Černý rybíz
Zdroj: loovfood.com

Černý rybíz je mimořádným zdrojem vitaminu C a zároveň léčivou rostlinou. Pro vysoký obsah vitaminů, minerálních látek i jiných látek nezbytných pro lidský organismus je tím nejpřirozenějším lékem. Již v zápiscích lidových léčitelů z 18. století je doporučován k pročišťování krve a k úpravě zažívání. Plody a listy rybízu obsahují silice, třísloviny a především vitamin C, přispívají k léčbě bronchitidy, srdečních potíží i vysokého krevního tlaku. Čaj ze sušených listů se užívá při nachlazení, při zánětu močových cest a revmatismu. Plody obsahují asi 5x více vitaminu C než citron. Průměrný obsah vitaminu C se pohybuje kolem 190-290 mg na 100 g plodů.

Černý rybíz
Zdroj: www.bbc.co.uk

U černého rybízu si ceníme obsahu bioflavonoidů, které zvyšují prostupnost cévních kapilár a mají tak léčivý účinek na celý cévní systém člověka. Neméně významnou, především dietetickou složkou pro organismus jsou pektiny, které se uplatňují při výrobě marmelád a rosolů.

Černý rybíz a ideální podmínky pro jeho pěstování

Keřům černého rybízu nejlépe prospívají přiměřeně vlhké, propustné půdy s vysokým obsahem humusu. Vyhovují jim především nížinné, bezmrazé polohy do nadmořské výšky 350 m. V sortimentu jsou však zastoupeny i odrůdy (především z Velkých Losin a některé zahraniční), které dovedou dávat pravidelně vysoké výnosy i v podhorských oblastech.

Nabídka starších, českých i zahraničních odrůd

Z nejstarších a nejznámějších odrůd českého původu, které se u nás pěstovaly v 60. až 80. letech minulého století, a které se již jen sporadicky vyskytují v našich zahradách, je nejznámější Karlštejnský dlouhohrozen, Nigra a Onyx, ze zahraničních pak Roodknop a Silvergieter – obě holandského původu, Fertődi – maďarský kultivar a Ben Lomond z Anglie.

Z dlouholetých zkušeností s pěstováním těchto odrůd vyplynuly jejich určité negativní vlastnosti. Například u Karlštejnského dlouhohroznu silné sprchávání květů za deštivého počasí a citlivost k mrazovému poškození ve e dřevě. U odrůdy Onyx se začaly projevovat příznaky virového zvratu černého rybízu, i u Nigry vysoká náchylnost k napadení hnědým padlím angreštovým a k namrzání.

Také zahraniční kultivary se neosvědčily pro náročnost na stanoviště, nestejnoměrnost dozrávání a malou odolnost k houbovým chorobám a k vymrzání.

Šlechtění nových odrůd

V 90. letech minulého století vzrůstal zájem o černý rybíz nejen u drobných pěstitelů, ale i u velkopěstitelů. Silně se začalo rozvíjet šlechtění nových odrůd rybízů v ŠS ve Velkých Losinách a zároveň ve Výzkumném ústavu okrasných a ovocných plodin v Bojnicích na Slovensku.

Při výběru z vyšlechtěných hybridů se kladl důraz především na zdravotní stav, výnosový potenciál, chuťové a aromatické vlastnosti plodů a na regeneraci keřů po mechanizované sklizni. Tak vznikly odrůdy Démon, Moravie, Focus a Vebus ve Velkých Losinách a na Slovensku odrůdy Otelo, Eva, Viola a Favorit.

Černý rybíz
Zdroj: loovfood.com

České odrůdy

V českých Losinách byla do křížení vybrána maďarská odrůda Fertődi I. pro své vlastnosti dobrý zdravotní stav (netrpí hnědým padlím angreštovým), vysokou plodnost, ranost zrání a výbornou kvalitu plodů.

Démon

Odrůda Démon (registrována v roce 2000, kombinační křížení odrůd Fertődi I x Rood- knop). Jedná se o nejranější odrůdu v sortimentu. V našich podmínkách zraje již koncem června. Není citlivá na poškození mrazem v době květu. Odolává hnědému padlí angreštovému, které se jen výjimečně objevuje po sklizni plodů na koncích letorostů. Keře jsou kulovité, nižšího vzrůstu. Má výrazně i tmavě zelené listy s ostřejším lemem. Hrozen je středně dlouhý s velkými bobulemi, svěží lahodně nasládlé chuti. Je výborná jako stolní ovoce k přímé konzumaci plodů. Právě svou vynikající chutí patří k nejlepším černým rybízům. Daří se jí v podhorských oblastech.

Moravia

Odrůda Moravia pochází ze stejného křížení. Zraje středně raně (4-5 dní před odrůdou Otelo) v 1. dekádě července. Květy dobře odolávávají jarním mrazíkům, je středně odolná k padlí, není citlivá k antraknóze. Keř je kulovitého, vyššího tvaru se silnějšími vzpřímenými kosterními větvemi. Listy jsou velké, široké, jasně zeleně vybarvené. Hrozen je kratší se středně velkými bobulemi s výraznou sladkokyselou chutí.

Focus

Focus (2003 Fertődi I x hybrid nšl.). Je raný, zraje hned po odrůdě Démon. Je vhodný společně s Démonem a Morávií do podhorských oblastí. Zdravotní stav je uspokojivý, v nepříznivých ročnících je náchylnější k hnědému padlí. Tvoří široce kulovité keře, které se pod tíhou ovoce částečně rozkládají. Hrozen je středně velký s velmi velkými bobulemi s příjemnou aromatickou chutí. Dobře se množí dřevitými řízky i roubováním na meruzalku.

Verbus

Odrůda Vebus (2003) vznikla křížením dvou hybridů. Zraje středně raně v 1. dekádě července. Zdravotní stav je stejný jako u Focusu, v některých nepříznivých letech je citlivější k padlí na vrcholcích letorostů. Tvoří vysoce kvalitní kulovité keře se středně silnými větvemi. Listy jsou středně velké, jasně zelené. Hrozen je střední délky s delší stopkou. Bobule jsou velké a pevné, výborné aromatické chuti. Odrůda je zvláště vhodná pro přímý konzum plodů. Velmi dobře se množí jak dřevitými řízky, tak i roubováním. Plodnost je pravidelná a brzká. Lze ji s úspěchem pěstovat v podhorských oblastech.

Tyto české odrůdy černého rybízu jsou zajímavé především pro drobné pěstitele do zahrádek. Jejich hlavním přínosem je ovoce výborné chuti vhodné pro přímý konzum i pro další zpracování a možnost pěstování vhodně vybraných kultivarů i v podhorských oblastech.

Navštivte také náš článek o malinách nebo ostružinách!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno