voda v bazénu



tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 228.179 (?)
11.7.2008 11:33

Já nemám vůbec nic proti dešťovce ani proti vodě ze studny (sám tuto možnost nemám). Já pouze poukazuji na to, že pH je zapotřebí zvyšovat.  Soda na praní je stále dostupná za pár šupů. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 7.7.2008 21:30

My máme stále nastavený plovák na 1/2 otevření. Nevím, jak to máte Vy a jaký máte objem vody, ale šokové chlórové aplikace se rychle vyrovnají - ustálí, neboť hlavní důvod je rychle zakročit - rázově silně dezinfikovat - proti zhoršování kvality vody, když voda začíná zelenat, to je známka, že chlóru - dezinfekce je málo a řase se daří. Zde by tableta nepomohla, neboť ta pouze udržuje stav, případně je třeba jí někdy pomoci při větším dopuštění - výměně vody, nebo intenzívním využití bazénu navíc při vysokých teplotách vody. Důležité je se před vstupem do bazénu osprchovat, ne jak to dělají někteří z nás, že se chodí do veřejných bazénů umýt po práci. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 230.1 (?), 10.7.2008 9:25
Tak jsem ze vseho trosku jelen, uz nevim jak dal, meli jsme zeleny bazen, dle tady toho navodu co jsem zde vycetl jsem dal do vody chlor shock, po dvou dnech voda vycistena ale zakalena, dal jsem tedy do vody praskovy vlockovac, dokonale rozpusteny v konvi presne podle davkovani, bazen porad stejne zakaleny, po 48 hodinach jsem to same aplikoval s tekutym vlockovacem, zase zadny vysledek, voda porad zakalena, hodnoty chloru i ph jsou tak jak maji byt, opakoval jsem po dalsich 48 hodinach zase praskovy vlockovac, vysledek vsak stale nic, poradte uz prosim, zda mam dat treba algestop, nebo zase vlockovac, popripade jak mit pustenou filtraci, ci ano, ci ne.Pisek mame rok stary, nechce se mi verit ze by byl spatny, filtr jsem proplachoval hned po chlorshocku a pak po druhe davce vlockovace znovu, uz si nevim rady, mam dokola opakovat vlockovac nebo mi poradi nekdo neco jineho?dekuji predem Martin
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 10.7.2008 20:57

Zelený bazén je způsoben malým obsahem dezinfekce - chlóru, po aplikaci chlór šoku a vločkovače musíte filtrovat stále, jinak to máte ve vodě. Bílá voda je způsobena větším obsahem iontů Ca a Mg. Opět intenzívně filtrovat po aplikaci vločkovače, pH ok.  Je vhodné cca po 12 hod. provozu filtr propláchnout, usazeniny na dně vysát do odpadu - ne přes filtraci, tím si filtr zbytečně zanesete. Opět jste také zbytečně po sobě provedl opakovaně aplikaci stejné chemie, bez ponechání času na působení ve vodě. Každá chemie vodu nějak ošetří, ale nečekejte hned čirou vodu. Když byla voda zelená, tak byla neprůhledná, nebo málo průhledná, když je řasa zlikvidována chlórem, tak se ale z vody nevypaří, pouze se nemnoží, odumře a je třeba ji vyfiltrovat. Protože se jedná o velmi malé částečky pískovým fitrem z většiny projdou a nezachytí se v něm. Proto je tu vločkovač, který udělá větší vločky a tyto jsou filtrem zachytitelné. Proces vločkování není okamžitý a chce to po aplikaci jedné dávky počkat a filtrovat - filtr podle tlaku propláchnout. Proto jsem uváděl, že podle potřeby(většinou po zimě) do skimeru dávám další filtrační vložku, která zachytí víc, než písek, ale je třeba ji občas vyprat. Je to něco za něco - zase nemusím dávat vločkovač.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 202.130 (?), 11.7.2008 10:13
ja vzdy aplikuji chemii nejmene po 24 hodinach, vzdy spise dele, dno vysavam take vzdy pred kazdou aplikaci chemie ale ten vysledek je ze ten bazen je porad kalny, filtrace bezi uz asi 10 dni v kuse, dnes vysaji, vyperu filtr a dam zase vlockovac, necham pustenou filtraci a uvidim.Martin
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 228.179 (?), 11.7.2008 10:54

rád bych uvedl na pravou míru některé  zavádějící informace z příspěvku pana J.S. z 7/7/08:

1) - trihalometany (THM) nemají s dusíkem nic společného. Již z jejich názvu vyplývá, že jsou to chlorované, ev. chlor-bromované metany (konkrétně chloroform nebo dichlorbrommetan se vyskytují v největším množství). Tyto sloučeniny vznikají reakcí chloru s přirozenými složkami vody (např. huminovými kyselinami). Z podstaty reakce vyplývá, že jsou v téměř každé vodě ošetřené chlorem (tedy i pitné vodě).

2) používáním chlorové chemie (bez ohledu na to jak intenzivně) vznikají kyselé reakční produkty, pH vody musí jít dolů - a je zcela lhostejno, zdali k chloraci používáte savo, nebo tablety. Úprava pH vody za pomoci dešťovky (která je zase kyselá) je proto úsměvná. V této souvislosti musím upozornit na jeden důležitý aspekt - tablety (obsahující trichlorkyanurovou kyselinu) představují asi nejelegantnější - byť drahý- způsob, jak udržet ve vodě víceméně konstantní koncentraci volného chloru - kyselina se pomalu rozpouští ve vodě a následně hydrolyzuje mj. za vzniku volného chloru. V kyselé vodě (nízké pH) běží reakce zbytečně rychle, voda více smrdí a rostou provozní náklady. On zápach vody a dráždění je ve většině případů způsoben přechlorováním.

3) byly zde zmíněny chloraminy. K jejich vzniku je zapotřebí amoniak - ten se do vody dostane močí (zcela přesně hydrolýzou močoviny, sloučeniny, pomocí které samci vylučují amoniak ). Přítomnost chloraminu ve veřejném koupališti mně nepřekvapuje, ale v domácím bazénu...?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 220.253 (?), 11.7.2008 11:16
To ale nekritizujete můj názor, pouze jsem vložil článek k vysvětlení chlóru a jeho funkce v bazénové vodě. Já se tak podrobně těmito chemickými pochody nezabývám, ale uvedl jsem to pro představu. S dešťovkou(před tím jsme museli pořád dávat pH mínus) to může být pro Vás úsměvné, jak je libo, koneckonců, nikomu to nenutím. Mě stačí to málo, že je voda čistá a stojí to ročně - 3 krabičky Militu a cca max. 2 balení dle počasí chlór šoku. PH přípravky nepotřebuji, resp. vyjímečně, když dlouho nepršelo. Ještě pro upřesnění - uvedl jsem, že je cítit chlór z vody, neměl jsem na mysli plyn, ale sloučeniny které tvoří vázaný ve vodě - je to cítit jako dezinfekční přípravek.............. Jinak bych ještě doporučil p. Martinovi vyzkoušet jinou chemii, ne že by byla špatná, co máte, ale např. multifunkční tablety Milit jsou pro naše složení vody nejlepší, jiný si chválí Lagunu, která se nám neosvědčila.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 228.179 (?), 11.7.2008 11:33

Já nemám vůbec nic proti dešťovce ani proti vodě ze studny (sám tuto možnost nemám). Já pouze poukazuji na to, že pH je zapotřebí zvyšovat.  Soda na praní je stále dostupná za pár šupů. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 220.253 (?), 11.7.2008 11:36
Rozumím, ale my jsme měli často pH moc vysoké (zejména po delší době intenzívního využití bazénu) a kupoval jsem pořád pH mínus. Také vody je třeba průběžně hodně na čištění filtrace, proto jsem to řešil takto, jak jsem popsal.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 228.179 (?), 11.7.2008 11:47

V tom případě se Vám omlouvám, tohle má logiku, myslel jsem, že paušálně doporučujete snižovat pH.

za své praxe jsem se (před asi 15lety) setkal s jednou mělkou nádrží, používanou pro výrobu pitné vody, byla hluboká snad 2metry, tedy něco jako bazén. Povoďáci mi tenkrát říkali, že když se do vody opře vítr a vodu promíchá, naměří tam pH=9.  Nedokážu to sice nijak racionálně vysvětlit, ale je to podobné jako Váš bazén.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 13.7.2008 10:54

Zapoměl jsem odpovědět, nic se nestalo, dík za tip na krystalickou sodu na praní. Je to levné (balení kolem 20,-Kč) a až po přečtění na obalu jsem zjistil, že je to ofic. na úpravu pH + i v bazénové vodě. My tento přípravek nepoužíváme, tak jsem to neznal. Někdy to přeletí moc do pH -, když hodně prší. Ještě něco k čistotě vody, je vhodné při problémech si vyfiltrováním vody filtraci vypnout - např. do rána a potom vysát vysavačem usazené nečistoty do odpadu. Sice dojde ke zvíření a vše se nevysaje, ale hodně to pomůže.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika