Strašilky 

Strašilky, nezvyklí hmyzí tvorové, kteří dokážou napodobit rostliny a dokonce i větve stromů, aby se maskovali před predátory. Jsou to pomalí a tichí tvorové, kteří se vyvinuli v několika různých formách a velikostech, a žijí na celém světě, s výjimkou Antarktidy.

Vzhled

Strašilky mohou mít mnoho různých tvarů a velikostí. Některé druhy jsou dlouhé a tenké, podobají se větvím stromů, zatímco jiné jsou široké a ploché a připomínají listy rostlin. Mají štíhlé a dlouhé nohy, které jim umožňují chodit pomalu a přitom se dokonale přizpůsobovat okolnímu prostředí.

Způsob života

Strašilky jsou noční tvorové a většinu dne tráví v klidu, kdy se snaží nepřitahovat pozornost predátorů. Především se vyskytují v tropech a subtropických oblastech, kde rostou mnohé druhy rostlin, na které se dokáží dokonale maskovat. Některé druhy dokonce dokáží změnit barvu, aby se přizpůsobily okolí.

Potrava

Strašilky se živí rostlinami a listy. Některé druhy dokonce dokáží simulovat vůni rostlin, aby si přilákaly kořist. V případě nedostatku potravy jsou schopny se přizpůsobit a přijmout i jiný druh stravy, například hmyz.

Rozmnožování

Samice strašilek kladou vejce na rostliny a některé druhy dokonce maskují vejce podobně jako sebe sama. Vajíčka se obvykle líhnou do 6 měsíců a malé nymfy vypadají podobně jako dospělí jedinci, jen jsou menší a nemají ještě plně vyvinuté křídla.

Ohrožení a ochrana

Mnoho druhů strašilek je ohroženo kvůli ztrátě přirozeného prostředí, jako jsou lesy a tropické pralesy. Navíc jsou často chytáni jako kuriozity nebo domácí mazlíčci. Některé druhy strašilek jsou chráněny zákonem a jejich lov a prodej je zakázán.

Zajímav V posledních letech se vědci více zajímají o tyto fascinující tvory a snaží se je lépe pochopit. V laboratořích jsou studována jejich chování a biologie, aby bylo možné předcházet jejich ohrožení v přírodě.

Jeden z největších druhů strašilek je indická strašilka (Pharnacia serratipes), která dorůstá délky až 32 cm. Na druhé straně jsou i malé druhy, jako například Diapherodes gigantea, která měří pouze několik centimetrů. Tyto malé druhy se často chovají jako domácí mazlíčci kvůli svému zajímavému vzhledu a snadnému chovu.

Existují i speciální druhy strašilek, které jsou neviditelné pro lidské oko a dokážou se úspěšně maskovat i před největšími predátory. Tyto druhy jsou velmi cenné pro vědecký výzkum a jsou chráněny zákonem.

I když jsou strašilky fascinující tvory, nejsou bez nebezpečí. Některé druhy jsou schopné vypouštět nepříjemné vůně, aby odrazovaly predátory. Navíc jsou strašilky schopny využívat svých ostrých a pevných končetin k obraně.

V přírodě mají strašilky důležitou roli jako kořist pro predátory, jako jsou ptáci, hadi a plazi. Navíc mohou být i přínosem pro zemědělství, když se živí škůdci na rostlinách.

Strašilky jsou fascinující tvorové, kteří dokážou napodobit rostliny a maskovat se před predátory. 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno