Jak se rychle zbavit nachlazení?

Jak se zbavit nachlazení?
Zdroj: Pinterest

Odpočinek, pití tekutin a léky vám mohou pomoci zotavit se z nachlazení. Další prostředky, jako je vitamin C, zinek a probiotické nápoje, mohou také pomoci dříve zmírnit příznaky. Na nachlazení zatím neexistuje lék, ale možná se vám podaří zkrátit dobu nemoci vyzkoušením některých slibných doplňků stravy a správnou péčí o sebe sama. Jak se rychle zbavit nachlazení? Zde je seznam prostředků, o kterých je známo, že mají vliv na délku trvání nachlazení:

1. Vitamín C

Jak se zbavit nachlazení? Užívání doplňku vitaminu C pravděpodobně nachlazení nezabrání. Studie však ukazují, že může zkrátit dobu trvání nachlazení a zmírnit jeho závažnost. Národní institut zdraví (NIH) upozorňuje, že k dosažení tohoto účinku je třeba pravidelně užívat přibližně 200 miligramů (mg) vitaminu C. Je nepravděpodobné, že by pomohl, jakmile již máte příznaky nachlazení.

Dávky na horní hranici (2000 mg) mohou způsobit některé nežádoucí účinky, takže užívání vyšších dávek po jakoukoli dobu s sebou nese toto riziko.

Vitamin C můžete získat také prostřednictvím potravin. Nečekejte, až pocítíte příznaky: Užívejte doporučenou dávku každý den. Užívání vitaminu C na začátku nachlazení nemusí mít velký vliv na to, jak se cítíte nebo jak dlouho se nachlazení udrží.

Jak se rychle zbavit nachlazení?
Zdroj: Pinterest

2. Zinek

Zinkové pastilky vám mohou pomoci překonat nachlazení rychleji než bez nich. V průměru se délka trvání nachlazení může zkrátit až o 33 %, což by mohlo znamenat alespoň o pár dní dřívější vyléčení.

Tyto pastilky můžete začít užívat, jakmile se u vás objeví první příznaky.

Je důležité si uvědomit, že dávky 80 až 92 mg denně jsou mnohem vyšší než denní maximum doporučené NIH. Studie z roku 2017 poukazuje na to, že dávky až 150 mg zinku denně běžně užívají lidé s určitými onemocněními po celé měsíce s malými vedlejšími účinky.

Pokud užíváte antibiotika, penicilamin na artritidu nebo některá diuretika, poraďte se před užíváním zinku s lékařem. Kombinace by mohla snížit účinnost vašich léků nebo zinku.

3. Echinacea neboli třapatka

Z přehledu studií provedených v roce 2019 vyplývá, že užívání echinacey může mírně snížit pravděpodobnost vzniku nachlazení. Bylinný doplněk z třapatky nachové je k dispozici ve formě tablet, čajů a extraktů.

Někteří lidé, kteří užívají echinaceu, uvádějí nežádoucí vedlejší účinky, jako je nevolnost a průjem. Než vyzkoušíte echinaceu, zvažte konzultaci s lékařem, abyste si ověřili, že nebude ovlivňovat jiné léky nebo doplňky stravy, které užíváte.

Konkrétní účinek echinacey na imunitní systém může záviset na bakteriích přítomných v rostlině, které se mohou lišit v závislosti na složení půdy a místě, kde byla pěstována.

4. Sirup z černého bezu

Černý bez je tradičním prostředkem používaným proti nachlazení v mnoha částech světa. Studie z roku 2016 ukázala, že ti, kteří užívali doplňky stravy z černého bezu, významně zkrátili dobu trvání a závažnost nachlazení ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo. Doplňky z černého bezu mohou mírně zkrátit délku a závažnost nachlazení a chřipky.

5. Šťáva z červené řepy

Šťáva z červené řepy má vysoký obsah dusičnanů, zvyšuje v těle produkci oxidu dusnatého, který může pomoci chránit před infekcemi dýchacích cest.

Pokud máte sklon k ledvinovým kamenům, dejte si pozor na červenou řepu, která obsahuje šťavelany. Ty jsou známé tím, že přispívají k tvorbě ledvinových kamenů.

Šťáva z červené řepy
Zdroj: Pinterest

6. Probiotika

Zdraví střev může ovlivnit váš imunitní systém. Studie z rou 2021 zjistila, že u dospělých, kteří jsou náchylní k nachlazení, snížilo každodenní užívání probiotického doplňku počet nachlazení a opakovaných nachlazení, která účastníci během tří let prodělali. Účastníci v probiotické skupině také méně užívali léky proti nachlazení, když byli nemocní.

Probiotické bakterie se liší výrobek od výrobku, proto si zkontrolujte etiketu, abyste věděli, jaký výrobek kupujete.

7. Výplach nosu

Pročištění nosních dutin výplachem nosu může pomoci zmírnit příznaky nachlazení. Používejte zejména destilovanou, sterilní, převařenou nebo filtrovanou vodu.

8. Odpočinek

Ačkoli může být lákavé pokusit se posílit imunitní systém cvičením, je pravděpodobně nejlepší se na několik dní uklidnit. Pokud totiž ze dne na den nemáte dostatek spánku, můžete podle výzkumu z roku 2015 zvýšit svou náchylnost k nachlazení.

9. Med

Med obsahuje sloučeniny, které mohou pomoci podpořit vaši imunitní funkci, včetně antimikrobiálních sloučenin.

Pokud se vám nebo vašemu dítěti nedaří dobře usnout, abyste překonali nachlazení, vyzkoušejte med, který je jedním z nejspolehlivějších prostředků na léčbu příznaků nachlazení. Přehled výzkumů z roku 2021 ukázal, že lžíce medu před spaním může dětem pomoci lépe spát tím, že sníží noční kašel. Může také pomoci zklidnit bolest v krku.

Med avšak nepodávejte dětem mladším 12 měsíců.

Jak se rychle zbavit nachlazení?
Zdroj: Pinterest

10. Dostatek tekutin

Pití dostatečného množství tekutin je vždy prospěšné, když se snažíte zbavit nachlazení. Nejenže vás hydratují, ale mohou také uvolnit překrvení v hrudníku a dýchacích cestách, abyste mohli dýchat. Mezi možnosti patří např:

  • horký bylinný čaj
  • voda
  • kuřecí vývar

Lékaři obvykle doporučují vyhýbat se kofeinu a alkoholu, protože mohou způsobit dehydrataci a mohou narušit spánek a odpočinek, které potřebujete pro zotavení.

Jak se rychle zbavit nachlazení?
Zdroj: Pinterest

Zkrátit dobu trvání nachlazení a zmírnit jeho příznaky může být obtížné, ale existují některé osvědčené prostředky, které mohou pomoci. Jak se rychle zbavit nachlazení? Zde je shrnutí doporučených způsobů:

  • Echinacea (třapatka): Může mírně snížit pravděpodobnost vzniku nachlazení. Konzultujte užívání s lékařem, pokud užíváte jiné léky.
  • Sirup z černého bezu: Doplňky stravy z černého bezu mohou zkrátit dobu trvání a závažnost nachlazení.
  • Šťáva z červené řepy: Obsahuje dusičnany, které podporují imunitní systém a ochranu před infekcemi dýchacích cest.
  • Probiotika: Každodenní užívání probiotických doplňků může snížit počet a délku nachlazení u náchylných jedinců.
  • Výplach nosu: Pročištění nosních dutin výplachem nosu může zmírnit příznaky nachlazení.
  • Odpočinek: Dávejte tělu čas na zotavení. Nedostatek spánku může zvýšit náchylnost k nachlazení.
  • Med: Pomáhá léčit příznaky nachlazení, včetně nočního kašle a bolesti v krku.
  • Dostatek tekutin: Pití horkého čaje, vody a kuřecího vývaru uvolňuje dýchací cesty a hydratuje tělo, což je důležité pro zotavení.

Zajímejte se o své zdraví, užívejte tyto prostředky s rozvahou a v případě potřeby konzultujte s lékařem.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno