Odpuzovač škůdců

Ať už vám doma, na zahradě či v jiných prostorách škodí jakýkoliv škůdce, je dobré vědět, že do boje s ním nemusíte vytáhnout po zuby ozbrojení chemií nebo jinými pastmi, které škůdce usmrtí.

Jací škůdci mohou škodit?

Asi každý někdy nastavoval pastičku či na půdě rozmisťoval nejrůznější jedy s obavou toho, aby si na nich nepochutnal spíše kocour než otravné myši. Řidiče zase pěkně dokážou potrápit kuny. Proti nim se doporučuje v autě pod kapotou umístit spreje na vlasy nebo wc bloky do záchodové mísy. A ti, co se těší na úrodu třešní, ne jednou vyráběli strašáka. To však není konečný výčet škůdců, kteří mohou dělat paseku. Škodit umí i holubi, netopýři, mladé stromky na neoplocené zahradě ohrožují zase srnky. A někdy jsou nevítanou návštěvou vnitřních a venkovních prostor také kočky, psi a další zvěř.

Ne vždy se ale zvolená strategie, jakkoliv je doporučovaná, setká s úspěchem. Dokonce může z boje někdy hůře vyjít člověk. Třeba tím, že se ve tmě lekne obrysu strašáka, kterého sám vytvořil. Ani prsty uvízlé v pastičce nejsou nic moc. A proto mohou být elektronické plašiče mnohem lepší variantou. Jak fungují?

Co je plašič?

Plašič, elektronický plašič nebo elektronický odpuzovač je nástroj, kterým se můžete zbavit škůdců hladce a efektivně, aniž byste ohrozili zdraví své nebo zdraví vašeho okolí. Odpuzovače škůdců fungují na principu ultrazvukového signálu, zvukového signálu nebo vibrace. Provoz těchto plašičů je nejen účinný, ale také bezpečný a pro člověka bezhlučný. Je nepříjemný jen pro ty škůdce, pro které je určený. Plašiče lze podle druhu vybrat proti kunám a myším, proti krtkům, proti ptákům, kočkám, psům a jiné zvěři. Jak plašič funguje a kam ho umístit?

Jak vybrat elektronický plašič?

Pečlivý výběr elektronického plašiče a jeho umístění je základním předpokladem toho, že se škůdci od vás nadobro odstěhují.

  1. PODLE ZPŮSOBU NAPÁJENÍ

Dále lze elektronický plašič vybírat podle toho, jak je napájený. Častější verzí je plašič, který je napájený síťovým zdrojem. Je to zařízení, které je trvale zapojené „do zásuvky“. Takové zařízení je mnohem výkonnější než plašič na baterie, a proto je doporučován nejčastěji. Ovšem ne všude lze využít síťový zdroj napájení, a proto tam, kde je to možné, existují i varianty plašičů na baterie.

Například zvukově-vibrační plašiče, které odpuzují krtky, hraboše a hady, jsou vyráběny pouze ve variantě s bateriovým napájením a jsou uzpůsobené tak, aby ochránili poměrně velkou plochu zahrady.

  1. PODLE ZPŮSOBU PLAŠENÍ

Vybrat si můžete ultrazvukové plašiče nebo zvukově-vibrační plašiče.

Ultrazvukové plašiče fungují na principu vysílání ultrazvukových signálů, které jsou nepříjemné pro škůdce, jako jsou myši, kuny, netopýři, ale také toulavé kočky, psi a jiná zvěř. Ultrazvukové plašiče se využívají pro ochranu vnitřních i venkovních prostor. Na rozdíl od toho zvukově-vibrační plašiče jsou vhodné k ochraně půdy. Využijete je tedy na zahradě, kde krtek dělá jednu hromádku za druhou, kde škodí myši a hraboši nebo se vyskytují hadi.

  1. PODLE ROZLOHY PLOCHY, NA KTERÉ SE CHCETE ŠKŮDCŮ ZBAVIT

Při výběru konkrétního plašiče je nutné sledovat i uváděnou plochu, který je plašič schopný svými signály pokrýt. Velkou výhodou je využití plašičů ve vnitřním prostoru, kde se signál odráží od pevných plochu a znásobuje se.

Výhody a nevýhody elektronických plašičů – shrnutí

Elektronické plašiče mají hned několik výhod: jsou účinné, přesto pro člověka a jiná hospodářská zvířata neškodné, ochrání dostatečně velkou plochu bez velkého úsílí, neohrožují životní prostředí, velmi jednoduše se instalují, jsou nenápadné, nabízí široký výběr podle potřeby použití.
S odpuzovači škůdců se zbavíte škůdců bez zbytečných obětí na životech. Minulostí bude nebezpečné nastavování pastiček a ještě nebezpečnější rozmisťování jedů. Ale pozor! Elektronické plašiče vás sice zbaví škůdců, mohou však výrazně zhoršit sousedské vztahy. Protože se krtkům a jiným škůdcům nebude u vás líbit, přesunou se o kus dál tam, kde signál plašiče už nedosáhne, s největší pravděpodobností tedy k sousedům. Ale když jim plašič také doporučíte, můžete narušené vztahy zase urovnat.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno