Na co byste neměli zapomenout v srpnu na zahradě

Srpen je v zahradě klíčovým měsícem, kdy se o vaše rostliny musíte intenzivně starat a zajistit, aby se dobře připravily na nadcházející podzim. Zde máme několik důležitých doporučení, na která byste neměli zapomenout, abyste si užili krásnou a úspěšnou zahradu

Zalévání

V létě je zalévání extrémně důležité. Ve srpnu bývají často vysoké teploty a deště jsou nepravidelné. Rostliny je tedy třeba pravidelně zalévat, ideálně brzy ráno nebo pozdě večer, abyste minimalizovali ztráty vody vypařováním. Zaměřte se na kořeny rostlin, abyste jim zajistili dostatečnou vláhu.

Hnojení

Dodatečné hnojení je klíčové pro správný růst rostlin. V srpnu můžete použít hnojiva s vyšším obsahem draslíku, což podpoří kvetení a posílí rostliny před příchodem chladnějšího počasí. Nicméně nepřehánějte to s dávkováním, abyste nezpůsobili přehnojení.

Odstranění odkvetlých květů a řez

Pravidelně kontrolujte rostliny na odkvetlé květy a řežte je. To podpoří nové kvetení a udrží zahradu atraktivní. Prořezávání také pomůže odstranit suché a nemocné větve, čímž se zvýší odvětrání a sníží se riziko onemocnění rostlin.

Ochrana proti škůdcům a nemocem

S létem přicházejí i různé škůdci a choroby. Pravidelně kontrolujte rostliny, abyste odhalili případné problémy co nejdříve. Proti škůdcům můžete použít mýdlový roztok nebo insekticidy, ale dbejte na šetrnost k přírodě. Prevence a rychlá reakce jsou klíčové.

Sklizeň a uchování úrody

Srpen je obdobím hojné sklizně, zejména u ovocných stromů a zeleniny. Pravidelně sklízejte, abyste zajistili maximální kvalitu plodin. Některé plodiny můžete také zpracovat na džemy nebo je zamrazit, abyste měli radost z domácích produktů i v zimě.

Péče o trávník

Zalévejte trávník pravidelně, ale nedovolte, aby byl přemokřený. V srpnu je vhodné posekat trávník na větší výšku, což mu pomůže lépe odolat suchu. Odstraňte plevel, abyste trávníku uvolnili dostatek živin.

Vyhledávání a plánování

Srpen je vhodným časem na plánování na další sezónu. Vyhledejte nové rostliny, které byste chtěli přidat do zahrady, a zkoumejte různé zahradní styly. Přemýšlejte o možných úpravách nebo nových projektech, které byste chtěli realizovat.

Relaxace a užívání si zahrady

Srpna je časem pracovním, ale nesmíte zapomínat také relaxovat a užívat si krásu zahrady. Vytvořte si venkovní posezení, kde si budete moci užít rodinné večeře nebo posezení s přáteli. Zahradní práce může být zábavná, a pokud si ji užijete, vaše zahrada bude krásným místem k relaxaci.

S těmito doporučeními byste měli mít krásnou a úspěšnou zahradu i v srpnu. Nezapomínejte na pravidelnou péči, ochranu rostlin a nechte svou kreativitu rozkvést. Ať už jste zkušení zahrádkáři nebo začátečníci, srpen nabízí spoustu možností pro radost a užitek z vaší zahrady.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno