Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

rád bych uvedl na pravou míru některé  zavádějící informace z příspěvku pana J.S. z 7/7/08:

1) - trihalometany (THM) nemají s dusíkem nic společného. Již z jejich názvu vyplývá, že jsou to chlorované, ev. chlor-bromované metany (konkrétně chloroform nebo dichlorbrommetan se vyskytují v největším množství). Tyto sloučeniny vznikají reakcí chloru s přirozenými složkami vody (např. huminovými kyselinami). Z podstaty reakce vyplývá, že jsou v téměř každé vodě ošetřené chlorem (tedy i pitné vodě).

2) používáním chlorové chemie (bez ohledu na to jak intenzivně) vznikají kyselé reakční produkty, pH vody musí jít dolů - a je zcela lhostejno, zdali k chloraci používáte savo, nebo tablety. Úprava pH vody za pomoci dešťovky (která je zase kyselá) je proto úsměvná. V této souvislosti musím upozornit na jeden důležitý aspekt - tablety (obsahující trichlorkyanurovou kyselinu) představují asi nejelegantnější - byť drahý- způsob, jak udržet ve vodě víceméně konstantní koncentraci volného chloru - kyselina se pomalu rozpouští ve vodě a následně hydrolyzuje mj. za vzniku volného chloru. V kyselé vodě (nízké pH) běží reakce zbytečně rychle, voda více smrdí a rostou provozní náklady. On zápach vody a dráždění je ve většině případů způsoben přechlorováním.

3) byly zde zmíněny chloraminy. K jejich vzniku je zapotřebí amoniak - ten se do vody dostane močí (zcela přesně hydrolýzou močoviny, sloučeniny, pomocí které samci vylučují amoniak ). Přítomnost chloraminu ve veřejném koupališti mně nepřekvapuje, ale v domácím bazénu...?

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika