Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?)
12.7.2018 18:53

Běžně pomocné přípravky nepoužívám, dělám převážně rybíz, angrešt a ten to nepotřebuje. Ale co mi prošlo rukou několik želírovacích cukrů, v každém konzervace byla. Sklenice neotáčím, problémy nemám. Víčka vytírám slivovicí. Ale do takových kýblů jako tazatel to nedávám, používám malé skleničky převážně od jogurtů. Je to i uložením, jsou do spotřeby na chalupě, ve špajzu je zima a tma.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
            
host - 234.56 (?), 12.7.2018 17:15
Ja som robil ribezlovo-visnovy, visnovy, a vcera zo zltych mirabaliek, dokopy asi 25 flasticiek, s tymi dzemami je dost babracka, hlavne naoberat ribezle a rucne odkostkovat visne, gelfix je tiez dost drahy, s mirabelkovym bolo najmenej roboty
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Vlasta L. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 234.228 (?), 12.7.2018 17:38

Přítomní muži, nevím, kam chodíte na informace o tom, že Gelfix, ale i ostatní (Pektogel, Qintin nebo další) v klasickém složení obsahují konzervační činidla. Ani jeden z nich, čtěte složení. Pouze ty, které jsou určeny pro nižší obsah cukru. Marmelády po naplnění normálně zavařím a není žádný problém. V.L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.97 (?), 12.7.2018 17:59

Jestli myslíte klasickým složením Gelfix Klasik1:1, tedy ten, kde se na kilo ovoce dává kilo cukru, tak je to možné. To je ale poměr akceptovatelný chuťově snad jen u rybízu. Jinak je to děsně přeslazené. Než tolik cukru, to raději snesu tu sorbovku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 12.7.2018 18:53

Běžně pomocné přípravky nepoužívám, dělám převážně rybíz, angrešt a ten to nepotřebuje. Ale co mi prošlo rukou několik želírovacích cukrů, v každém konzervace byla. Sklenice neotáčím, problémy nemám. Víčka vytírám slivovicí. Ale do takových kýblů jako tazatel to nedávám, používám malé skleničky převážně od jogurtů. Je to i uložením, jsou do spotřeby na chalupě, ve špajzu je zima a tma.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.4 (?), 13.7.2018 12:12
Mne tiez pride prehnane kilo cukru na kilo ovocia, toto nikdy robit nebudem, pouzivam gelfix 3:1, a aj tych 350 g na kilo sa mi zda dost vela.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 13.7.2018 13:02

Samozřejmě, to pak není marmeláda, nýbrž cukrláda. V posledních letech nepoužívám žádný jiný Gelfix než 3:1. Je-li ovoce málo sladké nebo moc kyselé, přidám pár kapek stevie.
   Jediné, kde poměr 1:1 dodržuji je džem z černého rybízu zastudena (250g protlaku, 250g rozmačkaných kuliček, 500g cukru zamíchat a nalít do skleniček. Žádný Gelfix, ztuhne to samo).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 38.136 (?), 12.7.2018 20:32

No, jo. V Gelfixu 1:1 sorbovka není. Vždycky jsme používali 2:1, proto mám ty mezery ve vzdělánísmiley.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 12.7.2018 21:52

To udělátko (široký trychtýř) můžete nahradit ustřiženým vrškem PET lahve, např. od mléka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 153.50 (?), 13.7.2018 6:28

Všem moc děkuji za rady a zkušenosti, je jasné, že chyb nebo zbytečností jsem udělal více (možná vynechat želírovač, neotáčet, použít menší sklenice, zkontrolovat hlavu (mám kovovou nerez, která by mě měla přežít a má za sebou asi jen 60 sklenic nakládaček, otáčecí víčka - nepoznám na 100% jestli přiskočilo), zaujal mě ten trychtýřek, další můj dotaz by byl jak naléváte, aby jste nezašpinili sklenici, jen jestli ten plast vydrží tu teplotu... A překvapil mě, kolik chlapů tu zavařuje. Z těch 6 sklenic drží 4 a ty 2 opravované nedrží ani nová víčka už jsou v ledničce, budou palačinky, palačinky, palačinky... Klidný den a pěkný víkend.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 199.250 (?), 13.7.2018 7:24

Marmelády z vylisovaného rybízu s mírnou "nadstavbou" angreštu (má hodně pektinů) dělám léta. Nyní už používám GELFIX 1:1 a sníženou dávku cukru a všechno je OK. Sklenice otáčím ale mají šroubovací víčko. Pro Vás bych pro normální víčka doporučoval dát tam při převracení sponu. Dříve takové spony byly a víčka se ani nezamačkávaly. Ještě poznámku čím drží víčka. Samozřejmě podtlakem a to hodně velikým, který vytvoří především objemová změna obsahu tedy marmelády (u kompotů je to podobně). Ta podléhá také dilataci. Z těchto důvodů je dobré když je tam toho vzduchu co nejméně. On totiž působí dosti "pružně" a při podtlaku si stejně něco odpaří aby nastal "rovnovážný stav".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika