Měsíček lékařský
Zdroj: plantura.garden.uk

Měsíček lékařský je jednoletá bylina původem z jižní Evropy dorůstající do výšky okolo 50 cm. Na hranaté, větvené lodyze jsou přisedlé listy, ve spodní části kopistovité, v horní kopinaté. Listy jsou celokrajné, na povrchu pokryté jemnými chloupky. Měsíček kvete od června do podzimu. Vytváří žluté nebo oranžové úbory, které mohou být jednoduché či plnokvěté. U nás se pěstuje především jako léčivá rostlina (vhodné jsou typy plnokvěté s oranžovými květy). Po odkvětu se vytvoří semena – prohnuté nážky, na hřbetní straně rýhované.

Měsíček lékařský
Zdroj: www.thespruce.com

Měsíček lékařský a jeho přirozené podmínky pro pěstování

Měsíček nepěstujeme na extrémních půdách (lehkých nebo těžkých). Vhodná jsou dostatečně osluněná stanoviště. Porosty se zakládají z přímých výsevů na venkovním stanovišti. Vysévat můžeme již od března, vhodnější jsou však výsevy dubnové (případně až během května) do řádků vzdálených 40-50 cm s následným vyjednocením na 30 cm. Odstraněné rostliny můžeme použít jako sazenice pro dosazení na těch místech, kde měsíček vzcházel hůře. Vysévá se také do hnízd ve sponu 30-40 x 50 cm po 4-5 semenech do hnízda.

Hlavní sklizňové období měsíčku je červenec až srpen. Sklízejí se buď pouze jazykovité květy, nebo celé úbory i se zeleným kalichem. Jazykovité květy se vytrhávají z úborů čerstvé, nebo se odstraní po usušení celých úborů. Oschlé květy sklízíme v dopoledních hodinách, postupujeme opatrně, abychom nevytrhli celou rostlinu z půdy. Květy sušíme ve stínu v tenké vrstvě, můžeme je dosoušet umělým teplem (do 40 °C).

Měsíček lékařský
Zdroj: www.thespruce.com

Využití měsíčku lékařského je velmi široké

Mezi důležité obsahové látky měsíčku patří karotenoidy, které propůjčují květům charakteristické zbarvení, dále flavonoidy, saponiny, silice a hořčiny.

Drogou jsou buď pouze jazykovité květy nebo celé rozkvetlé úbory. Používá se vnitřně ve formě nálevu (1 čajová Ižička na šálek nálevu), podporuje tvorbu žluči, působí protizánětlivě a jako mírné spasmolytikum (tiší křeče hladkého svalstva). Droga je také složkou mnoha čajových směsí. Zevně se měsíček používá ve formě koupelí a mastí při různých onemocněních a poškozeních kůže. Květy se někdy využívají jako náhražka šafránu při barvení potravin (máslo, sýry aj.), známé je také použití mladých listů při přípravě zeleninových salátů. Měsíček lékařský je nejenom léčivá, kulinářsky a v kosmetice využívaná rostlina, ale také oblíbená okrasná letnička.

Pokud vás zaujal tento článek, určitě si přečtěte také něco o oblíbených bylinkách!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno