Autor příspěvku má na mysli pravděpodobně "jednokotlovou aparaturu se sloupcovou kolonou, kde mohou být max. 3 klobouková patra. Ty se dají navíc, podle potřeby, vyřazovat z provozu (podle suroviny která se zpracovává). Tato technologie dává v "jedné destilaci" koncentrovanější produkt a proto není již nutná "druhá destilace" (vše je opět o ekonomii!). V současné době je touto technologií vybaveno cca třetina všech palíren u nás. Zatím jsem neslyšel, že by měly větší problémy než dvoukolonové pálenice. Vše je o zvládnutí technologie.
V Maďarsu používají, alespoň ty lepší dvoukotlové pálenice odlučovač "olejnatých látek" z lutru (zde se nejlépe oddělí). Po druhé destilaci pak již při ředění zákal nevznikne. U jednokotlových aparátů mají instalovánu tzv. "koštovačku" pomocí které mohou posoudit vytékající destilát, a lépe rozhodnout o konci destilace. To u nás zatím též nebylo ještě povoleno. Asi mají "vnímavější finance".
Zdravím Tonda.