Papriky: jak sklidit bohatou úrodu?

Papriky
Zdroj: www.simplyrecipes.com

Papriky jsou teplomilná letní zelenina, která je odolná vůči škůdcům a chorobám. Věděli jste, že zelená paprika je stejná paprika jako paprika červená? Pouze se sklízejí v různých fázích. Podívejte se, jak sladkou papriku zasadit, pěstovat a sklízet!

O paprikách

Papriky mají dlouhé vegetační období (60 až 90 dní), proto si většina domácích zahrádkářů raději koupí startovací papriky v zahradní školce, než aby je pěstovala ze semen. Pokud si však chcete vypěstovat vlastní papriku, můžete si semena založit v interiéru. Zahrádkáři ze severních zemí by měli co nejdříve na přelomu zimy a jara zahřát venkovní půdu zakrytím černým igelitem.

Červená a zelená paprika jsou dobrým zdrojem vitaminu C, části vitaminu A a malého množství několika minerálních látek. Jsou výborné syrové v salátech nebo jako svačinka s dipem či humusem. Papriky můžete také naplnit rýží, ochucenou strouhankou nebo masem a upéct je.

Všimněte si, že papriky lze rozdělit do dvou kategorií: pálivé a sladké. Většina rad pro pěstování je stejná. Přesto máme také průvodce pěstováním pálivých paprik!

O paprikách
Zdroj: delishably.com

Výsadba

Papriky pěstujte na místě s plným sluncem a dobře propustnou, vlhkou (ale ne mokrou) půdou. Vyvážený poměr písčité a hlinité půdy zajistí, že půda dobře odvádí vodu a rychle se prohřívá. Do půdy přimíchejte velké množství organické hmoty (například kompostu), zejména pokud pracujete s těžkým jílem.

Papriky nesázejte na místa, kde jste nedávno pěstovali jiné zástupce čeledi lilkovitých – například rajčata, brambory nebo lilky, protože tak mohou být vystaveny chorobám.

Kdy sázet papriky

Chcete-li začít pěstovat papriky v květináčích, zasejte semena 8 až 10 týdnů před posledním jarním mrazem. Asi 2 až 3 týdny poté, co pomine hrozba mrazů a půda dosáhne teploty 18 °C, vysaďte venku sazenice nebo přesazené rostliny paprik.

Jak začít pěstovat papriky v interiéru

Založení v interiéru: Do květináče naplněného směsí pro pěstování v květináčích umístěte tři semena paprik do hloubky 0,6 cm. Pro rychlejší klíčení udržujte půdu při teplotě 21 °C nebo vyšší. K dosažení těchto teplot budete pravděpodobně potřebovat vyhřívaný množárenský přístroj nebo tepelnou podložku a několik pěstebních světel. V ideálních podmínkách by se sazenice měly objevit přibližně do dvou týdnů, ale některým odrůdám to trvá až pět týdnů, takže to nevzdávejte příliš brzy! Nejslabší sazenice prořežte; zbylé dvě rostliny paprik v každém květináči nechte růst jako jednu. Listy dvou rostlin pomáhají chránit papriky.

Pokud sazenice začnou být příliš vysoké, než nastane čas vysadit je ven, přesaďte je do většího květináče až po nejnižší listy, stejně jako rajčata, abyste jim pomohli s oporou. Dokud nebudete připraveni k výsadbě, udržujte sazenice v teple s dostatkem světla. Pokud mají rostliny asi pět až osm listů a u drenážních otvorů jsou vidět kořeny, je čas přesadit je o velikost květináče výš. Nezapomeňte sazenice asi 10 dní před přesazením ven otužovat, protože papriky jsou velmi citlivé na nízké teploty.

Jak sázet papriky venku

Pokud kupujete začínající papriky, vybírejte ty s rovnými, pevnými stonky, 4 až 6 listy a bez květů a plodů. Chcete-li rostliny paprik otužovat, vysaďte je ven týden nebo déle po termínu bez mrazů nebo když průměrná denní teplota dosáhne 18 °C. Před přesazením na zahradu přimíchejte do půdy v hloubce asi 8 až 10 cm starý hnůj a/nebo kompost a několikrát ji uhrabejte, abyste rozbili velké hroudy. Přesazujte rostliny do země, jakmile teplota půdy dosáhne 18 °C. Zahřátí půdy urychlíte tím, že ji asi týden před výsadbou zakryjete černým igelitem nebo tmavým mulčem.

Papriky je nejlepší přesazovat večer nebo za zamračeného dne. Tím zabráníte přílišnému vysychání a vadnutí rostlin. Jamky pro přesazování udělejte 3 až 4 cm hluboké a 12 až 18 cm od sebe v řádku. Řádky od sebe vzdálte 60 až 90 cm. Před výsadbou naplňte jamky vodou a nechte ji vsáknout. Do každé výsadbové jamky vložte dvě nebo tři dřevěné zápalky (kvůli síře) a 1 čajovou lžičku hnojiva s nízkým obsahem dusíku a vysokým obsahem fosforu (příliš mnoho dusíku snižuje nasazení plodů).

Při vytahování přesazeného stromku z misky nebo květináče buďte šetrní a ponechte kolem kořenů co nejvíce zeminy. Přesazené rostliny zasaďte asi o centimetr hlouběji, než byly v původní nádobě. Vyplňte jámu zeminou a volně ji kolem rostliny zabalte. Kolem každé rostliny nechte mírně prohloubenou oblast, aby se v ní udržela voda. Po zasazení rostliny zalijte.

Použití tekutého hnojiva je v této době obvykle prospěšné. Abyste později nenarušili kořeny, zakořeňte je nyní. V případě potřeby rostliny podepřete klecemi nebo kůly, aby se zabránilo jejich ohýbání. Vyzkoušejte komerčně dostupné drátěné klece na rajčata ve tvaru kužele. Nejsou sice ideální pro rajčata, ale pro papriky jsou jako stvořené. Nebo si postavte vlastní zahradní podpěry.

Papriky: jak sklidit bohatou úrodu?
Zdroj: www.almanac.com

Pěstování

Pravidelně zalévejte 2,5 až 5 centimetrů vody týdně. To neznamená mělké zalévání; papriky mají rády pořádnou zálivku, ale mezi zaléváním by se měly nechat téměř vyschnout; potřebují období relativního sucha. Pomalá a hluboká zálivka napomáhá silnému růstu kořenového systému. Nenechte rostliny paprik zvadnout, protože to snižuje výnos a kvalitu plodů. Nedůsledná zálivka také způsobuje náchylnost paprik k hnilobě na konci květů.

V teplém nebo pouštním klimatu nebo na vrcholu léta může být nutné zalévat každý den. Všimněte si, že v pouštních oblastech v nadmořské výšce kolem 4 000 metrů se sladkým paprikám často nedaří vytvořit silnou masitou stěnu.

Papriky jsou extrémně citlivé na teplo. Květy mohou opadat, pokud je příliš horko (nad 29° až 32°C přes den) nebo chladno (pod 15°C v noci) nebo pokud je nedostatečná zálivka. Používejte stínící látky nebo kryty na řádky, abyste zabránili tepelnému stresu nebo slunečnímu úpalu (vystavení přímým slunečním paprskům během horkého počasí, které způsobí, že papriky budou paprikovatět, budou mít puchýře nebo budou paprikovatět).

Mulčujte, abyste udrželi vlhkost a odradili plevel. Pečlivě plejte kolem rostlin, abyste nenarušili kořeny.

Navzdory všeobecnému přesvědčení není postřikování rostlin paprik epsomskou solí prospěšné. Zde je další skvělé video o pěstování a zvyšování produktivity paprik!

Doporučené odrůdy

Existuje mnoho odrůd paprik, každá s vlastními charakteristikami a chutěmi. Zde jsou některé doporučené odrůdy paprik, které mohou být zajímavé pro pěstování:

  1. California Wonder: Tato odrůda je známá svými velkými, červenými paprikami. Jsou sladké a skvělé pro čerstvou konzumaci nebo na grilování.
  2. Jalapeño: Pro ty, kteří mají rádi trochu pikantní, jalapeño papriky jsou skvělou volbou. Jsou ideální pro salsu a další pikantní pokrmy.
  3. Bell Boy: Tato odrůda produkuje tvarované, tlustostěnné papriky, které jsou výborné pro plnění nebo grilování. Jsou méně citlivé na horko, což je ideální pro různá klimata.
  4. Cubanelle: Lehce sladké papriky s tenkými stěnami, které jsou skvělé na smažení nebo přidávání do různých pokrmů. Mohou mít i jemnou pikantní chuť.
  5. Poblano: Tato odrůda má střední pikantnost a je ideální pro přípravu chilli nebo plněné papriky. Poblano papriky mají také výbornou chuť při grilování.
  6. Sweet Banana: Sladké, světle žluté papriky, které jsou skvělé do salátů nebo jako občerstvení. Mohou být konzumovány čerstvé nebo nakládané.
  7. Anaheim: Tato odrůda je známá svou střední až větší pikantností. Je vhodná pro různé kulinářské použití, zejména do sals a omáček.
  8. Cherry Paprika: Malé, kulaté papriky, které jsou sladké a vhodné pro konzumaci jako občerstvení nebo do salátů. Mohou být také použity na grilování.
  9. Shishito: Tato japonská odrůda je oblíbená pro svou nízkou pikantnost a lahodnou chuť při opékání. Jsou skvělým doplňkem různých pokrmů.
  10. Habanero: Pro ty, kteří milují extrémní pikantnost, habanero papriky jsou jednou z nejpikantnějších odrůd. Jsou výborné pro přípravu pikantních omáček a pokrmů.

Při výběru odrůdy je důležité zohlednit nejen chuťové preference, ale také podmínky pěstování, dostupnost a další faktory v konkrétním regionu.

Papriky: jak sklidit bohatou úrodu?
Zdroj: www.almanac.com

Sklizeň

Jakmile rostliny začnou plodit, ihned je sklízejte: v okamžiku, kdy dosáhnou plné velikosti a barvy. Pravidelný sběr podporuje rostliny v tvorbě dalších květů a samozřejmě i plodů. Přitom platí, že čím déle papriky zůstávají na rostlině, tím jsou sladší a tím větší je v nich obsah vitaminu C. K čistému odříznutí paprik z rostliny použijte ostrý nůž nebo nůžky.

Jak papriky skladovat

Papriky lze skladovat v chladničce v plastových sáčcích až 10 dní po sklizni. Pro optimální uchování čerstvosti je vhodné zajistit teplotu chladničky kolem 4 °C. Papriky lze také zmrazit pro pozdější použití. Podívejte se, jak zmrazit papriky. Při zmrazování by měla být teplota mrazáku nastavena na -18 °C a papriky by měly být pečlivě očištěny a nakrájeny podle potřeby.

Dále je možné papriky sušit: Předehřejte troubu na 60 °C. Papriky omyjte, zbavte jádřinců a semen, a nakrájejte na 1,27 cm široké proužky. Vařte asi 10 minut v páře, poté rozložte na plech. Sušte v troubě 4 až 6 hodin; pravidelně je otočujte a měňte polohu plechu. Nechte je vychladnout a poté je uložte do sáčků nebo nádob v chladničce. Pro sušení by měla být teplota trouby nízká, aby se papriky postupně osušily a získaly konzervovanou podobu při zachování chuti.

Papriky: jak sklidit bohatou úrodu?
Zdroj: www.almanac.com

Závěrem lze konstatovat, že pěstování paprik je odměňujícím zážitkem s možností sklizně sladkých nebo pikantních plodů, které mohou obohatit naši kuchyni. Důležité je správné přípravy půdy, vhodného výběru odrůdy a dodržování optimálních podmínek pro růst. Bez ohledu na to, zda se rozhodnete pro pěstování paprik ve venkovní zahradě nebo v interiéru, je klíčové sledovat a poskytovat rostlinám potřebné péči. Zajímavým faktorem je i široká škála dostupných odrůd paprik s různými chutěmi a použitím. Po sklizni lze papriky uchovávat v chladničce nebo zamrazit, čímž prodloužíte jejich trvanlivost a můžete si je užívat i po skončení sezóny. Celkově lze pěstování paprik považovat za uspokojivý a užitečný způsob, jak si zajistit čerstvé a kvalitní plodiny přímo z vlastní zahrady.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno