Jak udělat ze své zahrady útočiště pro živočichy v zimě?

Ježek
Zdroj: www.countryliving.com

Vytvoření zahrady, která poslouží jako útočiště pro volně žijící živočichy v zimě, je nádherným způsobem, jak podpořit lokální ekosystémy a přispět k biodiverzitě. V tomto článku prozkoumáme, jak můžete jednoduchými kroky transformovat svou zahradu na bezpečný a pohodlný domov pro ptáky, ježky, hmyz a další volně žijící tvory. Od poskytnutí vhodných úkrytů a potravy po vytvoření přirozeného prostředí, které napomáhá přežití těchto živočichů během chladných měsíců, se dozvíte, jak udělat svůj díl pro ochranu přírody přímo ve vaší zahradě.

Zahrada žijící vlástním životem

Pokud můžete nechat část zahrady přirozeně neudržovanou. Ježci, plši a další volně žijící živočichové si mohou na spadaném listí, větvičkách a odumřelé vegetaci stavět hnízda. Zahrada je také domovem hmyzu, kterým se ježci a ptáci mohou živit.

Úkryt pro ježky

Jak udělat ukrýt pro ježky? Postačí hromada dřeva, z které můžete vyrobit ježčí domeček, který bodlinatým kamarádům poskytne místo. Zde se mohou schovat, spát a lovit hmyz. Úkryt je pro ježka v zimě nezbytný, proto si vyberte klidné místo, které nebude od listopadu do března, kdy ježci přezimují, nikým rušeno.

Dalším útulným místem jsou také kompostovací hromady. Zkontrolujte, zda se v nich nenachází stopy divoké zvěře, a snažte se nevyprazdňovat popelnici dříve než v dubnu, abyste nevyhnali zimující zvěř.

Ptačí budky

Vyvěste ptačí budky, protože malí ptáci je v zimě využívají jako úkryt. Na jaře se do nich často vracejí zahnízdit. Budky s otvorem o průměru 32 mm jsou ideální pro sýkory a vrabce, zatímco otevřené budky přilákají brhlíky nebo pěnkavy. Je vhodné umístit ptačí budku na severní a východní stranu, aby byla chráněna před přímým slunečním světlem a nejsilnějšími větry. Je důležité, aby byla mimo dosah potulujících se koček a veverek. Naopak kavky domácí a vrabci budou spokojeni s budkami vysoko v okapech střech. Zatímco rorýsi a brhlíci mají rádi budky ve výšce dvou metrů.

Jak udělat ze své zahrady útočiště pro volně žijící živočichy po celou zimu?
Zdroj: www.countryliving.com

Udržujte své jezírko nezakryté

Pokud nemáte velmi mělké jezírko, pravděpodobně nezamrzne a zůstane pro ptáky důležitým místem. Zde se mohou napít a najít brouky a hmyz k jídlu v době, kdy je jiných zdrojů potravy a vody málo.

Voda je pro ptáky taky důležitá, protože potřebují udržovat peří v dobrém stavu. Peří obalené přírodními oleji, jim pomáhají udržovat teplo. Ježci umí plavat a před zimním spánkem se mohou chtít vykoupat. Ujistěte se, že je k dispozici šikmý okraj, ze kterého mohou snadno vylézt. To se bude hodit i žábám a ropuchám předtím, než se na zimu převléknou.

Doplňte ptačí lázeň

Ujistěte se, že jsou vaše ptačí koupele a vodní prvky čisté a bez ledu.

Můžete to udělat tak, že do vody vložíte míček na stolní tenis (vánek jím bude pohybovat a udrží pítko bez ledu). Nainstalujete vyhřívanou ptačí lázeň, přemístíte ji na místo, kde bude mít co nejvíce slunce, nebo na led nalijete horkou vodu

Jak udělat ze své zahrady útočiště pro volně žijící živočichy po celou zimu?
Zdroj: www.countryliving.com

Živý plot

Pro zajištění soukromí na zahradě je lepší používat živé ploty než ploty, protože poskytují útulné místo pro ježky a další volně žijící živočichy před jejich zimním spánkem.

Stálezelené živé ploty, jako je cesmína a hlohyně, poskytují nejen celoroční barvu. Jejich plody jsou zimní potravou pro zahradní ptáky.

Ploty vhodné pro ježky

Pokud na vaší zahradě není možné použít živý plot, můžete ve spodní části plotu nebo branky vytvořit otvor o průměru pět centimetrů. Ježci a další volně žijící živočichové mohli prolézat dovnitř a ven.

Pokud totéž udělají i vaši sousedé, můžete vytvořit řadu „propojených“ zahrad. Volně žijící živočichové budou moct prozkoumávat a lovit v nich potravu.

Jak udělat ze své zahrady útočiště pro volně žijící živočichy po celou zimu?
Zdroj: www.countryliving.com

Přidání pozdně kvetoucích rostlin

Nektaru a pylu bývá v tomto období nedostatek, ale pro mnoho druhů hmyzu jsou stále nezbytnou potravou. Zajistěte některé pozdně kvetoucí rostliny, jako jsou sedmikrásky, břečťan a astry. Do zahrady také zařaďte některé původní stromy a keře, jako je jeřáb, cesmína, růže, trnka nebo hloh.

Nejenže si zajistíte přirozené zásoby potravy pro ptáky na zimu, ale tyto bobulovité dřeviny jsou pro ptáky skvělým útočištěm, kde se mohou schovávat.

Nezapomeňte na motýly a brouky

Můžete si koupit nebo vyrobit domeček pro brouky nebo budku pro motýly, aby mohl hmyz v chladných měsících klidně spát. Některé druhy motýlů můžete najít přezimovat v kůlnách, přístavcích, dutinách stromů a houštinách břečťanu, ale nejlepší je nechat je až do jara na pokoji.

Většina hmyzu přežívá jako vajíčka, larvy nebo kukly ve škvírách a štěrbinách na zahradě nebo v truhlících, případně se zahrabává hluboko pod zem mimo dosah mrazů.

Jak udělat ze své zahrady útočiště pro volně žijící živočichy po celou zimu?
Zdroj: www.countryliving.com

Naplňte krmítko pro ptáky

Lojové koule jsou plné kalorií a jsou ideální potravou pro ptáky na zimu. Pokud jsou v síťovaných sáčcích, nejprve je sundejte, protože se do nich ptáci mohou zamotat. Jak udělat vlastní lojové koule? Můžete si je totiž vyrobit sami přidáním různých semen, ořechů a sýra do sádla.

Při nákupu krmiva pro ptáky se vždy ujistěte, že je kvalitní, protože levnější krmiva jsou často obohacena o zrniny chudé na živiny, jako je ječmen, nebo o velké luštěniny, jako je čočka a fazole, které mohou jíst jen velmi velcí ptáci.

Nedávejte krmivo na stoly pro ptáky nebo do otevřených krmítek, protože šedé veverky a jiní škůdci je mohou dostat dříve než ptáci!

Naplňte krmítko pro ptáky
Zdroj: www.countryliving.com

Přeměna vaší zahrady na útočiště pro volně žijící živočichy během zimních měsíců je skvělým způsobem, jak podpořit biodiverzitu a ekosystémy. V tomto článku jsme prozkoumali řadu efektivních a jednoduchých kroků, které můžete podniknout, aby vaše zahrada byla pro ptáky, ježky, hmyz a další tvory bezpečným útočištěm. Díky poskytnutí vhodných úkrytů, potravy a přírodního prostředí můžete přímo ve vaší zahradě vytvořit prostor, který podporuje přežití těchto živočichů a přináší přírodě zpět do vašeho každodenního života. Napište nám do komentářů vaše tipy, jak udělat ze své zahrady útočiště pro volně žijící živočichy po celou zimu?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno