Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče



host - 153.50 (?)
13.7.2018 6:28

Všem moc děkuji za rady a zkušenosti, je jasné, že chyb nebo zbytečností jsem udělal více (možná vynechat želírovač, neotáčet, použít menší sklenice, zkontrolovat hlavu (mám kovovou nerez, která by mě měla přežít a má za sebou asi jen 60 sklenic nakládaček, otáčecí víčka - nepoznám na 100% jestli přiskočilo), zaujal mě ten trychtýřek, další můj dotaz by byl jak naléváte, aby jste nezašpinili sklenici, jen jestli ten plast vydrží tu teplotu... A překvapil mě, kolik chlapů tu zavařuje. Z těch 6 sklenic drží 4 a ty 2 opravované nedrží ani nová víčka už jsou v ledničce, budou palačinky, palačinky, palačinky... Klidný den a pěkný víkend.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
            
host - 234.56 (?), 12.7.2018 17:15
Ja som robil ribezlovo-visnovy, visnovy, a vcera zo zltych mirabaliek, dokopy asi 25 flasticiek, s tymi dzemami je dost babracka, hlavne naoberat ribezle a rucne odkostkovat visne, gelfix je tiez dost drahy, s mirabelkovym bolo najmenej roboty
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Vlasta L. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 234.228 (?), 12.7.2018 17:38

Přítomní muži, nevím, kam chodíte na informace o tom, že Gelfix, ale i ostatní (Pektogel, Qintin nebo další) v klasickém složení obsahují konzervační činidla. Ani jeden z nich, čtěte složení. Pouze ty, které jsou určeny pro nižší obsah cukru. Marmelády po naplnění normálně zavařím a není žádný problém. V.L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.97 (?), 12.7.2018 17:59

Jestli myslíte klasickým složením Gelfix Klasik1:1, tedy ten, kde se na kilo ovoce dává kilo cukru, tak je to možné. To je ale poměr akceptovatelný chuťově snad jen u rybízu. Jinak je to děsně přeslazené. Než tolik cukru, to raději snesu tu sorbovku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 12.7.2018 18:53

Běžně pomocné přípravky nepoužívám, dělám převážně rybíz, angrešt a ten to nepotřebuje. Ale co mi prošlo rukou několik želírovacích cukrů, v každém konzervace byla. Sklenice neotáčím, problémy nemám. Víčka vytírám slivovicí. Ale do takových kýblů jako tazatel to nedávám, používám malé skleničky převážně od jogurtů. Je to i uložením, jsou do spotřeby na chalupě, ve špajzu je zima a tma.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.4 (?), 13.7.2018 12:12
Mne tiez pride prehnane kilo cukru na kilo ovocia, toto nikdy robit nebudem, pouzivam gelfix 3:1, a aj tych 350 g na kilo sa mi zda dost vela.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 13.7.2018 13:02

Samozřejmě, to pak není marmeláda, nýbrž cukrláda. V posledních letech nepoužívám žádný jiný Gelfix než 3:1. Je-li ovoce málo sladké nebo moc kyselé, přidám pár kapek stevie.
   Jediné, kde poměr 1:1 dodržuji je džem z černého rybízu zastudena (250g protlaku, 250g rozmačkaných kuliček, 500g cukru zamíchat a nalít do skleniček. Žádný Gelfix, ztuhne to samo).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 38.136 (?), 12.7.2018 20:32

No, jo. V Gelfixu 1:1 sorbovka není. Vždycky jsme používali 2:1, proto mám ty mezery ve vzdělánísmiley.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 12.7.2018 21:52

To udělátko (široký trychtýř) můžete nahradit ustřiženým vrškem PET lahve, např. od mléka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 153.50 (?), 13.7.2018 6:28

Všem moc děkuji za rady a zkušenosti, je jasné, že chyb nebo zbytečností jsem udělal více (možná vynechat želírovač, neotáčet, použít menší sklenice, zkontrolovat hlavu (mám kovovou nerez, která by mě měla přežít a má za sebou asi jen 60 sklenic nakládaček, otáčecí víčka - nepoznám na 100% jestli přiskočilo), zaujal mě ten trychtýřek, další můj dotaz by byl jak naléváte, aby jste nezašpinili sklenici, jen jestli ten plast vydrží tu teplotu... A překvapil mě, kolik chlapů tu zavařuje. Z těch 6 sklenic drží 4 a ty 2 opravované nedrží ani nová víčka už jsou v ledničce, budou palačinky, palačinky, palačinky... Klidný den a pěkný víkend.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 199.250 (?), 13.7.2018 7:24

Marmelády z vylisovaného rybízu s mírnou "nadstavbou" angreštu (má hodně pektinů) dělám léta. Nyní už používám GELFIX 1:1 a sníženou dávku cukru a všechno je OK. Sklenice otáčím ale mají šroubovací víčko. Pro Vás bych pro normální víčka doporučoval dát tam při převracení sponu. Dříve takové spony byly a víčka se ani nezamačkávaly. Ještě poznámku čím drží víčka. Samozřejmě podtlakem a to hodně velikým, který vytvoří především objemová změna obsahu tedy marmelády (u kompotů je to podobně). Ta podléhá také dilataci. Z těchto důvodů je dobré když je tam toho vzduchu co nejméně. On totiž působí dosti "pružně" a při podtlaku si stejně něco odpaří aby nastal "rovnovážný stav".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika