voda v bazénu



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
host - 121.238 (?) 
12.8.2008 17:33

Aka obycajna soda? Uhlicitan sodny? Ten je naopak bazicky s tym pH neznizite.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 12.8.2008 22:56
Jedná se o sodu na praní - změkčování vody. Prodává se v drogerii. D.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 198.108 (?), 17.8.2008 21:53
Při měření vody jsem zjistil že mám velké množství volného chloru, můžete mi poradit jak ho snížím? Děkuji
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 198.108 (?), 17.8.2008 21:59

Dočetl jsem se toto:  Volný chlor se nedaří udržovat na doporučené úrovni
– Zkontrolujte pH a upravte ho, je-li třeba
– Po dobu 3 dnů ztrojnásobte dávkování chloru
– Až koncentrace chloru klesne na 0,5mg/l vraťte se k obvyklému dávkování  

Nějak mi to hlava nebere jak mám snížit volný chlor chlorem a hlavně jakým chlorem, asi bych potřeboval nějaký podrobnější vysvětlení.Děkuji za každou radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 17.8.2008 22:44

Je to správně - tak, jak to píšete.  Abyste tomu lépe porozuměl, tak jsem Vám zkopírovala vysvětlení, co je to volný a vázaný chlor. Nyní už Vám to určitě bude jasné.  Zdravím - Daniela.

Chlor volný
Volný chlor, který se do vody uvolńuje rozpouštěním chlorových přípravků pro dezinfekci, je nejúčinnější formou chloru přítomného ve vodě. Má hlavní dezinfekční účinek a při koncentraci do 3 mg/l není pro lidský organismus nijak dráždivý.Voda s obsahem pouze volného chloru nezapáchá ani není dráždivá.Teprve reakcí volného chloru s organickými nečistotami, zejména takovými, které v sobě obsahují dusík (pot, moč), vzniká další forma chloru – chlor vázaný. Koncentrace volného chloru se má pravidelně sledovat pomocí kvalitního testeru (tablety nebo kapičky) a to metodou DPD1.
Chlor celkový
Vzhledem k tomu, že koncentraci vázaného chloru nelze změřit přímo, používá se metoda měření celkového chloru. Tato metoda se nazývá DPD3 a s její pomocí lze změřit právě obsah celkového nebo také aktivního chloru. Celkový chlor je vlastně součtem volného a vázaného chloru.
Chlor vázaný
Jak již bylo zmíněno, vzniká vázaný chlor reakcí volného chloru s organickými nečistotami. Teprve vyšší koncentrace vázaného chloru způsobuje dráždivost vody a onen nepříjemný pach po chloru. Vysoké koncentrace vázaného chloru se lze zbavit několika způsoby. Vodu v bazénu je možné naředit, ale tento způsob odstranění vázaného chloru je časově i ekonomicky dosti náročný, protože naředění musí být ve většině případů poměrně dost velké. Druhým způsobem likvidace vázaného chloru je tzv.superchlorace. Tato metoda spočívá v tom, že je třeba upravenou vodu přechlorovat na 10x vyšší obsah volného chloru, než kolik jste naměřili chloru vázaného. Příklad: pomocí měření volného chloru metodou DPD1 jste naměřili koncentraci 0,6 mg/l. Metoda DPD3 pro měření koncentrace celkového chloru dala výsledek 1,1 mg/l to znamená, že ve vodě je obsah vázaného chloru 1,1 – 0,6 = 0,5 mg/l. Pro správné odstranění škodlivého vázaného chloru o takové koncentraci je třeba všechnu vodu v bazénu přechlorovat alespoň na 5 mg/l. Při tomto ošetření se vázaný chlor rozloží zpět na volný chlor a plynný dusík, který z vody vyprchá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 97.78 (?), 25.7.2009 9:44
Dobrý den, V mých začátcích udržování vody v bazénu před několika lety jsem to nejprve chtěl dělat hodně poctivě. Tak jsem koupil všechny složky samostatně a snažil jsem se dávkovat vše sám. Výsledek nebyl moc uspokojivý. Zezelenání vody jsem se stejně nevyhnul. Navíc po modré skalici se mi na stěnách usadilo něco jako měděnka. Tak jsem vyzkoušel kombinované tablety. Výhoda byla, že mi ubylo spousta starostí s dávkováním a měřením. Byly to tablety 3 v 1. Pořád to ale nebylo dokonalé. Letos sem vyzkoušel tablety 7 v 1 od české firmy Proxim z Pardubic. a výsledek je podstatně lepší. Voda je průzračnější, PH se reguluje samo. Tableta obsahuje vše co voda potřebuje a zatím cca 3 měsíce voda drží při teplotách 27 až 31 stupňů. Jen se nesmí zapomenout že když tableta v plováku ubude na polovinu, je potřeba přidat novou.5 tablet při plně otevřeném plováku a výše zmíněné teplotě mi vydrží jen cca 2 měsíce, ale za tu čistou vodu bez starostí to stojí. Jediné co dělám je denně pustit filtraci a jednou za dva týdny vysát ze dna co se tam nanese při koupání. Bazén stavěl tchán. Udělal betonovou skořepinu v zemi, obložil stěny polystyrénem, přes to dal slabou bazenovou folii a už to tak funguje cca 9 let. Před dvěma lety jsme koupili kryt, což vodu také hodně zlepšilo. Nejhorší zkušenosti z dřívějška jsem měl po dopuštění vody ze studny. Nevím čím to bylo, ale po pár dnech začala zelenat. Vždy jsme museli vlezt do té špíny, kartážem omýt řasu ze stěn a dna, pak jsme rozmíchali síran hlinitý(máme pytel ze staré čistírny odpadních vod, kde tím také usazovali bordel z vody), nalili jsme do kropáče a pokropili jsme rovnoměrně celou hladinu(tedy žádné míchání pomocí filtrace). Druhý den byla voda průzračná a všechen bordel ležel na dně. Stačilo vysát a bylo to OK.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 25.7.2009 16:42

Jen doplním, že voda ze studny má několik nevýhod. Většinou je tvrdá, takže se ve vodě sráží soli, hlavně to vadí na stěnách bazénu, ve výměníku, ale také na nerezu jsou bílé mapy. Voda ze studny není ošetřená, jako z vodovodního řádu, proto rychle zezelená, neboť řasám nic nebrání, aby se jim dařilo. Síran hlinitý je myslím součástí bazénovým flokulantů, takže je to stejný princip - vysrážet na větší kusy - vločky - filtrace je zachytí, proplach, v bazénu vysát a proplach. Já dopouštím vodu zásadně dešťovou, kterou filtruji, v plánu mám jednoduchý krabicový filtr s přepadem a snadno demontovatelnou a čistitelnou filtrační vložkou na principu praček vzduchu. Dešťovka výborně upravuje PH, je měkká a teče do bazénu sama, když je jí moc, stačí uzavřít ventil. Díky ionizatóru - dezinfekci vody nevadí, když se voda více mění, naopak je to celkové lepší a hned se průběžně dezinfikuje a nevadí úbytek vody proplachem filtrace, koupáním a výparem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 166.62 (?), 4.6.2011 11:06

Dobrý den, prosím o radu zkušenější. Mám nadzemní bazén cca 16 tis. l. Rozhodl jsem se používat kyslíkové tablety 200g. Po napuštění se voda asi za tři dny vyfiltrovala, ale stále není úplně průzračná. Zkusil jsem vločkovač, luxovat dno, ale stále to není ono. Ph v pořádku. Je vůbec možné bez chloru dosáhnout azurové vody? Předem děkuji za radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 30.38 (?), 6.5.2009 9:16

Dobrý den,

přečetla jsem si diskuzi a zaujala mne informace, že vytápíte bazén kotlem Ekoefekt. Tento kotel také máme a chtěli bychom ho použít pro vytápění. Mohla by jste mi napsat, jaké finanční náklady to obnáší a jaké příslušenství jste instalovali?

Děkuji Řízková

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 28.61 (?), 7.6.2009 19:40

Dobry den, mame problem s vodou v bazenu(bazen mame uz 10 let) a letos poprve ne se zbavit zelene vody v bazenu, dokonale sme vcera vypustili veskerou vodu, dali novy pisek do filtrace, proplachli hadice, solarko, vapkou odstranili veskerou usazoenou rasu z plachty, schudku, vysavacem vysali, chlorem vse vydrhli a dnes zacali napoustet vodu z obecniho radu. ihned po napusteni jsme pustili filtraci, ale behem hodiny nam totalne zezelenala voda. Jsme uplne paf, jeste se nam to za deset let nestalo, bazen sme tedy pripravovali na leto letos dvakrat a behem hodiny takovej vysledek. Pridali jsme chlor a vapno na vyvazeni Ph. ale s vodou to nic neudelalo. Dekuji za nejake odpovedi

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika