Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Palenka z datli?

Palenka z datli?


host - xxx.xxx.154.89 (?)
28.12.2012 19:58, počet návštěv: 6664
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Mam moznost koupit hromadu susenych datli, jak z ni udelat dobrou koralku? Jak to nejlepe naredit vodou, aby se dostalo co nejvic cukru? 

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Palenka z datli?


host - xxx.xxx.72.6 (?)
4.1.2013 5:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

je treba vedet co jsou to je za datle.Uz sem to zkousel a vysledek za to nestal.Vetsinou tam bývá stabilizátor, a ten z toho nijak nedostanete.

Připojit reakci
      

Palenka z datli?


host - xxx.xxx.154.89 (?)
7.1.2013 16:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsou bez stabilizatoru, slysel sem neco o tom ze naredit to horkou vodou

Připojit reakci
   

Palenka z datli?


Mesány (29) - xxx.xxx.62.253 (?)
22.2.2019 8:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Vcera jsem nalozil asi 40 kg susenych datli. Jsou sice s konzervantem e 202, coz je sorban draselny, ktery je ve vode rozpustny, ale konzervuje pouze v urcite koncentraci. Nemel by sublimovat, takze z kvasu by se do samotneho destilatu dostat nemel. Do 50 litrove becky jsem dal cca 20 kg datli a dolil odhadem 20 litru vody - asi do pulky sudu vodou. Tak, aby byly vsecny datle ponorene. Tim jsem naredil koncentrasi konzervantu a kvaseni muze vesele slapat... Pro sichr jsem tam dal jeste vinne kvasinky. Dnes rano uz to hezky pobublava, tak jsem na celkovy vysledek zvedavy. Datle jsem sehnal prosle zdarma za odvoz, tak porad lepsi, nez je vyhodit. O vysledku budu za par tydnu doufam uspesne referovat. host xxx.xxx.62.253 alias Mesány Jinak dekuji Rafaelovi za vsechny jeho prinosne informace k tomuto foru.
Připojit reakci
      

Palenka z datli?


host - xxx.xxx.51.76 (?)
22.2.2019 18:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mesány:
Sorban se do destilátu nedostane, toho bych se vůbec nebál.
(Navíc když se cpe skoro do všech trvanlivých poživatin).
Spíš bych měl obavu, že bude zpomalovat kvašení. Do jaké míry záleží na zředěni, jeho koncentraci v kvasu.
Dále si myslím, jen myslím protože datle neznám, ani už nevím jestli jsem je kdy jedl, že jsou dost cukernaté, že jste je zředil málo.
A hlavně, že cukr se z nich bude uvolňovat postupně. To je sice v zásadě dobře, ale nevíme kolik ho ty datle vlastně obsahují...?
(Vykvašený kvas by mohl obsahovat ještě hodně cukrů které nevyužité zůstanou ve výpalcích...).
*
U sušených, tvdých apod. plodů se doporučuje je krátce povařit nebo spařit. Jednak kvůli zjištění cukernatosti, ale hlavně aby se narušila jejích tvrdá struktura a dužiny byly pro kvasinky přístupnější.
Jen zalít takové suroviny studenou nebo vlažnou vodou není dobrý nápad!!!
*
A jak píšete, že kvasinky pro sichr jste přidal...
To není pro sichr, to je bezpodmínečná nutnost protože sušené nebo jinak konzervované ovoce, na rozdíl od čerstvého, žádné kvasinky na svém povrchu neobsahuje!!!
*
Ještě by stálo za úvahu přiživení a okyselení takovýchto kvasů, ale úplně zásadní a nezbytná věc to zas není.
*
Jinak pořád všude doporučuji, a nejen já, takovou Bibli domácích vinařů - ing. Boris Valenta, Příprava domácích vín.
Ale to se pořád opakuji, opakujeme.
(Pro potřeby destiláterů to chce samozřejmě jisté úpravy. Třeba snížení obsahu cukru neboť kvas nebo víno k pálení se nepije a tudiž nevadí, že je "odporně" kyselé a trpké, taky nejsou až takové požadavky na čeření, uležení, nutnosti používat ke kvašení jen šťáv, moštů, odvarů atd.. Ve většině případů je lepší tam ty plody nechat).

Rafael.

Připojit reakci
         

Palenka z datli?


Mesány (29) - xxx.xxx.62.253 (?)
23.2.2019 11:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Na etikete bylo napsany 63% cukru. Dnes jsem zmeril kvas refraktometrem a ma nejakych 22% brix. Takze myslim ze neco jako idealne prezrale svesticky :) Datle jsem v sudu po dvou dnech, az se nasakly vodou rozmackal. Vrtacka a nastavec na michani lepidla je na to idealni :) Cukry by se uz uvolnovat nemely, ale budu prubezne merit cukernatost. Kazdopadne takto to dnes vypada v sudu pri pohledu ze zhora... Hrnecku var :) Jen nevim, jestli pred vypalenim zbavit pecek, nebo je nechat. Mam dva sudy, tak zkusim jeden s peckama, deuhy bez nej. Nerad bych, aby pecky popukaly. Osobne nejsem zastance peckove horkych palenek.
Obrázky:

Připojit reakci
            

Palenka z datli?


Mesány (29) - xxx.xxx.39.134 (?)
30.3.2019 20:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ze 40 kilo susenych datli jsem nakonec ziskal 8,5 litru 70 procentni palenky. Zatim vetra, naredim asi na 50... takze vyteznost silenaaaaa... ale jak casto se clovek dostane k susenym datlim. Chutove nevim, k cemu prirovnat. Pitelne to rozhodne je a myslim, ze se to ve spajzu dlouho neohreje :)
Připojit reakci
               

Palenka z datli?


karelka (72) - xxx.xxx.215.40 (?)
1.4.2019 20:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Asi před 50ti roky otec také pálil z datlí, vozili je do kolchozu ke zkrmení pro dobytek, prý je na lodi při přepravě napadl nějaký brouk, či co... Byly to 70ti kilové žoky ale nevím jak to otec dělal, ale náramně si chválil kak mu to teče jako vodovod... Jako kluci jsme mu čajzli nějakou tu lahvinku, ale na chu´t si nepamatuji, hlavně, že jsme se motali...cheeky

P.S.v datlích je víc jak 60% cukru, takže ve 100 kilech 60...

Připojit reakci
                  

Palenka z datli?


Mesány (29) - xxx.xxx.62.253 (?)
2.4.2019 15:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jj, na etikete bylo tusim 63%, neni divu, ze to teklo jak z kohoutku... Jsem zvedav, jak bude chutnat lidem okolo. Zadny zazrak to neni, na poctivou slivovicku, nebo hrusku to nema. Ale zase na druhou stranu, kdo se muze chlubit tim, ze ma doma palenku z takovehle exotiky ;)
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě Palírny 1019.9.2019760
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201921745
Marhulovy kvas je moc husty1213.9.2019963
Novy kvas nekvasi712.9.20191054
Výtěžnost a cena1012.9.20191212
Posudzovanie ovocného kvasu812.9.20192784
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.2019732
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019136766
Smíchání dvou kvasů?155.9.20199865
Destilační přístroj193.9.20192755
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201934231
Míchat lutr při 2D?329.8.2019538
Pečetní vosk1027.8.20191010
Da se to este?927.8.2019867
borovička827.8.201921021
Kvas broskve226.8.2019782
Marhulovy kvas s kostkami1426.8.20191424
Olej v destilatu222.8.2019426
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191425
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201917663
Aroma meruňkovica813.8.20191412
Pálení ovocných vín1912.8.201911346
Melounovice610.8.2019810
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201930378
destilační přístroj10529.8.20191446043
Refraktometr na měření kvasu233.8.201911754
Trubka ke chladiči21.8.2019570
Z ceho udelat visnovku2231.7.20193283
Cudny proces palenia430.7.2019836
Meruňkový kvas 4627.7.201945854
Ražná - ražovica1526.7.201943724
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.20191297
Ananasový kvas318.7.20191476
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201917047
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191758
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191490
Pach po acetonu35.7.20191166
Domácí ořechovice1131.7.2019206526
Kvas z mandarinek1923.6.20192893
Zapach dymu623.6.20191937
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování14.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování13.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů