Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Plodová zelenina > Prosím doporučte cuketu

Stránky: 1, 2   

Prosím doporučte cuketu


host - xxx.xxx.156.130 (?)
27.11.2018 22:37, počet návštěv: 6613
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, jelikož se zrovna v této zelenině moc nevyznám tak bych se vás rád zeptal s jakými odrůdami jste spokojeni.

Můj cíl jsou vlastně dýně ale ty nemohu mít, protože kompost mám založen na jediném možném místě a na tom místě se neustále chodí okolo a pořád po vijanech šlapeme. Pokud vím, není žádná tykev bez vijanů. Nebo je?

Co se týče cukety, rád bych slušný výnos s dobrou možností uskladnění a hlavně její chutí v polévce. Cíl by tedy byl na kompost dát 4 cukety a mezi ně píchnout nějaká vysoká cherry rajčátka.

Děkuji za případná doporučení, Honza.

Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   

Prosím doporučte cuketu


Mr Bigggg (2604) - xxx.xxx.135.180 (?)
28.11.2018 7:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ambassador F1.

           Vladimír

Připojit reakci
      

Prosím doporučte cuketu


Mimmo (1859) - xxx.xxx.252.11 (?)
28.11.2018 7:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ambassador je velmi ranná a dobrá cuketa. V příštím roce však uvažuji o její kombinaci s nějakou pozdnější odrůdou. Chtěl bych cuketovou sezónu prodloužit do konce října.

Připojit reakci
   

Prosím doporučte cuketu


Petr z H (499) - xxx.xxx.112.187 (?)
28.11.2018 7:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

- Dýně rostou kdekoli, v normální zemině, rozhodně nemusí být na kompostu. Na záhoně je pěstuji běžně, bez jakéhokoli hnojení v sezóně.

- Cuketu zvolte libovolnou. Zkoušel jsem už několik odrůd, ale nezaznamenal jsem žádné rozdíly. Co se týče chuti, pokládám cuketu za dost bezchuťózní, natož abych postřehl rozdíly mezi odrůdami. wink Pokud ji necháte plně vyzrát, jakákoli dýně nebo cuketa vám vydrží "nekonečně" dlouho uskladněná. V kuchyni mám ještě nějaké dýně z loňské sezóny.

- Nesázejte rajčata mezi cukety - cukety jsou nezmar, jedna rostlina obvykle vyroste metr do výšky a 2m v průměru (podle podmínek).

- Bez vijanů je ještě patizon.

- Pokud vám jde o chuť, doporučil bych pěstovat opravdu dýni (máme oblíbené Crown Prince či Casper), a usměrňovat její vijany pouze do cílového prostoru.

Připojit reakci
      

Prosím doporučte cuketu


PP. (5407) - xxx.xxx.9.135 (?)
28.11.2018 7:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já mám oblíbenou zelenou Tapír a pak nějaké žluté. Tapír má jemnou slupku i když víc naroste. S tou chutí má kolega výš vcelku pravdu. Mně z těchhle "bobulovin" nejvíc chutnají patizony. Dýně pěstuju jen dětem na dlabání.

Připojit reakci
         

Prosím doporučte cuketu


host - xxx.xxx.250.237 (?)
28.11.2018 11:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Keříčkovitě rostou Acorny. Botanicky jsou to vlastně cukety.

Pro kuchyňské zpracování jsou ale jednodušší klasické (šlahounovité) dýně.

Vyzrálá cuketa je bez chuti, vyzrálá dýně chuť má.

Připojit reakci
            

Prosím doporučte cuketu


Mikeš13 (1876) - xxx.xxx.224.76 (?)
28.11.2018 12:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vyzkoušel jsem docela dost odrůd cuket a plodností, kvalitou plodů a zdravotním stavem tu dlouhodobě předčila ostatní odrůdy odrůda Gambit F1. 

Připojit reakci
               

Prosím doporučte cuketu


host - xxx.xxx.191.123 (?)
28.11.2018 19:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dýně "Amoro F1" (takové větší hokkaido srdčitého tvaru), roste vzpřímeně. Úplně keříček jako cuketa to sice není, ale žádné metrové šlahouny rostlina nemá.

Připojit reakci
            

Prosím doporučte cuketu


Mr Bigggg (2604) - xxx.xxx.135.132 (?)
29.11.2018 9:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dýně se většinou dělí na letní a zimní. Letní dýně mezi nimi cuketa se spotřebovávají ihned po utržení, kdežto zimní tykve se nechávají dozrát a teprve potom mají tu správnou chuť, kterou od nich očekáváme. Pochopitelně nelze srovnávat cukety se zimními tykvemi jako je například Hokaido, Acorny, atd. To, že cuketa nemá žádnou chuť podle mne není pravda. Mně moc chutná smažená cuketa. Neupravenou ji nejím stejně jako neupravený špenát, salát, červenou řepu atd. Ani to Hokaido nebo buternut Liscia mně za syrova nějak nechutná. Nesnažím se z cukety dělat nějakou polévku ani moučníky nebo buchty (ty mám nejraději z kynutého těsta). Zkoušel jsem smažit i zimní tykve, ale většinou jsou nasládlé a já mám rád tykve na slano.

           Vladimír

Připojit reakci
               

Prosím doporučte cuketu


Petr z H (499) - xxx.xxx.112.187 (?)
29.11.2018 10:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děláváme si grilovanou zeleninu, a na rozdíl od všech ingrediencí - rajčat, paprik či mrkve je to právě cuketa, která v nich má nejmdlejší chuť. Musí se použít vhodné koření a česnek, jinak bych neměl vůbec důvod se trápit s jedením. A nebo z ní udělat cukeťáky, ale tam je opět česnek, majoránka, uzenina,... Dává-li se do buchty, vůbec nepoznám, že by tam nějaká byla.

Takže ačkoli cukety konzumujeme, zatím jsem nepostřehl, že by vůbec nějakou chuť měla. Ačkoli třeba jednoznačně rozeznám chuť okurky, při konzumaci cukety poznám jen použité koření. Zřejmě ne bezdůvodně se cuketa téměř výhradně tepelně upravuje a ochucuje. Asi máte jinak citlivé chuťové buňky, jinak si to vysvětlit neumím. Ale aby člověk rozeznal chuť jednotlivých odrůd cuket, to už je pro mě sci-fi. wink

Připojit reakci
                  

Prosím doporučte cuketu


host - xxx.xxx.157.239 (?)
29.11.2018 13:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Souhlas-je to balast, nosná sytící, břicho plnící hmota, která má snad poz.účinek na zdraví. Něco jako sekyrková polévkawink. SPCH

Připojit reakci
                     

Prosím doporučte cuketu


Mr Bigggg (2604) - xxx.xxx.135.180 (?)
29.11.2018 13:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To co píšete je nesmysl. Žádná zelenina není balast, břicho plnící hmota. To, že se něco dochucuje solí, pepřem, česnekem nebo octovým nálevem není nic neobvyklého. Stejně tak, že se zeleniny tepelně zpracovávají. Maso také asi nejíte syrové,wink

           Vladimír

Připojit reakci
                        

Prosím doporučte cuketu


host - xxx.xxx.230.39 (?)
29.11.2018 15:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rozzuřené matky na vás, vy balaste :-) Představte si jak je dnes cuketa matkami vyvažována zlatem, zkuste nacpat dítěti co nejí zeleninu něco s výraznou chutí.. kdežto cuketu schováte kamkoliv.. podobně dnes tak módní dýně, pro matky taky poklad, je sladší než mrkev a nestaví a dá se taky naprat kamkoliv.. 

Teď mě napadá, je vůbec jídlo kam se cuketa nebo dýně nedá schovat? Do polévky se dá, do omáčky dá, do buchty, bramborkáky, obalovaná smažená, pečená, zapékaná, dušená.. jedině snad pálenka z nich nejde..?

Sáša

Připojit reakci
                           

Prosím doporučte cuketu


PP. (5407) - xxx.xxx.9.135 (?)
29.11.2018 16:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale vždyť to sama potvrzujete, "dá se naprat kamkoliv". Sice to nevidím tak ultimativně, jako kolega SPCH, ale v podstatě má pravdu, je to jen trochu vlákniny a hodně vody. Za zmínku snad stojí trocha draslíku, takže je močopudná a krapet karotenu.

Připojit reakci
                           

Prosím doporučte cuketu


vyslouzil (17163) - xxx.xxx.11.149 (?)
29.11.2018 16:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A to je právě na cuketě to nejcennější - že skoro nic neobsahuje. Dnešním problémem není nedostatek živin v potravě. Naopak -  že toho žereme moc.

Připojit reakci
                           

Prosím doporučte cuketu


Mimmo (1859) - xxx.xxx.91.93 (?)
29.11.2018 17:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V těchto mrazivých dnech máme někteří opět chuť na to, co nemůžeme mít. K mým chutím patří i syrová, mladá cuketa bez chemického ošetření. Dnes jsem měl kedlubnu z vlastní zahrady, ale moc mi nechutnala. Hlavně byla příliš tvrdá. Ale trochu mi tu cuketu chuťově připomněla. Snažím se však tolerovat i cizí názory, že je cuketa bezcená nebo dokonce potenciálně nebezpečná. Jak tak cestuji, musel jsem kdysi vybalit cukety při kontrole zavazadel. Na rentgenu asi vypadaly nebezpečně. To by mě zajímalo, co mohly připomínat.

Obrázky:
Cukety
Cukety
Připojit reakci
                           

Prosím doporučte cuketu


host - xxx.xxx.191.123 (?)
29.11.2018 21:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ona cuketa se musí jíst opravdu hodně hodně mladá. Mnohem mladší, než jakou ji nabízejí prodejci. Pak si myslím že se dá chuťově i ocenit. Čím více roste, tím méně výraznou chuť má a tím více se z ní stává houbová hmota.

Mám takový dojem že v naší zemi se zkrátka neumíme smířit s tím, že něco co hodně rychle a hodně levně naroste do tříkilové hmoty, bychom měli jíst už zamlada a vzdát se toho snadného zisku velkého množství levné zeleniny. A ani nám pak nevadí, že to nemá chuť, hlavně že z jednoho plodu dokážeme uvařit tříchodové menu za bůra.

Utrhněte si cuketu ještě s květem když není delší než dlaň a pak si myslím že nebudete z její chuti zklamaní, i když preference má každý různé.

Připojit reakci
                           

Prosím doporučte cuketu


Mikeš13 (1876) - xxx.xxx.224.76 (?)
30.11.2018 7:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte pravdu, u většiny pěstitelů vítězí množství (hmota) nad kvalitou (chutí). Stejně tak většina konzumentů by samotnou kuchyňsky upravenou cuketu nepozřela, kdyby tam nebyly další chuťově výrazné ingredience (česnek, špek apod.). Bere se jen jako plnič. Kdyby použili třeba namočený karton, tak to vyjde nastejno a stejně si toho nevšimnou smiley.

Připojit reakci
                           

Prosím doporučte cuketu


Petr z H (499) - xxx.xxx.112.187 (?)
30.11.2018 7:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslíte jako degustovat? Vím o tom, že se mají cukety jíst mladé, a taky to tak dělám, nicméně ne takto extrémně. V této velikosti to pro mě ztrácí smysl. Nejsu ten, co by ocenil degustační menu v nóbl restauraci. Mám rád chutné jídlo, kterého se normálně najím. A v tomto případě bych rozhodně nevypěstoval naráz několik desítek zárodků plodů, aby se z toho najedla celá rodina. To je jako živit se chutnými klíčky semen - ale kolik rostlin takto potřebujete spořádat pro zasycení? Prostě je fakt, že cuketa v normální konzumní velikosti nemá výraznou chuť. Taky u ostatní zeleniny nejíte zárodky v době květu, bouličky na stonku či počínající kořínky. Jistě by byly chutnější, ale nic byste takto nevypěstoval, protože by celý záhon padl na jediný chod.

Připojit reakci
                           

Prosím doporučte cuketu


Mr Bigggg (2604) - xxx.xxx.135.156 (?)
30.11.2018 8:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Minulý víkend jsme poslední tři cukety spotřebovali na zelí ke kačeně.smiley. Je fakt, že jediný kdo to zelí umí dochutit je syn, já je jen nastrouhám na WS krouhači. Dáváme tomuto "zelí" přednost před normálním.

           Vladimír

PS.: Na b alkóně mám stále víc jak čtyři kila hlávkového zelí

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Choroba rajčete 319.7.2019189
Stekovics- spôsob pestovania rajčín 119.7.2019107
Co utáhne kompost2219.7.20191622
Ekonomika hnojení818.7.2019629
Rajčata - listy do ruličky 3318.7.201946184
Pěstování tykví a dýně Hokkaido 3118.7.201915448
Usychání listů rajčat 318.7.2019266
Hnednuti listu i vetvicek rajcat 1317.7.2019887
Je to cuketa? 217.7.2019150
Copak těm paprikám asi je? 6216.7.201930594
Okurek - pouze samčí květy716.7.20191959
Okurky nakládačky neplodí315.7.2019284
Praskly kminek kerickovych rajcat 715.7.2019450
Listy rajčat 1114.7.2019986
Melouny 20192814.7.20196214
Krickove paradajky214.7.2019164
Papriky 20198013.7.201925198
Ceketa - choroba? 413.7.2019271
Roubování rajčat5213.7.201979112
Fleky na listech rajčat 312.7.2019462
Rajčata 2019/25212.7.201911197
Fleky na rajcatech 412.7.2019448
Okurky - nemoc, parazit? 211.7.2019378
Meloun roste, kvete, ale neplodí110.7.2019355
Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II199.7.20193114
Rajče Tutti Frutti F119.7.2019596
Rýchlenie rajčat 2019 1169.7.201925334
sviluška na okurkách208.7.201917507
Rajčata ve tvaru srdce 97.7.20191262
Klasicke rajce vs cherry47.7.20191376
Keříková rajčata Vilma - černé fleky na listech 26.7.2019313
Výsev další várky hadovek poté, co první zlikvidovala plíseň46.7.2019513
Výsev Hokaido156.7.20191992
Choroby? Nebo jen počasí? 155.7.20191933
Cuketa - nemoc 155.7.20195800
Víceleté pěstování rajčat134.7.201916452
Hokaido? 74.7.20192224
Škůdce na listech rajčete 32.7.2019388
Cuketa - odpadávání plodů 82.7.20191216
Paprika Rodrigo 9930.6.201933858
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Pořízení kozy19.7.2019
Africký šnek - péče18.7.2019
Pořízení kozy18.7.2019
Pořízení kozy18.7.2019
Chov pstruhov11.7.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů