Když jarní cibuloviny odumřou, zanechají po sobě nevzhledné mezery a vadnoucí listy. S několika chytrými volbami výsadby je však možné tyto mezery zakrýt a udržet záhony krásné po celý rok. Zde je osm skvělých rostlin, které můžete vysadit po odkvětu jarních cibulovin.

1. Denivky (Hemerocallis)

Denivky jsou skvělou volbou z několika důvodů. Jejich listy jsou na jaře malé a nekryjí kvetoucí cibuloviny. Kvetou v létě, takže máte jak jarní, tak letní květy na stejném místě. Jakmile se plně rozvinou, jejich listy zakryjí vadnoucí listy cibulovin. Denivky jsou trvalky, které dobře rostou v USDA zónách 3 až 9. Vyžadují plné slunce a pravidelnou zálivku, dokud se neuchytí.

Co vysadit po odumření jarních cibulovin – 8 úžasných nápadů
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

2. Hosty

Hosty se rozvinou později než cibuloviny, takže nekryjí jejich květy. Mnoho odrůd host má velký rozmach a jejich listy dobře zakryjí vadnoucí listy cibulovin. Některé vhodné odrůdy jsou ‚Empress Wu‘, ‚Coast to Coast‘ a ‚Diamond Lake‘. Hosty rostou v zónách 3 až 9 a vyžadují částečný až plný stín.

Co vysadit po odumření jarních cibulovin – 8 úžasných nápadů
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

3. Pomněnkovec (Brunnera)

Pomněnkovec vytváří krásné modré květy, které se skvěle kombinují s jarními cibulovinami. Jakmile oba odkvetou, variegované listy pomněnkovce zakryjí vadnoucí listy cibulovin a dodají záhonu další vizuální zajímavost. Pomněnkovec je rostlina do stínu, která roste v zónách 3 až 8.

Co vysadit po odumření jarních cibulovin – 8 úžasných nápadů
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

4. Šanta (Nepeta)

Trvalka, která kvete začátkem léta a její květní hroty v levandulové, růžové nebo bílé barvě vytvářejí krásnou podívanou. Šanta kvete právě v době, kdy cibuloviny vadnou, a dobře zakrývá jejich žloutnoucí listy. Rostou v zónách 3 až 8 a vyžadují plné slunce.

Zdroj: www.gardeningknowhow.com

5. Rozchodník (Sedum)

Rozchodník, známý také jako sedum, je skvělým společníkem pro jarní cibuloviny. Když cibuloviny kvetou, rozchodník teprve začíná vyrůstat. Jakmile cibuloviny odkvetou, rozchodník vytváří hustou hmotu listů, která je zakryje, a následně kvete v létě a na podzim. Rozchodník roste v zónách 3 až 10 a vyžaduje plné slunce.

Zdroj: www.gardeningknowhow.com

6. Komule (Buddleia)

Komule je malý až středně velký keř, který zakrývá vadnoucí cibuloviny svými obloukovitými stonky a fialovými květními hroty. Jako bonus tento keř přitahuje opylovače. Komule rostou v zónách 5 až 10 a vyžadují plné slunce a dobře odvodněnou půdu.

Zdroj: www.gardeningknowhow.com

7. Kapradiny

Kapradiny poskytují zajímavé listy a dobré zakrytí vadnoucích cibulovin. Většina kapradin roste nejlépe ve stínu, takže je použijte pod stromy, kde cibuloviny kvetou před tím, než stromy zcela olistí. Vyberte druh, který je odolný ve vaší oblasti a roste dostatečně vysoký, aby zakryl cibuloviny.

Zdroj: www.gardeningknowhow.com

8. Koleus

Koleus je oblíbená letnička díky svým výrazným a barevným listům. Vysazujte koleus kolem jarních cibulovin, aby rostly, jakmile cibuloviny vadnou, a poskytovaly krásné zakrytí. Koleus je odolný v zónách 10 a 11 a ve většině zahrad roste jako letnička.

Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Závěr

Těchto osm rostlin nabízí skvělé možnosti pro zakrytí vadnoucích jarních cibulovin a udržení krásy vašich záhonů po celý rok. Nezapomeňte vždy zkontrolovat, zda jsou rostliny kompatibilní s vaší USDA zónou, než je zasadíte.

Přečtěte si také: 9 chyb, kterých se dopouštíte při výsadbě květinových cibulovin

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno