Co sázet v únoru do skleníku?

Únor je obvykle stále ještě velmi chladným měsícem, takže pokud máte skleník, může být pro vás nápomocný při pěstování rostlin, které byste jinak museli pěstovat venku až od dubna nebo května. V únoru ještě nemůžete sázet mnoho druhů rostlin, ale i tak je řada zajímavých možností. Tento článek pomůže s tím, co sázet v únoru do skleníku. 

Nejlepší druhy rostlin pro sázení do skleníku již v únoru

Jednou z nejlepších možností pro sázení do skleníku v únoru jsou různé druhy okurek. Okurky jsou velmi citlivé na chlad a vyžadují teplé a slunné prostředí, takže pěstování v skleníku je pro ně ideální. Můžete začít sázet semena okurek už v únoru, ale pokud chcete získat rychlejší výsledky, můžete si koupit hotové sazenice a vysadit je do skleníku.

Další skvělou volbou pro sázení do skleníku v únoru jsou různé druhy paprik. Stejně jako okurky, i papriky potřebují teplé a slunné prostředí a vyžadují spoustu slunce, aby se mohly správně vyvíjet. Můžete začít sázet semena paprik už v únoru, ale stejně jako v případě okurek, můžete získat rychlejší výsledky pomocí hotových sazenic.

Dalšími skvělými volbami pro sázení do skleníku v únoru jsou rajčata. I když je potřeba počkat až do dubna nebo května, než je můžeme vysazovat ven, můžeme už nyní začít sázet semena rajčat v skleníku. Stejně jako u okurek a paprik, i rajčata potřebují teplé a slunné prostředí, takže skleník je pro ně ideálním místem k pěstování.

V únoru můžeme také začté sázet další druhy zeleniny do skleníku, jako jsou například:

  • Cibule: Cibule můžeme sázet do skleníku už v únoru a pěstovat je až do jara, kdy je můžeme vysadit ven. Cibule jsou velmi odolné a vydrží i v chladném prostředí skleníku.
  • Pórek: Pórek můžeme sázet už v únoru a pěstovat ho až do jara, kdy ho můžeme vysadit ven. Pórek také potřebuje teplé a slunné prostředí a vydrží i v chladném prostředí skleníku.
  • Špenát: Špenát je velmi chladně odolná rostlina a můžeme ho sázet už v únoru do skleníku. Špenát potřebuje dostatek slunce a tepla, takže skleník je pro něj ideálním místem k pěstování.
  • Mrkev: Mrkev je také velmi odolná rostlina a můžeme ji sázet už v únoru do skleníku. Mrkev potřebuje teplé a slunné prostředí a vydrží i v chladném prostředí.

Pokud sázíte do skleníku v únoru, je důležité dbát na to, abyste pravidelně kontrolovali teplotu a vlhkost vzduchu a upravovali je podle potřeby. Větrání skleníku je také důležité pro zajištění správného prostředí pro růst rostlin.

Které rostliny ale není možné sázet v únoru do skleníku?

Existuje řada druhů rostlin, které bychom neměli sázet do skleníku v únoru, protože by se jim tam ještě nedostávalo dostatek slunce a tepla. Mezi tyto rostliny patří například:

Salát: Salát potřebuje dostatek slunce a tepla, takže bychom ho neměli sázet do skleníku v únoru, ale počkat až do teplého jara.

Okurky a papriky: Ačkoliv jsou okurky a papriky skvělé volby pro sázení do skleníku v únoru, některé odrůdy mohou být citlivější na chlad a mohly by se v skleníku špatně vyvíjet.

Melouny: Melouny potřebují velmi teplé a slunné prostředí, takže bychom je neměli sázet do skleníku v únoru.

Růže: Růže jsou citlivé na chlad a potřebují dostatek slunce a tepla, takže bychom je neměli sázet do skleníku v únoru.

Květiny: Většina květin potřebuje teplé a slunné prostředí, takže bychom je neměli sázet do skleníku v únoru.

Důležité dbát na pokyny k pěstování jednotlivých rostlin

Vždy je důležité si přečíst pokyny k pěstování pro jednotlivé druhy rostlin, abyste věděli, jaké podmínky potřebují k růstu a vývoji. Pokud si nejste jisti, zda by se daná rostlina měla sázet do skleníku v únoru, konzultujte to s odborníkem nebo navštivte zahradnické fórum pro rady a tipy.

V únoru můžeme sázet do skleníku řadu zajímavých druhů zeleniny, které by jinak museli čekat až do teplého jara. Celkově tedy mezi nejlepší volby pro sázení do skleníku v únoru patří okurky, papriky, rajčata, cibule, pórek, špenát a mrkev. Ačkoliv je únor stále velmi chladným měsícem, s trochou péče a trpělivosti můžeme vypěstovat úspěšnou a krásnou úrodu těchto druhů zeleniny.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno