodné pro vaše klima nebo půdu. Lepší je věnovat trochu času tomu, abyste zjistili, co budete pěstovat na prostoru, který máte k dispozici.

Na nejlepších zahradách se každý měsíc něco urodí, abyste měli dostatek úrody. Mnohé druhy zeleniny rostou velmi rychle nebo jsou z půdy venku například do poloviny léta, například cibule. Snažte se mít v záloze něco dalšího, co se bude pěstovat po první sklizni – třeba ozimé zelí nebo poslední výsev mrkve. Pokud chcete ze své zahrady vytěžit co nejvíce, věnujte čas tomu, abyste zjistili, co a kdy bude v zemi, což vám může opravdu pomoci.

Nejlepší zahradnické tipy pro začátečníky
Zdroj: www.istockphoto.com

Šetřete čas a místo nákupem sazenic

Pokud s pěstováním začínáte, nemusíte si dělat starosti s nákupem hotových sazenic nebo rostlin. Možná vám to bude připadat jako podvod, ale – prozradím vám tajemství – pravidelně kupuji zásuvné rostliny a mladé rostliny. Šetří to čas, místo i nejistotu v této rané fázi růstu. Tak proč si tuto výhodu nedopřát?

Možná má smysl kupovat teplomilnou zeleninu, jako jsou rajčata a papriky, jako mladé rostliny – často nestojí mnoho a znamená to, že si můžete užívat výběr odrůd, aniž byste museli otevírat spoustu různých balíčků semen pro pouhých několik semen od každého. Nákupem mladých rostlin se také mnohem více přiblížíte době sklizně.

Nejlepší zahradnické tipy pro začátečníky
Zdroj: www.istockphoto.com

Zahradničení může být pro začátečníky plné otázek, ale není třeba se bát! S pomocí tohoto článku můžete začít sklízet radost a úrodu ze své vlastní zahrady. Naleznete zde nejlepší zahradnické tipy pro začátečníky, které vám pomohou vybudovat základy úspěšné zahradnické praxe. Od péče o půdu, správného výběru plodin až po efektivní plánování sklizně získáte užitečné informace, které vám usnadní cestu k zelenému ráji vašich snů.

Zajímá vás, které zahradní hnojivo je to pravé? Podívejte se na náš další článek! Použití dřevěného popela jako zahradní hnojivo

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno