|
Připojit reakci
|
|
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Obecný Rp. na 100l rybízového stolního vína:
*
*
*
60kg rybízu nejlépe bez stopek pomačkat, přidat 30l vody, namnožené kvasinky, 16g živné soli a nechat 1-3dny nakvasit. Pak vylisovat a přidat cukerný roztok 16kg cukru ve 20l vody. Pokud by se plody ponechaly během celého hlavního kvašení vzniklo by víno horší kvality. U většiny ovocných a podobných vín je vylisování suroviny k získání kvalitního výrobku preferováno. Bohužel efektivní lisování rybízu je problém. Nakvašení tomu sice trochu napomůže, ale i tak je velmi pracné. Hlavně při větším množství. Ale nesmí se přehnat jinak vznikne úplně nevylisovatelná a nepřeceditelná břečka. Osvědčilo se mi nakvašovat rybíz v sudu v pytli pod jalovým víkem nebo s kameny aby byl ponořen. A pak ho pomocí nějakého "kladkostroje" zvednout a jen nechat vykapat "samotok". Ztráty vynahradí menší pracnost a "výlisky" se pak ještě dají využít jinak...
*
*
Nejlepší víno je z bílého rybízu. Ten obsahuje nejméně kyselin, proto se přidává méně vody. Červený rybíz naopak nejvíce tak se ředí víc. Nebo se používá ve směsích s málo kyselým ovocem. Ale víno z něj je nevýrazné barvy tak se nejčastějí mísí s černým rybízem. Černý rybíz je co se týká kyselosti někde uprostřed. Ten, ale potřebuje delší uležení, min. rok aby se m.j. zbavil své specifické chuti jež některým lidem vadí. Nebo se před lisováním povaří či spaří. Ale to si myslím je vzhledem k degradaci jeho vitamínů škoda. Obecně tedy platí čím kyselejší ovoce, tím větší zředění vodou. Jeho větší přicukření to moc neřeší, to by bylo jen o "přebití" chuti. Ještě je možnost zbavit se nežádoucích kyselin zásaditými přípravky pro odkyselování vín aby se mohlo méně ředit, ale to se v domácím vinařství moc nepoužívá. Je to už vyšší "level". Rafael.
|
Pergoly: nápady a inspirace pro krásné venkovní prostory
Pergola je krajinný prvek, který musí být v souladu s venkovním designem a architekturou domu. Velik...
Venkovní kuchyně: inspirace pro perfektní letní vaření
Pokud máte to štěstí, že bydlíte v domě, nevynechávejte myšlenku na vybudování venkovní kuchyně. Vař...
Nápady na malé zahrady, které udělají velký dojem
Pokud jde o zahrady, ne vždy platí, že větší je lepší. Zvláště pokud si můžete prostor přizpůsobit p...
7 nejprodávanějších AKU sekaček na trávu v českých e-shopech
Jaro se blíží a s ním i čas, kdy naše zahrady vyžadují více péče. Pro mnohé z nás, kteří hledají efe...
8 zahradnických tipů pro krásnou a úspěšnou zahradu
Zahradničení může být terapeutickým způsobem, jak se zbavit stresu, strávit čas o samotě a kochat se...
|
|
|
|