Prosím doporučte cuketu



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 157.239 (?) 
1.12.2018 19:15

Je to k hlubšímu zamyšlení-tíží duši konzumenta stejnou měrou jedna mlaďounká cuketka, jedna jikra rybí, jedna kvasinka v pečivu či moku pěnivémblush? V té samé době, kdy tykve chvíli po odkvětu nabízejí drobné plůdky sklízím spousty jiných zelenin, které jsou pro můj+rodinný jazyk a břich lákavější, na cukety, patizony... dojde řada později, až z nich lze připravit větší objem-řízečky, zelíčko, karboše, koláče, polévky...cheeky. PS: ptačinec jsem ochutnal-mi připomíná cosi mezi hráškem a mladým turkyňovým kláskem-no, nechám to asi zase jen slipečkámwink. SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 58.20 (?), 3.1.2019 14:39

To je pravda, malé cuketky jsou chuťově nedostižné, zejména ORELIA nám chutná. Nikdy si nezapomeneme utrhnout tuto svačinku, když jsme na zahradě. Mám pocit, že celosezonní konzumace syrových cuket mi vychovává chuťové buňky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 58.20 (?), 3.1.2019 14:17

Dobrý den, na kompostu se nám nedařilo a tak cukety, dýně a rajčata pěstujeme již léta na černé agrotextilii dodávané firmou Juta a.s.. Jsme příznivci pokud možno "bezpracného" pěstování, a pod plachtou se dobře drží vlhko. Zelenina a ovoce jsou čisté a po deštích poměrně dobře osychají.

Ideálně na začátku května posečeme na zahradě trávu, nanosíme v malé vrstvě na zvolené místo, kde chceme pěstovat cukety, či rajčata, nebo dýně, do textilie uděláme otvory asi 15x15cm spon 150x150cm, ideálně 2 metry,  vyhrabeme jamky a půdu v místě jamky zkypříme do hloubky cca 15cm, zasadíme předpěstované sazenice, celou plachtu zalijeme a tím spláchneme i rozsypanou hlínu u děr. Máme z toho pravidelně po nějakém čase velmi plodnou džungli, takže ke každé sazenici po výsadbě pícháme minimálně 120cm vysoký označník - klacek, abychom věděli kam zalévat. Při pěstování dýní je nutno počítat s další větší plochou na rozrůstání. Šlahouny usměrňujeme. Většinou pod plachtu nepřihnojujeme ničím jiným, než zředěnou močovinou, max 2x do doby než se začnou tvořit plody. V počátku zaléváme více, Plošně jakmile se porost zapojí, tak podle stavu listů. Po sklizni a následné orbě bezplevelného pozemku sázíme další rok brambory a další rok česnek a zelené hnojení. přibližně, s menšími obměnami. Cca výměra pod plachtou 250metrů čtverečních, poloha 430mnm, pod horami.

Preferujeme cukety ORELIA F1 - výborná chuť nejlépe do 15cm, mizerné skladování, STARTGREEN výborné skladování,  dýně Muškátová na saláty s ovocem i zeleninou, Máslová / Nejlepší na skladovánín/ a Hokkaido na polévku, pod maso, rizoto, pečení, jako příloha... nebojte se melounů -  letos 6 ks melounú vodních, zralých, sladkých. Rajčata plazivá, divoká, Stupická, Latah a pod stříškou jinde Tornáda a "hruštičky". Dýně a rajčata jsou moje vášeň jíst je mohu každý den. Ještě teď rajčata máme z vlastních zdrojů dýně vydrží většinou do května i když s odpadem se musí počítat.

Zdroje semen: SEMO + Permasemínka a když mě cvrnkne jinde něco do nosu.

Přeji hodně úspěchů v praktickém využití všech rozumných rad z diskuze. Veronika

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 41.2 (?), 4.1.2019 12:38


Krásný bílý a mraziví den,

do včerejška nám na kuch. lince zbyla jedna přerostlá cuketa BUSH BABY F1. Doplnila Vánoční dekoraci (je krásně pruhovaná). Neměl jsem co do jarních závitků - vietnamskému marketu došlo zelí a mé sežrali už za vegetace brouci, jež přišli o domov posekáním pole z řepkou hned vedle zahrady. Sáhl jsem tedy po výzdobě a byl jsem překvapen. Cuketa byla OK. Byl jsem překvapen. Narval jsem ten balast do závitků a děti nic nepoznali. Pomalu se rozhlížím po dalších výzdobách - copak asi uvařím...

Ať to roste     Lukáš

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 93.29 (?), 4.1.2019 16:02

Dobrý den, prosím o upřesnění. Tu nasečenou trávu dáváte pod folii, nebo na folii?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 251.14 (?), 10.1.2019 21:59

Ja sadím tekvice rovno na záhon, pretože mám zatiaľ len jeden funkčný kompost a na ten celé leto prihadzujem organické zvyšky a zahádzala by som si aj tekvice:-). Zatiaľ som vobec nezaznamenala nejaké nevýhody obyč. záhonu oproti pestovaniu na komposte. Záhon pravidelne mulčujem nasekanou trávou, na začiatku sezóny pod každú rastlinu dám substrát a zopár granúl granulovaného ovčieho hnoja, v sezóne raz za čas Kristalon plod a kvet. Rastliny celú sezónu parádne rastú. Moja najobľúbenejšia cuketa je Atena Polka F1, má nádhernú jemnú zlatožltú šupku. Robíme z nej vynikajúce čatní k masu a čalamádu, zopár mladých cuketiek vždy pojeme len tak na surovo aj so šupkou. V našich podmienkach(veľmi teplý juhozápadný svah) úplne sklamali zelené a zelenobielo pruhované odrody-šupka je aj na mladučkých plodoch veľmi hrubá a prakticky nekonzumovateľná. Rovnako u nás sklamala žltoplodá odroda Paladin F1, nasadila len veľmi málo plodov. Tento rok skúsim žltoplodú GoldenaF1.

Z tekvíc mám najobľúbenejšiu olejovú tekvicu Oľga, pretože ju prakticky celú využijeme. Chutné olejnaté semená aj všetku dužinu, pretože dokonca v čase zberu zrelých semien je dužina jemná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 104.20 (?), 7.2.2019 18:10

Pravidelně pěstujeme zelený startgreen F1 - roste keříčkově, ale i tak potřebuje dost místa okolo a tyč ke kořenům jako označení, kam zalévat. Podobný byl i ambassador, letos chci zkusit gambit F1, má bý odolnější vůči chorobám. Dále pěstujeme nehybridní black beauty a světlou jemnější cuketku ("tykvička") ze semen z Bulharska. Nikdy mi pořádně nevyšly žluté cukety a světlá cuketa bětka.
Z tykví pěstujeme velké bílé zploštělé tykve ze semen z Bulharska - poslední máme ještě na lodžii - a dále máslové tykve a podobného tvaru ale větší tzv. cigulky opět ze semen z Bulharska. Vždycky se táhly vijany na všechny strany a přitom ty velké tykve měly jen jeden až dva plody. Až před nedávnem mi kamarád z Bulharska poradil, že u těchto velkých tykví se vijan odřeže dva listy za místem, kde nasadí první plod a buďto má rostlina dost sil na další plod a pustí další vijan zezadu a nebo jde veškerá síla do tohoto plodu a je pak větší. Zkusím to. 

Pak už jen 2 - 3 rostliny patizonu delikates a hotovo. Cukety a rajčata jsou základ letního stravování.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 69.65 (?), 7.2.2019 19:40
Me se dobře dařila keřícková bílá tykev Kveta, je jako cuketa, nebo proužkovany Tapír.Loni sem mela Nefertiti, a Goldenu. Letos budu mít opet Tapir, Goldenu,a nejakou maďarskou keřičkovou tykev Albatók.Možna mi zbyl od minulych let i nejaky patizon Disco.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 2.4.2019 20:01

Vysázel jsem pod dírkované kyblíky rannější cukety Ambassador. Asi za měsíc k nim přidám pozdnější Nefertity, která mi plodí až do listopadu. Když se na noc zakryje.

Kyblíky s cuketami
Kyblíky s cuketami
Cuketa
Cuketa
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika