Mrkvová šťáva: jak si připravit vitamínovou bombu

mrkvová bomba
Zdroj: juicernet.com

Ráda se s vámi dělím o nejjednodušší a nejchutnější způsoby, jak přenést zahradu do kuchyně a na stůl. V poslední době je mým oblíbeným zahradním nápojem čerstvá mrkvová šťáva. Je tak osvěžující a sladká a zasytí mě tím nejlepším způsobem.

Pokud hledáte zdravější alternativu k džusům nebo sladkým limonádám nebo se jen chcete napít něčeho sladkého, musíte zkusit uhasit žízeň čerstvou mrkvovou šťávou. Podívejme se na některé výhody pití mrkvové šťávy.

Výhody mrkvové šťávy

Mrkvová šťáva má v podstatě téměř všechny výhody čerstvé mrkve ze zahrady. Jediné, čeho se vám nedostává tolik, když mrkev pijete, místo abyste ji žvýkali, je vláknina.

Zde jsou jen některé ze zdravotních výhod pravidelného pití mrkvové šťávy: Karotenoidy, jako je beta karoten (ten, který dává oranžové mrkvi barvu), se v těle mění na vitamin A. Vitamin A a další antioxidanty bojují proti volným radikálům. Pouhý jeden šálek mrkvové šťávy obsahuje 250 % denní hodnoty vitaminu A. Díky vitaminu A, vitaminu C a vitaminu B6 mrkvová šťáva trochu podpoří váš imunitní systém.

Mrkev posiluje zdraví očí. Vitamín A chrání před onemocněním očí souvisejícím s věkem a mrkev má také dva další karotenoidy, které chrání oči před poškozením světlem. Mrkvová šťáva je skvělá pro vaši pleť, protože vitamin C je nezbytný pro tvorbu kolagenu, který, jak asi víte, je důležitý pro pružnost a pevnost naší pleti. Navíc si vzpomínáte, jak nám vitamin A v mrkvi pomáhá bojovat proti volným radikálům? Právě volné radikály přispívají k tomu, že naše pleť vypadá poškozeně a předčasně stárne. Draslík obsažený v mrkvové šťávě pomáhá regulovat krevní tlak a mrkvová šťáva může hrát roli při snižování rizikových faktorů srdečních onemocnění.

Mrkvová šťáva: jak si připravit vitamínovou bombu
Zdroj: www.gardenary.com

Ingredience pro mrkvovou šťávu se zázvorem

Nemusíte mít pocit, že pro tento recept musíte použít oranžovou mrkev. Pokud pěstujete bílou, žlutou nebo fialovou mrkev, přidejte ji. Tím se změní množství antioxidantů, které pitím této šťávy získáte.

Asi 4 čerstvé zahradní mrkve (čím sladší, tím lepší)
1 citron
Asi 1/2 palce čerstvého zázvoru
Voda
Kurkuma podle chuti
Čerstvě mletý pepř podle chuti
Mrkvovou šťávu připravte v mixéru nebo kuchyňském robotu.

Návod na přípravu čerstvé mrkvové šťávy

První krok

Omyjte mrkev a nakrájejte ji na čtvrtiny. Loupání není nutné, pokud jste mrkev dobře opláchli. Ve slupce mrkve se totiž nachází vysoká koncentrace vitaminů. Oloupejte zázvor. Nakrájejte jeden citron na čtvrtiny.

Druhý krok

Naplňte mixér nebo kuchyňský robot očištěnou a nakrájenou mrkví na 1 až 2 šálky. Přidejte kousky zázvoru zbavené slupky (vždy můžete přidat více nebo méně podle chuti). Do mixéru vymačkejte čtyři čtvrtky citronu. Zalijte mrkev čerstvou, studenou filtrovanou vodou. Pokud chcete svou dobrotu nadopovat, přidejte špetku kurkumy a mletého černého pepře!

Mrkvová šťáva: jak si připravit vitamínovou bombu
Zdroj: www.gardenary.com

Třetí krok

Mixujte při nízkých otáčkách po dobu 30 sekund. Pomalu zvyšujte rychlost na vysokou, dokud se směs zcela nerozmělní na tekutinu.

Čtvrtý krok

Tekutinu nalijte do sáčku na ořechové mléko. Přeceďte do sklenice. Nalijte a vypijte!

Několik stručných poznámek o mrkvové šťávě

Vychutnejte si tuto šťávu, když je čerstvá a chutná. Pokud máte zájem vyzkoušet mrkvovou šťávu, ale chcete si koupit již hotovou šťávu a vyzkoušet ji, než si vyrobíte vlastní, ujistěte se, že kupujete pasterizovanou mrkvovou šťávu, protože nepasterizovaná mrkvová šťáva může obsahovat škodlivé bakterie, které jsou nebezpečné zejména pro těhotné osoby, malé děti, starší dospělé a osoby s oslabeným imunitním systémem.

A konečně, pokud se vám stane, že vypijete tolik mrkvové šťávy, že si všimnete, že vaše kůže se zbarvuje do žlutooranžova, prostě na chvíli mrkvovou šťávu vysaďte. Jedná se o stav zvaný karotenemie, který je způsoben nadměrným množstvím beta karotenu. Nebojte se – není to zdraví škodlivé.

Mrkvová šťáva: jak si připravit vitamínovou bombu
Zdroj: www.gardenary.com

Mrkvová šťáva je skvělý způsob, jak si připravit vitamínovou bombu plnou antioxidantů, vlákniny a dalších živin, které podporují zdraví kůže, zraku a imunitního systému. Pokud hledáte zdravější alternativu k džusům nebo sladkým limonádám nebo se jen chcete napít něčeho sladkého, musíte zkusit uhasit žízeň čerstvou mrkvovou šťávou. Tato šťáva má téměř všechny výhody čerstvé mrkve ze zahrady a je plná vitaminů, minerálů a antioxidantů, které prospívají vašemu zdraví. Zkuste si ji připravit doma s citronem a zázvorem podle následujícího receptu, a vychutnejte si osvěžující a lahodnou chuť této vitamínové lahůdky.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno