Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Pálení > Palenka z datli?

Palenka z datli?


host - xxx.xxx.154.89 (?)
28.12.2012 19:58, počet návštěv: 7768
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Mam moznost koupit hromadu susenych datli, jak z ni udelat dobrou koralku? Jak to nejlepe naredit vodou, aby se dostalo co nejvic cukru? 

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Palenka z datli?


host - xxx.xxx.72.6 (?)
4.1.2013 5:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

je treba vedet co jsou to je za datle.Uz sem to zkousel a vysledek za to nestal.Vetsinou tam bývá stabilizátor, a ten z toho nijak nedostanete.

Připojit reakci
      

Palenka z datli?


host - xxx.xxx.154.89 (?)
7.1.2013 16:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsou bez stabilizatoru, slysel sem neco o tom ze naredit to horkou vodou

Připojit reakci
   

Palenka z datli?


Mesány (31) - xxx.xxx.62.253 (?)
22.2.2019 8:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Vcera jsem nalozil asi 40 kg susenych datli. Jsou sice s konzervantem e 202, coz je sorban draselny, ktery je ve vode rozpustny, ale konzervuje pouze v urcite koncentraci. Nemel by sublimovat, takze z kvasu by se do samotneho destilatu dostat nemel. Do 50 litrove becky jsem dal cca 20 kg datli a dolil odhadem 20 litru vody - asi do pulky sudu vodou. Tak, aby byly vsecny datle ponorene. Tim jsem naredil koncentrasi konzervantu a kvaseni muze vesele slapat... Pro sichr jsem tam dal jeste vinne kvasinky. Dnes rano uz to hezky pobublava, tak jsem na celkovy vysledek zvedavy. Datle jsem sehnal prosle zdarma za odvoz, tak porad lepsi, nez je vyhodit. O vysledku budu za par tydnu doufam uspesne referovat. host xxx.xxx.62.253 alias Mesány Jinak dekuji Rafaelovi za vsechny jeho prinosne informace k tomuto foru.
Připojit reakci
      

Palenka z datli?


host - xxx.xxx.51.76 (?)
22.2.2019 18:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mesány:
Sorban se do destilátu nedostane, toho bych se vůbec nebál.
(Navíc když se cpe skoro do všech trvanlivých poživatin).
Spíš bych měl obavu, že bude zpomalovat kvašení. Do jaké míry záleží na zředěni, jeho koncentraci v kvasu.
Dále si myslím, jen myslím protože datle neznám, ani už nevím jestli jsem je kdy jedl, že jsou dost cukernaté, že jste je zředil málo.
A hlavně, že cukr se z nich bude uvolňovat postupně. To je sice v zásadě dobře, ale nevíme kolik ho ty datle vlastně obsahují...?
(Vykvašený kvas by mohl obsahovat ještě hodně cukrů které nevyužité zůstanou ve výpalcích...).
*
U sušených, tvdých apod. plodů se doporučuje je krátce povařit nebo spařit. Jednak kvůli zjištění cukernatosti, ale hlavně aby se narušila jejích tvrdá struktura a dužiny byly pro kvasinky přístupnější.
Jen zalít takové suroviny studenou nebo vlažnou vodou není dobrý nápad!!!
*
A jak píšete, že kvasinky pro sichr jste přidal...
To není pro sichr, to je bezpodmínečná nutnost protože sušené nebo jinak konzervované ovoce, na rozdíl od čerstvého, žádné kvasinky na svém povrchu neobsahuje!!!
*
Ještě by stálo za úvahu přiživení a okyselení takovýchto kvasů, ale úplně zásadní a nezbytná věc to zas není.
*
Jinak pořád všude doporučuji, a nejen já, takovou Bibli domácích vinařů - ing. Boris Valenta, Příprava domácích vín.
Ale to se pořád opakuji, opakujeme.
(Pro potřeby destiláterů to chce samozřejmě jisté úpravy. Třeba snížení obsahu cukru neboť kvas nebo víno k pálení se nepije a tudiž nevadí, že je "odporně" kyselé a trpké, taky nejsou až takové požadavky na čeření, uležení, nutnosti používat ke kvašení jen šťáv, moštů, odvarů atd.. Ve většině případů je lepší tam ty plody nechat).

Rafael.

Připojit reakci
         

Palenka z datli?


Mesány (31) - xxx.xxx.62.253 (?)
23.2.2019 11:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Na etikete bylo napsany 63% cukru. Dnes jsem zmeril kvas refraktometrem a ma nejakych 22% brix. Takze myslim ze neco jako idealne prezrale svesticky :) Datle jsem v sudu po dvou dnech, az se nasakly vodou rozmackal. Vrtacka a nastavec na michani lepidla je na to idealni :) Cukry by se uz uvolnovat nemely, ale budu prubezne merit cukernatost. Kazdopadne takto to dnes vypada v sudu pri pohledu ze zhora... Hrnecku var :) Jen nevim, jestli pred vypalenim zbavit pecek, nebo je nechat. Mam dva sudy, tak zkusim jeden s peckama, deuhy bez nej. Nerad bych, aby pecky popukaly. Osobne nejsem zastance peckove horkych palenek.
Obrázky:

Připojit reakci
            

Palenka z datli?


Mesány (31) - xxx.xxx.39.134 (?)
30.3.2019 20:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ze 40 kilo susenych datli jsem nakonec ziskal 8,5 litru 70 procentni palenky. Zatim vetra, naredim asi na 50... takze vyteznost silenaaaaa... ale jak casto se clovek dostane k susenym datlim. Chutove nevim, k cemu prirovnat. Pitelne to rozhodne je a myslim, ze se to ve spajzu dlouho neohreje :)
Připojit reakci
               

Palenka z datli?


karelka (72) - xxx.xxx.215.40 (?)
1.4.2019 20:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Asi před 50ti roky otec také pálil z datlí, vozili je do kolchozu ke zkrmení pro dobytek, prý je na lodi při přepravě napadl nějaký brouk, či co... Byly to 70ti kilové žoky ale nevím jak to otec dělal, ale náramně si chválil kak mu to teče jako vodovod... Jako kluci jsme mu čajzli nějakou tu lahvinku, ale na chu´t si nepamatuji, hlavně, že jsme se motali...cheeky

P.S.v datlích je víc jak 60% cukru, takže ve 100 kilech 60...

Připojit reakci
                  

Palenka z datli?


Mesány (31) - xxx.xxx.62.253 (?)
2.4.2019 15:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jj, na etikete bylo tusim 63%, neni divu, ze to teklo jak z kohoutku... Jsem zvedav, jak bude chutnat lidem okolo. Zadny zazrak to neni, na poctivou slivovicku, nebo hrusku to nema. Ale zase na druhou stranu, kdo se muze chlubit tim, ze ma doma palenku z takovehle exotiky ;)
Připojit reakci
                  

Palenka z datli?


host - xxx.xxx.3.38 (?)
3.11.2019 19:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ty datle před 58 mi léty nenapadl brouk, osobně jsme na ně chodili do JZD, byly jich tam na zemi hromady, to byla náhrada za tanky, jež jsme posílali spřáteleným režimům na blízkém východě. Byl to pěkný dárek všem domácím palicum.

Václav

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Palenka z vína1022.1.20201442
Kolko odobrat metylalkoholu6822.1.2020116034
Nevydarené prvé pálenie820.1.20202393
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2715.1.202038912
Kompotovice714.1.20208560
Vodka514.1.20201128
Destilace - základní dotazy506.1.202022433
Kvas bez lihu44.1.20201133
Vydrží lutr do další sezony?729.12.20191092
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?1022.12.20192949
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?6020.12.201940493
Slad - pálení2119.12.201924289
Ředění slivovice10916.12.2019251830
Pálenka z kdoulí222.12.201924666
Dřevo do destilátu462.12.201935139
Škrábavost pálenky5125.11.201971468
Destilační přístroj - sestrojení6225.11.2019143924
Domácí pálenice1923.11.201913696
Tis cerveny323.11.2019858
destilační přístroj105523.11.20191482093
Destilat z duly (kdoule)416.11.201912502
Zakalená část pálenky1311.11.20192751
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201934024
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201925118
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201930862
Pečetní vosk114.11.20192464
Palenka z datli?103.11.20197769
Refraktometr na měření kvasu243.11.201915315
Vaření hroznového vina21.11.2019712
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.20191071
Pálenka z dýně6030.10.201961191
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201920747
Míchat lutr při 2D?528.10.20191863
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201922271
Zakalená slivovice17222.10.2019243567
Koupě Palírny 1614.10.20195330
Poraďte jaké kvasinky289.10.201920310
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191820
Test na metanol832.10.201999840
Kvas trnky630.9.20191608
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře22.1.2020
Generátor kouře21.1.2020
Generátor kouře21.1.2020
Lovecký a Turistický salám15.1.2020
Uzení špeku15.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů