jak pěstovat arašídy
Zdroj: www.gardenersworld.com

Arašídy jsou neuvěřitelně výživné a navíc mají dusík vázající účinky jako jiné luštěniny, takže jsou zdravé i pro vaši půdu! Ačkoli jsou arašídy především jižní plodinou, lze je pěstovat i v severních klimatických oblastech. Přečtěte si, nejen jak pěstovat arašídy!

O arašídové rostlině

Lidé jsou často překvapeni, když se dozvědí, že arašídy (Arachis hypogaea) nejsou ořechy. Ve skutečnosti se jedná o luštěniny příbuzné hrachu a fazolím. Arašídy jsou jedinečné tím, že jejich květy rostou nad zemí, ale „plody“ (arašídy) rostou pod zemí.

Arašídy, které pocházejí z Jižní Ameriky, mají dlouhé vegetační období. V závislosti na odrůdě je zapotřebí 100 až 140 bezmrazých dnů. Proto se pěstují spíše na jihovýchodě USA (zejména v Georgii). Přesto se některým odrůdám podzemnice olejné (s kratší vegetační dobou) daří až na severu jižní Kanady.

Rostliny podzemnice olejné vypadají jako malé keříky se žlutými květy podobnými hrášku, které se samy opylují. Po oplodnění křehké okvětní lístky opadávají. Květní stopky se pak prodlužují a ohýbají se směrem k zemi, čímž zatlačí květní vaječník nebo pestík do půdy o jeden až dva centimetry. Během pobytu pod zemí se vaječník na špičce každého stonku zvětšuje a vytváří oříškový lusk. Jakmile jsou všechny arašídové lusky zralé, jsou vytaženy ze země.

Výsadba

Arašídy rostou v kypré, hluboké, písčité půdě. Na jaře zryjte půdu do hloubky 8 až 12 cm. Zasypte kompost nebo organickou hmotu, ale rozbijte případné hroudy a zajistěte, aby byla půda kyprá a lehká. Arašídům vyhovuje neutrální až mírně zásadité pH půdy (5,8 až 6,2). Pokud je vaše půda příliš kyselá, je třeba přidat vápno, jinak se zhorší kvalita arašídů.

Kdy vysazovat podzemnici olejnou

Tradičně se vysazují několik týdnů po průměrném datu posledních mrazů (v dubnu nebo květnu), když je půda teplá a vlhká – nebo když teplota půdy dosáhne 18 až 21 °C. Často se vykopávají kdykoli po prvním září.

Trik při jejich pěstování na severu spočívá v tom, že si vyberete ranou odrůdu, například „Early Spanish“ (100 dní), a zasadíte je pokud možno na jižní svah. Sezónu můžete také zahájit výsevem podzemnice olejné do interiéru na 5 až 8 týdnů před přesazením ven.

Kde sázet podzemnici olejnou

Je důležité vybrat místo, které je plně osluněné. Pro ochranu mladých rostlin před jarními mrazíky se doporučují plastové kryty řádků.

Jak sázet podzemnici olejnou

Pro pěstování arašídů je třeba začít s čerstvými, syrovými, nevařenými arašídy ještě ve skořápce.
Pokud chcete arašídy vysadit venku, zasaďte je do hloubky dvou centimetrů. Pokud sejete do řádků, vysévejte pět skořápek na stopu. Řádky jsou od sebe vzdáleny nejméně 50 cm.

Pokud začínáte brzy uvnitř, naplňte velkou plastovou misku hlubokou 10 cm do dvou třetin vlhkou zeminou. Vyloupejte čtyři arašídy a položte je na vrchol zeminy; poté je zasypte jedním centimetrem zeminy. Rostliny rychle vyklíčí. Po pominutí hrozby mrazů přesaďte sazenice ven.

Jak pěstovat arašídy: kompletní návod
Zdroj: www.almanac.com

Pěstování

Péče o rostliny podzemnice olejné

Voda je pro pěstování podzemnice olejné klíčová. Po výsadbě udržujte půdu vlhkou, abyste zajistili rovnoměrné klíčení. Zalévejte na úroveň půdy a nenamáčejte listy. Arašídy nepotřebují hnojení (a mohou se při hnojení spálit). Doporučuje se však semena podzemnice olejné při výsadbě naočkovat bakteriálním inokulantem, který najdete v obchodech se semeny.

Po zasazení rostlina vyklíčí za 5 až 10 dní. Když jsou rostliny vysoké šest centimetrů, opatrně kolem nich zkultivujte půdu, aby do ní kolíky snadno pronikly. Poté je zahrňte jako brambory a zamulčujte dvěma centimetry slámy nebo posekané trávy.

Prvních 40 dní bude rostlina růst poměrně pomalu. Za 25 až 40 dní by měla vykvést. Poté je rozhodující rostlinu zalévat v době, kdy se kolíky dostávají do půdy (60 až 110 dní) a vyvíjejí se lusky. Zalévat však přestanete 10 dní až dva týdny před sklizní.

Doporučené odrůdy

Některé z doporučených odrůd arašídů podzemnice olejné jsou:

  1. ‚Spanish‘ (též známá jako ‚Runner‘): Tato odrůda je často pěstována pro svůj vysoký obsah oleje a kvalitní chuť arašídového másla.
  2. ‚Virginia‘: Další populární odrůda s vysokým obsahem oleje, vhodná pro pražení nebo výrobu arašídového másla.
  3. ‚Valencia‘: Tato odrůda má menší semena než ostatní, ale vyniká svou chutí a je oblíbená pro přímou konzumaci.
  4. ‚Spanish-Runner Hybrid‘: Kombinuje vlastnosti odrůdy ‚Spanish‘ a ‚Runner‘, což vede k vyššímu výtěžku a kvalitě plodů.
  5. ‚Tennessee Red Valencia‘: Méně známá, ale oblíbená pro svou chutnou oříškovou chuť a dobrou úrodu.

Při výběru odrůdy arašídů podzemnice olejné je důležité zvážit klimatické podmínky a dostupnost dané odrůdy ve vašem regionu.

Sklizeň

Podle délky vegetačního období vaší odrůdy zkontrolujte zralost přibližně 15 dní před předpokládaným termínem sklizně. Ke sklizni dochází často v září a říjnu. Prvním indikátorem je pozorování žloutnutí listů. Nejlépe však bude, když jednu nebo dvě rostliny vykopete rýčovou vidlí. Rozlomte lusky a zjistěte, zda jsou zcela naplněné a zda je skořápka tenká.

Nejlepší je sklízet dříve, než se rostliny vyvrátí, jinak by vám buráky mohly v půdě shnít. Vezměte velké rýčové vidle, uvolněte půdu kolem rostlin a opatrně je vyjměte tak, aby lusky zůstaly připojené. Opatrně z rostlin a lusků setřeste uvolněnou půdu. Poté nechte lusky asi týden sušit na slunci. Zhruba po týdnu všechny lusky vyjměte a rozložte je na dalších několik týdnů na chladném a suchém místě. Vyhněte se vlhkým místům, jinak by oříšky mohly shnít. Oříšky skladujte ve volně tkaných nádobách nebo je zavěste na chladném a suchém místě mimo dosah hlodavců. „Oříšky“ si můžete vychutnat syrové, pražené nebo vařené!

Jak pěstovat arašídy: kompletní návod
Zdroj: www.almanac.com

Pěstování arašídů není jen pro jih, ale s pravými znalostmi můžete úspěšně pěstovat tuto plodinu i v severnějších oblastech. V dnešním článku jsme vám představili, jak pěstovat arašídy. Od výběru správné odrůdy a přípravy půdy až po péči o rostliny a sklizeň, v tomto kompletním návodu naleznete všechny kroky k úspěchu. Pěstování arašídů není jen o úrodě pro vaše jídlo, ale také o přínosu pro půdu díky jejich schopnosti vázat dusík. Sledujte tyto kroky a začněte sklízet vlastní arašídy v zahrádkách po celém světě.

Inspirujte se i dalším článek o pěstování! Jak pěstovat citrusy v květináčích

Předchozí článekNejlepší zahradnické tipy pro začátečníky
Nejlepší zahradnické tipy pro začátečníky
Další článekLilek: od výsadby po sklizeň
Lilek: od výsadby po sklizeň
Julie Skrbková
Julii je vášnivou zahradní nadšenkyni s kreativním duchem.,Ráda se dělí o své znalosti a inspiraci prostřednictvím našeho online magazínu o zahradě, pěstování rostlin, zahradním designu. Julie se nebojí experimentovat s různými styly zahradního designu a kombinovat tradiční prvky s moderními trendy. Její články jsou plné praktických rad, tipů a triků pro úspěšné pěstování rostlin, tvorbu zahradního designu a zvýšení estetického i ekologického potenciálu zahrady.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno