|
Prosím doporučte cuketu
|
|
|
|
Petr z H - Zlatý Zahrádkář (690) - 112.187 (?) 29.11.2018 10:18
Děláváme si grilovanou zeleninu, a na rozdíl od všech ingrediencí - rajčat, paprik či mrkve je to právě cuketa, která v nich má nejmdlejší chuť. Musí se použít vhodné koření a česnek, jinak bych neměl vůbec důvod se trápit s jedením. A nebo z ní udělat cukeťáky, ale tam je opět česnek, majoránka, uzenina,... Dává-li se do buchty, vůbec nepoznám, že by tam nějaká byla.
Takže ačkoli cukety konzumujeme, zatím jsem nepostřehl, že by vůbec nějakou chuť měla. Ačkoli třeba jednoznačně rozeznám chuť okurky, při konzumaci cukety poznám jen použité koření. Zřejmě ne bezdůvodně se cuketa téměř výhradně tepelně upravuje a ochucuje. Asi máte jinak citlivé chuťové buňky, jinak si to vysvětlit neumím. Ale aby člověk rozeznal chuť jednotlivých odrůd cuket, to už je pro mě sci-fi.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 156.130 (?), 27.11.2018 22:37, zobrazeno: 13332x
Zdravím, jelikož se zrovna v této zelenině moc nevyznám tak bych se vás rád zeptal s jakými odrůdami jste spokojeni.
Můj cíl jsou vlastně dýně ale ty nemohu mít, protože kompost mám založen na jediném možném místě a na tom místě se neustále chodí okolo a pořád po vijanech šlapeme. Pokud vím, není žádná tykev bez vijanů. Nebo je?
Co se týče cukety, rád bych slušný výnos s dobrou možností uskladnění a hlavně její chutí v polévce. Cíl by tedy byl na kompost dát 4 cukety a mezi ně píchnout nějaká vysoká cherry rajčátka.
Děkuji za případná doporučení, Honza.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z H - Zlatý Zahrádkář (690) - 112.187 (?), 28.11.2018 7:35
- Dýně rostou kdekoli, v normální zemině, rozhodně nemusí být na kompostu. Na záhoně je pěstuji běžně, bez jakéhokoli hnojení v sezóně.
- Cuketu zvolte libovolnou. Zkoušel jsem už několik odrůd, ale nezaznamenal jsem žádné rozdíly. Co se týče chuti, pokládám cuketu za dost bezchuťózní, natož abych postřehl rozdíly mezi odrůdami. Pokud ji necháte plně vyzrát, jakákoli dýně nebo cuketa vám vydrží "nekonečně" dlouho uskladněná. V kuchyni mám ještě nějaké dýně z loňské sezóny.
- Nesázejte rajčata mezi cukety - cukety jsou nezmar, jedna rostlina obvykle vyroste metr do výšky a 2m v průměru (podle podmínek).
- Bez vijanů je ještě patizon.
- Pokud vám jde o chuť, doporučil bych pěstovat opravdu dýni (máme oblíbené Crown Prince či Casper), a usměrňovat její vijany pouze do cílového prostoru.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 250.237 (?), 28.11.2018 11:46
Keříčkovitě rostou Acorny. Botanicky jsou to vlastně cukety.
Pro kuchyňské zpracování jsou ale jednodušší klasické (šlahounovité) dýně.
Vyzrálá cuketa je bez chuti, vyzrálá dýně chuť má.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3225) - 135.132 (?), 29.11.2018 9:56
Dýně se většinou dělí na letní a zimní. Letní dýně mezi nimi cuketa se spotřebovávají ihned po utržení, kdežto zimní tykve se nechávají dozrát a teprve potom mají tu správnou chuť, kterou od nich očekáváme. Pochopitelně nelze srovnávat cukety se zimními tykvemi jako je například Hokaido, Acorny, atd. To, že cuketa nemá žádnou chuť podle mne není pravda. Mně moc chutná smažená cuketa. Neupravenou ji nejím stejně jako neupravený špenát, salát, červenou řepu atd. Ani to Hokaido nebo buternut Liscia mně za syrova nějak nechutná. Nesnažím se z cukety dělat nějakou polévku ani moučníky nebo buchty (ty mám nejraději z kynutého těsta). Zkoušel jsem smažit i zimní tykve, ale většinou jsou nasládlé a já mám rád tykve na slano.
Vladimír
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Petr z H - Zlatý Zahrádkář (690) - 112.187 (?), 29.11.2018 10:18
Děláváme si grilovanou zeleninu, a na rozdíl od všech ingrediencí - rajčat, paprik či mrkve je to právě cuketa, která v nich má nejmdlejší chuť. Musí se použít vhodné koření a česnek, jinak bych neměl vůbec důvod se trápit s jedením. A nebo z ní udělat cukeťáky, ale tam je opět česnek, majoránka, uzenina,... Dává-li se do buchty, vůbec nepoznám, že by tam nějaká byla.
Takže ačkoli cukety konzumujeme, zatím jsem nepostřehl, že by vůbec nějakou chuť měla. Ačkoli třeba jednoznačně rozeznám chuť okurky, při konzumaci cukety poznám jen použité koření. Zřejmě ne bezdůvodně se cuketa téměř výhradně tepelně upravuje a ochucuje. Asi máte jinak citlivé chuťové buňky, jinak si to vysvětlit neumím. Ale aby člověk rozeznal chuť jednotlivých odrůd cuket, to už je pro mě sci-fi.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
9 rychle rostoucích stálezelených stromů
Stálezelené stromy vytvářejí na zahradách krásné přírodní ohraničení, které lze použít místo tradičn...
Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Odplevelování trávníku je důležitý proces, který udržuje vaši krajinu zdravou. Když se na trávníku n...
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
|
|
|
|