9 způsobů zazimování zahrady

Podzimní měsíce přinášejí změnu nejen v počasí, ale také v tom, jak bychom měli pečovat o naši zahradu. Je to čas, kdy příroda pomalu usíná k zimnímu spánku, a naším úkolem je připravit ji na chladné měsíce, které jsou před námi. Správná příprava zahrady může zásadně ovlivnit, jak snadná a úspěšná bude následující jarní obrození. Zahrnuje řadu opatření od úklidu přes výsadbu až po ochranu rostlin. Podzimní péče o zahradu je klíčová pro její ochranu během zimy a pro zajištění, že bude připravena na bujný růst a květ v nadcházejícím roce. Připravili jsme si pro vás 9 způsobů zazimování zahrady.

Obecný úklid zahrady na zimu

Vytrhněte odkvetlé jednoleté rostliny a zeleninu a dejte je na kompost. Zkráťte trvalky a odstraňte poškozené větve a nemocné rostliny. Vypusťte vodu z hadic a zavlažovacích systémů a očistěte a naostřete nářadí.

Výsadba a skladování cibulek

Na podzim zasaďte jarní cibuloviny jako jsou tulipány, narcisy, hyacinty a česneky. Vyjměte a uskladněte citlivé hlízy a cibuloviny jako jsou kany.

Péče o růže

Pokud teploty v zimě klesají pod bod mrazu, ochraňte své růže. Jemně je ostříhejte a přikryjte 20-30 cm vrstvou mulče. Na jaře tuto mulč odstraňte.

9 způsobů zazimování zahrady - péče o růže
Zdroj: gardenerspath.com

Větrolamy

Chráňte rostliny před vysoušejícím zimním větrem pomocí jutových obalů nebo postavte větrolamy.

Péče o trávník

Na podzim nezapomeňte trávník pohnojit, ideálně 2-3 týdny před tím, než půda zamrzne.

Péče o zeleninovou zahradu

Po sklizni odstraňte staré zeleninové rostliny. Ochráňte rostliny před mrazem, pokud stále plodí. Do půdy zapracujte kompost nebo jiný organický materiál jako přípravu na jarní výsadbu.

Mulčování

Aplikujte 5-7 cm vrstvu mulče, aby se udržela vlhkost a kořeny zůstaly v teple. Použijte štěpky z borovice pro okrasné záhony a slámu nebo kompost pro zeleninové.

Ochrana citlivých rostlin před zimou

Přeneste rostliny v květináčích a méně odolné zahradní rostliny dovnitř.

Kontrola plevele jako jeden ze způsobu přípravy zahrady na zimu

Vytrhněte nebo postříkejte plevele nyní, když jsou nejzranitelnější.

9 způsobů zazimování zahrady - kontrola plevele
Zdroj: www.diyncrafts.com

Dejte nám vědět do komentářů, zda jste některý z 9 způsobů zazimování zahrady použili; těšíme se na vaše zkušenosti a příběhy!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno