Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Palenka z datli?

Palenka z datli?


host - xxx.xxx.154.89 (?)
28.12.2012 19:58, počet návštěv: 6060
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Mam moznost koupit hromadu susenych datli, jak z ni udelat dobrou koralku? Jak to nejlepe naredit vodou, aby se dostalo co nejvic cukru? 

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Palenka z datli?


host - xxx.xxx.72.6 (?)
4.1.2013 5:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

je treba vedet co jsou to je za datle.Uz sem to zkousel a vysledek za to nestal.Vetsinou tam bývá stabilizátor, a ten z toho nijak nedostanete.

Připojit reakci
      

Palenka z datli?


host - xxx.xxx.154.89 (?)
7.1.2013 16:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsou bez stabilizatoru, slysel sem neco o tom ze naredit to horkou vodou

Připojit reakci
   

Palenka z datli?


Mesány (16) - xxx.xxx.62.253 (?)
22.2.2019 8:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Vcera jsem nalozil asi 40 kg susenych datli. Jsou sice s konzervantem e 202, coz je sorban draselny, ktery je ve vode rozpustny, ale konzervuje pouze v urcite koncentraci. Nemel by sublimovat, takze z kvasu by se do samotneho destilatu dostat nemel. Do 50 litrove becky jsem dal cca 20 kg datli a dolil odhadem 20 litru vody - asi do pulky sudu vodou. Tak, aby byly vsecny datle ponorene. Tim jsem naredil koncentrasi konzervantu a kvaseni muze vesele slapat... Pro sichr jsem tam dal jeste vinne kvasinky. Dnes rano uz to hezky pobublava, tak jsem na celkovy vysledek zvedavy. Datle jsem sehnal prosle zdarma za odvoz, tak porad lepsi, nez je vyhodit. O vysledku budu za par tydnu doufam uspesne referovat. host xxx.xxx.62.253 alias Mesány Jinak dekuji Rafaelovi za vsechny jeho prinosne informace k tomuto foru.
Připojit reakci
      

Palenka z datli?


host - xxx.xxx.51.76 (?)
22.2.2019 18:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mesány:
Sorban se do destilátu nedostane, toho bych se vůbec nebál.
(Navíc když se cpe skoro do všech trvanlivých poživatin).
Spíš bych měl obavu, že bude zpomalovat kvašení. Do jaké míry záleží na zředěni, jeho koncentraci v kvasu.
Dále si myslím, jen myslím protože datle neznám, ani už nevím jestli jsem je kdy jedl, že jsou dost cukernaté, že jste je zředil málo.
A hlavně, že cukr se z nich bude uvolňovat postupně. To je sice v zásadě dobře, ale nevíme kolik ho ty datle vlastně obsahují...?
(Vykvašený kvas by mohl obsahovat ještě hodně cukrů které nevyužité zůstanou ve výpalcích...).
*
U sušených, tvdých apod. plodů se doporučuje je krátce povařit nebo spařit. Jednak kvůli zjištění cukernatosti, ale hlavně aby se narušila jejích tvrdá struktura a dužiny byly pro kvasinky přístupnější.
Jen zalít takové suroviny studenou nebo vlažnou vodou není dobrý nápad!!!
*
A jak píšete, že kvasinky pro sichr jste přidal...
To není pro sichr, to je bezpodmínečná nutnost protože sušené nebo jinak konzervované ovoce, na rozdíl od čerstvého, žádné kvasinky na svém povrchu neobsahuje!!!
*
Ještě by stálo za úvahu přiživení a okyselení takovýchto kvasů, ale úplně zásadní a nezbytná věc to zas není.
*
Jinak pořád všude doporučuji, a nejen já, takovou Bibli domácích vinařů - ing. Boris Valenta, Příprava domácích vín.
Ale to se pořád opakuji, opakujeme.
(Pro potřeby destiláterů to chce samozřejmě jisté úpravy. Třeba snížení obsahu cukru neboť kvas nebo víno k pálení se nepije a tudiž nevadí, že je "odporně" kyselé a trpké, taky nejsou až takové požadavky na čeření, uležení, nutnosti používat ke kvašení jen šťáv, moštů, odvarů atd.. Ve většině případů je lepší tam ty plody nechat).

Rafael.

Připojit reakci
         

Palenka z datli?


Mesány (16) - xxx.xxx.62.253 (?)
23.2.2019 11:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Na etikete bylo napsany 63% cukru. Dnes jsem zmeril kvas refraktometrem a ma nejakych 22% brix. Takze myslim ze neco jako idealne prezrale svesticky :) Datle jsem v sudu po dvou dnech, az se nasakly vodou rozmackal. Vrtacka a nastavec na michani lepidla je na to idealni :) Cukry by se uz uvolnovat nemely, ale budu prubezne merit cukernatost. Kazdopadne takto to dnes vypada v sudu pri pohledu ze zhora... Hrnecku var :) Jen nevim, jestli pred vypalenim zbavit pecek, nebo je nechat. Mam dva sudy, tak zkusim jeden s peckama, deuhy bez nej. Nerad bych, aby pecky popukaly. Osobne nejsem zastance peckove horkych palenek.
Obrázky:

Připojit reakci
            

Palenka z datli?


Mesány (16) - xxx.xxx.39.134 (?)
30.3.2019 20:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ze 40 kilo susenych datli jsem nakonec ziskal 8,5 litru 70 procentni palenky. Zatim vetra, naredim asi na 50... takze vyteznost silenaaaaa... ale jak casto se clovek dostane k susenym datlim. Chutove nevim, k cemu prirovnat. Pitelne to rozhodne je a myslim, ze se to ve spajzu dlouho neohreje :)
Připojit reakci
               

Palenka z datli?


karelka (62) - xxx.xxx.215.40 (?)
1.4.2019 20:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Asi před 50ti roky otec také pálil z datlí, vozili je do kolchozu ke zkrmení pro dobytek, prý je na lodi při přepravě napadl nějaký brouk, či co... Byly to 70ti kilové žoky ale nevím jak to otec dělal, ale náramně si chválil kak mu to teče jako vodovod... Jako kluci jsme mu čajzli nějakou tu lahvinku, ale na chu´t si nepamatuji, hlavně, že jsme se motali...cheeky

P.S.v datlích je víc jak 60% cukru, takže ve 100 kilech 60...

Připojit reakci
                  

Palenka z datli?


Mesány (16) - xxx.xxx.62.253 (?)
2.4.2019 15:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jj, na etikete bylo tusim 63%, neni divu, ze to teklo jak z kohoutku... Jsem zvedav, jak bude chutnat lidem okolo. Zadny zazrak to neni, na poctivou slivovicku, nebo hrusku to nema. Ale zase na druhou stranu, kdo se muze chlubit tim, ze ma doma palenku z takovehle exotiky ;)
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
borovička717.6.201919773
Z ceho udelat visnovku717.6.2019513
Zapach dymu515.6.20191294
Slivovice jak poznat archív109.6.20199716
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201926878
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191182
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201934728
Pálenka z mladých smrčků230.5.2019795
Turbo kvasnice3519.5.20197848
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921199
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201929899
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019939
Škrábavost pálenky4727.4.201960485
Archivace slivovice427.4.2019758
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019632
Kvas z mandarinek1616.4.20191576
destilační přístroj104915.4.20191427709
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948649
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191674
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191832
Aroma slivovice364.4.201910575
Palenka z datli?92.4.20196061
Ochutnávka Radimov623.3.20191786
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194525
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019863
Parciální fermentace518.3.20191137
Ananasový kvas214.3.2019804
Kvas z mirabelek2011.3.201913286
Kvasenie a palenie manga710.3.20191208
Dřinka - použití229.3.201930092
Destilace - základní dotazy497.3.201915383
Test na metanol8025.2.201988772
3D pálení2323.2.20194327
Koupě automatické pálenice 11021.2.201938530
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201916948
Posudzovanie ovocného kvasu617.2.20191761
Odpeckovač317.2.20191001
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192575
Kvas přes zimu1012.2.20192658
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201920347
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Elektrická udírna z Mountfield14.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů