Palenka z datli?



host - 51.76 (?)
22.2.2019 18:30

Mesány:
Sorban se do destilátu nedostane, toho bych se vůbec nebál.
(Navíc když se cpe skoro do všech trvanlivých poživatin).
Spíš bych měl obavu, že bude zpomalovat kvašení. Do jaké míry záleží na zředěni, jeho koncentraci v kvasu.
Dále si myslím, jen myslím protože datle neznám, ani už nevím jestli jsem je kdy jedl, že jsou dost cukernaté, že jste je zředil málo.
A hlavně, že cukr se z nich bude uvolňovat postupně. To je sice v zásadě dobře, ale nevíme kolik ho ty datle vlastně obsahují...?
(Vykvašený kvas by mohl obsahovat ještě hodně cukrů které nevyužité zůstanou ve výpalcích...).
*
U sušených, tvdých apod. plodů se doporučuje je krátce povařit nebo spařit. Jednak kvůli zjištění cukernatosti, ale hlavně aby se narušila jejích tvrdá struktura a dužiny byly pro kvasinky přístupnější.
Jen zalít takové suroviny studenou nebo vlažnou vodou není dobrý nápad!!!
*
A jak píšete, že kvasinky pro sichr jste přidal...
To není pro sichr, to je bezpodmínečná nutnost protože sušené nebo jinak konzervované ovoce, na rozdíl od čerstvého, žádné kvasinky na svém povrchu neobsahuje!!!
*
Ještě by stálo za úvahu přiživení a okyselení takovýchto kvasů, ale úplně zásadní a nezbytná věc to zas není.
*
Jinak pořád všude doporučuji, a nejen já, takovou Bibli domácích vinařů - ing. Boris Valenta, Příprava domácích vín.
Ale to se pořád opakuji, opakujeme.
(Pro potřeby destiláterů to chce samozřejmě jisté úpravy. Třeba snížení obsahu cukru neboť kvas nebo víno k pálení se nepije a tudiž nevadí, že je "odporně" kyselé a trpké, taky nejsou až takové požadavky na čeření, uležení, nutnosti používat ke kvašení jen šťáv, moštů, odvarů atd.. Ve většině případů je lepší tam ty plody nechat).

Rafael.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
host - 154.89 (?), 28.12.2012 19:58, zobrazeno: 11453x

Mam moznost koupit hromadu susenych datli, jak z ni udelat dobrou koralku? Jak to nejlepe naredit vodou, aby se dostalo co nejvic cukru? 

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 72.6 (?), 4.1.2013 5:27

je treba vedet co jsou to je za datle.Uz sem to zkousel a vysledek za to nestal.Vetsinou tam bývá stabilizátor, a ten z toho nijak nedostanete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 154.89 (?), 7.1.2013 16:47

Jsou bez stabilizatoru, slysel sem neco o tom ze naredit to horkou vodou

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mesány - (31) - 62.253 (?), 22.2.2019 8:32
Vcera jsem nalozil asi 40 kg susenych datli. Jsou sice s konzervantem e 202, coz je sorban draselny, ktery je ve vode rozpustny, ale konzervuje pouze v urcite koncentraci. Nemel by sublimovat, takze z kvasu by se do samotneho destilatu dostat nemel. Do 50 litrove becky jsem dal cca 20 kg datli a dolil odhadem 20 litru vody - asi do pulky sudu vodou. Tak, aby byly vsecny datle ponorene. Tim jsem naredil koncentrasi konzervantu a kvaseni muze vesele slapat... Pro sichr jsem tam dal jeste vinne kvasinky. Dnes rano uz to hezky pobublava, tak jsem na celkovy vysledek zvedavy. Datle jsem sehnal prosle zdarma za odvoz, tak porad lepsi, nez je vyhodit. O vysledku budu za par tydnu doufam uspesne referovat. host xxx.xxx.62.253 alias Mesány Jinak dekuji Rafaelovi za vsechny jeho prinosne informace k tomuto foru.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 51.76 (?), 22.2.2019 18:30

Mesány:
Sorban se do destilátu nedostane, toho bych se vůbec nebál.
(Navíc když se cpe skoro do všech trvanlivých poživatin).
Spíš bych měl obavu, že bude zpomalovat kvašení. Do jaké míry záleží na zředěni, jeho koncentraci v kvasu.
Dále si myslím, jen myslím protože datle neznám, ani už nevím jestli jsem je kdy jedl, že jsou dost cukernaté, že jste je zředil málo.
A hlavně, že cukr se z nich bude uvolňovat postupně. To je sice v zásadě dobře, ale nevíme kolik ho ty datle vlastně obsahují...?
(Vykvašený kvas by mohl obsahovat ještě hodně cukrů které nevyužité zůstanou ve výpalcích...).
*
U sušených, tvdých apod. plodů se doporučuje je krátce povařit nebo spařit. Jednak kvůli zjištění cukernatosti, ale hlavně aby se narušila jejích tvrdá struktura a dužiny byly pro kvasinky přístupnější.
Jen zalít takové suroviny studenou nebo vlažnou vodou není dobrý nápad!!!
*
A jak píšete, že kvasinky pro sichr jste přidal...
To není pro sichr, to je bezpodmínečná nutnost protože sušené nebo jinak konzervované ovoce, na rozdíl od čerstvého, žádné kvasinky na svém povrchu neobsahuje!!!
*
Ještě by stálo za úvahu přiživení a okyselení takovýchto kvasů, ale úplně zásadní a nezbytná věc to zas není.
*
Jinak pořád všude doporučuji, a nejen já, takovou Bibli domácích vinařů - ing. Boris Valenta, Příprava domácích vín.
Ale to se pořád opakuji, opakujeme.
(Pro potřeby destiláterů to chce samozřejmě jisté úpravy. Třeba snížení obsahu cukru neboť kvas nebo víno k pálení se nepije a tudiž nevadí, že je "odporně" kyselé a trpké, taky nejsou až takové požadavky na čeření, uležení, nutnosti používat ke kvašení jen šťáv, moštů, odvarů atd.. Ve většině případů je lepší tam ty plody nechat).

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mesány - (31) - 62.253 (?), 23.2.2019 11:01
Na etikete bylo napsany 63% cukru. Dnes jsem zmeril kvas refraktometrem a ma nejakych 22% brix. Takze myslim ze neco jako idealne prezrale svesticky :) Datle jsem v sudu po dvou dnech, az se nasakly vodou rozmackal. Vrtacka a nastavec na michani lepidla je na to idealni :) Cukry by se uz uvolnovat nemely, ale budu prubezne merit cukernatost. Kazdopadne takto to dnes vypada v sudu pri pohledu ze zhora... Hrnecku var :) Jen nevim, jestli pred vypalenim zbavit pecek, nebo je nechat. Mam dva sudy, tak zkusim jeden s peckama, deuhy bez nej. Nerad bych, aby pecky popukaly. Osobne nejsem zastance peckove horkych palenek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mesány - (31) - 39.134 (?), 30.3.2019 20:14
Ze 40 kilo susenych datli jsem nakonec ziskal 8,5 litru 70 procentni palenky. Zatim vetra, naredim asi na 50... takze vyteznost silenaaaaa... ale jak casto se clovek dostane k susenym datlim. Chutove nevim, k cemu prirovnat. Pitelne to rozhodne je a myslim, ze se to ve spajzu dlouho neohreje :)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
karelka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (72) - 215.40 (?), 1.4.2019 20:58

Asi před 50ti roky otec také pálil z datlí, vozili je do kolchozu ke zkrmení pro dobytek, prý je na lodi při přepravě napadl nějaký brouk, či co... Byly to 70ti kilové žoky ale nevím jak to otec dělal, ale náramně si chválil kak mu to teče jako vodovod... Jako kluci jsme mu čajzli nějakou tu lahvinku, ale na chu´t si nepamatuji, hlavně, že jsme se motali...cheeky

P.S.v datlích je víc jak 60% cukru, takže ve 100 kilech 60...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mesány - (31) - 62.253 (?), 2.4.2019 15:50
Jj, na etikete bylo tusim 63%, neni divu, ze to teklo jak z kohoutku... Jsem zvedav, jak bude chutnat lidem okolo. Zadny zazrak to neni, na poctivou slivovicku, nebo hrusku to nema. Ale zase na druhou stranu, kdo se muze chlubit tim, ze ma doma palenku z takovehle exotiky ;)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 3.38 (?), 3.11.2019 19:48

Ty datle před 58 mi léty nenapadl brouk, osobně jsme na ně chodili do JZD, byly jich tam na zemi hromady, to byla náhrada za tanky, jež jsme posílali spřáteleným režimům na blízkém východě. Byl to pěkný dárek všem domácím palicum.

Václav

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika