Rozdíl ve víně a v postupech



Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?)
17.7.2015 9:47

Řeknu to i obráceně. Raději si k cukroví v zimě dám sklenku svého rybízáku, než leckterá vína z Jižní Moravy. wink

Je samozřejmé, že se toho nedá vypít litr na posezení. Já osobně to beru, i vzhledem k malému množství, které dělám, jako příjmené spestření zimních podvečerů.

V neposlední řadě je to zdroj vítamínů, keré se v zimě hodí a nebezpečí bolehlavu úspěšně stimuluje ochraný reflex proti opici.

S pozdravem GB.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2   
Roman007 - (35) - 119.228 (?), 30.6.2015 11:41, zobrazeno: 19282x

Dobrý den,

Řeším tady rybízové víno. Našel jsem XXX receptů, kde stačí 5 - 6 litrů rybízové šťávy dolít do objemu 25 litrů vodou s 5 kily cukru.

Dále jsou recepty, kdy někdo dá do 25 L demižonu 25 L rybízové štávy + 5 kilo cukru a nechá prokvasit.

Je to obrovský rozdíl, protože v jednom případě je z 25 litrů rybízové šťávy 25 litrů vína a v tom druhém případě je 125 litrů vína.

Může mi to někdo uvést na pravou míru?

Díky

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 30.6.2015 16:45

Oba recepty jsou nejsou úplně správné., hlavně ten s 25 litry šťávy. Takové víno by bylo výrobně enormně drahé. Navíc rybíz obsahuje tolik neodbouratelných kyselin, že v koncentrovatelném stavu by bylo nevypitelné.
  Ten první recept je reálnější, 2 litry šťávy a 2 kg cukru na 10 litrů může dát docela slušné stolní víno. U takového vína musí být v rovnováze kyseliny a malý zbytkový cukr.  Ale protože většinou neumíme změřit kyseliny, byl by výsledek dost riskantní a pravděpodobně nepříliš chutný
  Optimální poměr je 2,5-3 litry šťávy a 2,25 kg cukru, tedy připravit spíš polosladké dezertní víno.
    Velkým problémem je ale získat rybízovou šťávu. Použití parního hrnce je sice efektivní, ale vařená šťáva tratí na chuti a těžko se měří naředění párou. Lisování rybízu zastudená získá místo šťávy rosolující dřeň. Proto se častěji víno vyrábí macerací z celých bobulí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 137.7 (?), 30.6.2015 21:02
Dobry den, vloni jsem delala rybizove vino v pomeru 1L stavy na 1L vody na 50dkg az 60dkg cukru. Vino se povedlo, lepsi bylo z bileho rybizu, to zmizelo ihned a z v cerveneho rybizu bylo kyselejsi, proto letos pridam vic cukru. Rybiz uz zraje, ale na vino musi byt hodne vyzraly.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 165.46 (?), 1.7.2015 1:35
Obecný Rp. na 100l rybízového stolního vína: * * * 60kg rybízu nejlépe bez stopek pomačkat, přidat 30l vody, namnožené kvasinky, 16g živné soli a nechat 1-3dny nakvasit. Pak vylisovat a přidat cukerný roztok 16kg cukru ve 20l vody. Pokud by se plody ponechaly během celého hlavního kvašení vzniklo by víno horší kvality. U většiny ovocných a podobných vín je vylisování suroviny k získání kvalitního výrobku preferováno. Bohužel efektivní lisování rybízu je problém. Nakvašení tomu sice trochu napomůže, ale i tak je velmi pracné. Hlavně při větším množství. Ale nesmí se přehnat jinak vznikne úplně nevylisovatelná a nepřeceditelná břečka. Osvědčilo se mi nakvašovat rybíz v sudu v pytli pod jalovým víkem nebo s kameny aby byl ponořen. A pak ho pomocí nějakého "kladkostroje" zvednout a jen nechat vykapat "samotok". Ztráty vynahradí menší pracnost a "výlisky" se pak ještě dají využít jinak... * * Nejlepší víno je z bílého rybízu. Ten obsahuje nejméně kyselin, proto se přidává méně vody. Červený rybíz naopak nejvíce tak se ředí víc. Nebo se používá ve směsích s málo kyselým ovocem. Ale víno z něj je nevýrazné barvy tak se nejčastějí mísí s černým rybízem. Černý rybíz je co se týká kyselosti někde uprostřed. Ten, ale potřebuje delší uležení, min. rok aby se m.j. zbavil své specifické chuti jež některým lidem vadí. Nebo se před lisováním povaří či spaří. Ale to si myslím je vzhledem k degradaci jeho vitamínů škoda. Obecně tedy platí čím kyselejší ovoce, tím větší zředění vodou. Jeho větší přicukření to moc neřeší, to by bylo jen o "přebití" chuti. Ještě je možnost zbavit se nežádoucích kyselin zásaditými přípravky pro odkyselování vín aby se mohlo méně ředit, ale to se v domácím vinařství moc nepoužívá. Je to už vyšší "level". Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 15.7.2015 16:35

Jen ještě dodám, že se dá kyselost spojená s chutí rybízu hodně ovlivnit dobou macerace. Zhruba od 12hod do 3 dnů jsou rozumný hodnoty. Já jsem se ustálil na výraznějíší rybízové chutí, kterou mám rád, toho dosáhnu poměrem 7kg ovoce na 10l vína + nějaký cukr zhruba na 24st ČNM a macerací 2dny. Vzhledem k malému množství lisuju v utěrce stočené do závitu.

GB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 16.7.2015 22:22

Podle toho, co píše Rafael, musím uznat, že se ve výrobě ovocných vín vyzná. A to přesto, že se spolu - např. při přípravě kvasu - ve všem neshodneme. 
    Po mnoha letech výroby ovocných vín jsem došel k závěru, že to nemá smysl. Možná je to dobré pro študáky, kteří mají hluboko do kapsy a opojnému nápoji nějakou tu chybku odpustí. Ale rybíz nejsou hrozny a při vší úctě - sebelepší rybízák má i k průměrnému přívlastkovému vínu opravdu daleko. Jako člověku z nevinorodného kraje se mi to neříká lehko, ale je to tak. Jedinou výjimkou snad může být opravdu vydařené višňové víno. Je pravda, že z bílého rybízu lze někdy vyrobit víno velmi podobné révovému, bohužel se to netýká ranního probuzení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 17.7.2015 9:47

Řeknu to i obráceně. Raději si k cukroví v zimě dám sklenku svého rybízáku, než leckterá vína z Jižní Moravy. wink

Je samozřejmé, že se toho nedá vypít litr na posezení. Já osobně to beru, i vzhledem k malému množství, které dělám, jako příjmené spestření zimních podvečerů.

V neposlední řadě je to zdroj vítamínů, keré se v zimě hodí a nebezpečí bolehlavu úspěšně stimuluje ochraný reflex proti opici.

S pozdravem GB.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 165.46 (?), 17.7.2015 10:58
Srovnávat ovocná a podobná vína s révovými není dobré. Už i díky tomu jsou předem dehonestována. Jedná se o nápoje které mají s révovými víny společný jen základní způsob výroby. Podobně jako třeba medoviny. Jsou to zkrátka jiné nápoje a tak je třeba k ním přistupovat a prezentovat je tak. Vždy mně vytočilo když mi někdo řekl, např. u toho bílého rybízu, že to chutná jako révové stolní víno. Jak to může chutnat jako réva, když je to z rybízu??!!! Když budu chtít vyrábět révové víno, tak si vysadím vinohrad nebo hrozny koupím, nebo přímo hotové víno kterého je na trhu nepřeberná nabídka. A nebudu se snažit něco nedokonale nahrazovat. Naopak vyzvednu nedostatek kvalitních ovocných vín na trhu a jeho přednosti oproti vínu révovému. Mimochodem už se začínají objevovat výrobci ciderů, pampeliškových, bezových, aroniových a vůbec podobných vín. A jejich cena oproti konzumním révovým vínům vůbec není malá. Už si své příznivce nacházejí. Další co takovým nápojům uškodilo je, že nikdy nebyl na trhu takový nápoj v kvalitě jakou by si zasloužil. Pamětníci si jistě vzpomenou na pověstná levná dezertní vína a jejích zkušenosti s nima. Největší hřebík do rakve takovým nápojům, ale dali jejích domácí výrobci. Jejích neodbornou přípravou, úpravami a zjednodušováním osvědčených receptů. Dále pak chamtivostí a nedočkavostí. Vína se pila kalná, s kvasnicemi, nedostatečně uleželá a s minimální kulturou. Takovými způsoby by se dal znehodnotit i ten nejlepší výběr z hroznů. Natož takové suroviny které potřebují více péče a práce. Osobně si myslím, že vyrobit dobré ovocné nebo podobné víno, je daleko větší kumšt než révové. Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 187.224 (?), 17.7.2015 12:38

Ačkoli jsem z vinařského kraje a víno se mi docela daří, co si nikdy neodpustím, je příležitostná koupě vína z černého rybízu a pokud jsem kamarádem obdarován lahví domácího šípkového, taky se jen oblizujem. Takže výrobu těchto domácích ovocných vín nikterak nezavrhuji.  wink   j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 65.138 (?), 17.7.2015 13:02

Nesúhlasím :)

Ovocné (=dezertné) víno je náročnejšie ako víno hroznové. Je aj drahšie aj pracnejšie ako akostné z druhého stánku. Dobrý ríbezlák je podstatne lepší ako priemerné stolové, dokonca ako 90 % bežnej produkcie. Ja som odchovenec školy Karlovej Vsi (časť Bratislavy) známej svojim ríbezlákom, Je rozdiel ríbezlák a "ríbezlák". Pre ríbezlák potrebujete obrať červené ríbezle tesne pred plnou zrelosťou a nechať pár dní (dva až n) zavädnúť. Kyslosť samozrejme určiť titračne a podľa nej voliť potrebné množstvo vody. Ako?

Šťavu vylisovať, výlisky zaliať dvoj- trojnásobným objemom vody a znovu lisovať. Potom po zmiešaní stanoviť kyslosť titračne a zmes doliať vodou na potrebný objem aby sa skylosť ohybovala 7 -8, niektorí trvdia že do desať je v pohode. Prídavok cukru sa vypočíta z aktuálnej cukornati na dosiahutie 21 -22 °ČSNM.

Alebo v skratke: Na 10 l potrebujete 3 kg zavädnutých ríbezlí, 6 l vody a cca 2 kg cukru. Získate ríbezlák polosladký, alkoholický = babičkovský.

V Bratislave dobrý ríbezlák robia v Devíne a v Rači. (Na mieste karloveských víníc dnes stoja dlhé diely.) Dovolím si tvrdiť, že ríbezlák bolo v niektorých ročníkoch najlepšie víno z domácej produkcie fy Villa víno Rača.

Ak višňové, tak zásadne čerešňovo višňové.

No a dnes je módny cider. Včera sa ešte volal čučo. Predchádzajúcim nesiaha ani po členky...

Z bielych ríbezlí nemožno vyrobiť uspokojujúci ríbezlák. To rašej chasiss.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika