Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Rychle rostoucí živý plot. Vypěstujete maxirychle s minináklady. Více info>


Pálení > destilační přístroj

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Asi máte dobrú úrodu DRBANOV..., host, 16.12.2017
Vidim to podobne. Asi tri roky jsem zkousel ..., host, 7.11.2017
Je pravda, že po deseti letech reagovat, je ..., host, 2.11.2017
Toto mi připadá jako hrubé neporozumění. Met..., Efs, 22.4.2017
'Četl jsem neutralizovat reakci jak u přesíř..., host, 9.10.2016
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   

destilační přístroj


host
2.6.2003 11:17, počet návštěv: 1330791
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Objevil jsem na půdě destilační přístroj v perfektním stavu, co s ním? Pořád platí, že je trestné mít takový přístroj doma?
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

destilační přístroj


host - xxx.xxx.10.34 (?)
12.4.2006 12:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Pokud máte na mysli destilační přístroj na výrobu alkoholu, tak to stále platí, že to nesmíte vlastnit. Pokud ale máte na mysli skleněný destilační přístroj na výrobu destilované vody, tak je to v pohodě!

Zdraví Stanislaw

Připojit reakci
      

destilační přístroj


host - xxx.xxx.198.249 (?)
7.9.2007 16:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Myslím že s dnešní vládou bude trestné i to vlastnění. Začínají po tom jít dost ostře, nevím kde berou informace, ale mají je.
Připojit reakci
         

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.67.130 (?)
20.7.2009 17:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co to znamená, že po tom začínají jít dost ostře?

Připojit reakci
         

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.227.246 (?)
16.12.2017 0:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Asi máte dobrú úrodu DRBANOV

Připojit reakci
   

destilační přístroj


host - xxx.xxx.120.31 (?)
12.4.2006 15:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak to hlavně nikde nevikládej a na zdraví.

Připojit reakci
         

destilační přístroj


host - xxx.xxx.1.251 (?)
29.8.2006 2:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Slyšel jsem, že ho není trestné vlastnit, ale destilovat na něm. Takže když přesvědčíte orgán, že ho máte pro výrobu destilované vody třeba pro nějakou alternativní léčku, je to v pohodě. Jinak údajně jdou ostře po těch, co pálí jiným na kšeft, po samohonkářích tolik ne. je to ostatně logické.
Připojit reakci
                  

Destilační přístroj


Lenka Martonová (2) - xxx.xxx.117.81 (?)
23.1.2011 14:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

a destilační kolonu na destilaci aromatických olejů z rostlin také?

;-))

Připojit reakci
                  

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.249.2 (?)
18.7.2013 10:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No má pravdu, když říká aby jste nepálili když to neumíte, ovšem to co on je schopen vyrobit za dvě hodiny z toho jak uvádí z toho budou všichni slepí. Kotel na pálení alkoholu musí být měděný případně z nerezu, kterému se dnes říká chirurgická ocel, všechno ostatní jako je třeba hliník a nebo pozinkovaný plech nebo smaltovaný hrnec jsou nebezpečné. Dělat chladič z palcové trubky je také nesmysl, naprosto postačí mnohem menší průměry. Palec je 25.4 mm a to světlost, povrh je ještě o sílu stěny větší a pak to stočte to do spirály. eskom@seznam.cz

Připojit reakci
                     

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.92.130 (?)
29.10.2014 20:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hm, hliník je svinstvo, pozink sleze po prvním pálení a plech zrezaví, ale co máš proti smaltu to nechápu, pokud není oprýskamý nic nevylučuje, snadno se čistí a nepřipaluje, což se o nerezu říct nedá.

Připojit reakci
                        

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.13.189 (?)
30.10.2014 9:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nerez, měď, smalt, aj ten hliník se připeče. Připálenky mají na svědomí ruky a špatně ubastlený kotel, doma většinou s pofiderným míchadlem, toť vše. Při přímém ohřevu jiné míchadlo než článkové imrvére stírající dno lépe nefunguje.

Floki

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.92.130 (?)
30.10.2014 15:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)


Nemám míchadlo, jen hrnec s měděným plechem na dně. Nikdy se mi nic nepřipálilo. Na max. 200l kvasu ročně nemá cenu asi nic vymýšlet.

Připojit reakci
            

destilační přístroj


host - xxx.xxx.35.178 (?)
7.1.2007 9:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
dobrý den, nevíte někdo při jaké teplotě dochází k odpařování alkoholu při destilaci? kde se to měří? je to teplota kvasu nebo par? zatím díky michal
Připojit reakci
               

destilační přístroj


host - xxx.xxx.35.170 (?)
9.7.2007 20:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Měří se v hlavě kolony /deflegmátoru/ destiluje od 67 do 90 stupňú celsia nutná opětovná destilace předky vylít! Čau.
Připojit reakci
                  

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.105.161 (?)
23.7.2011 12:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Todle je blbost!!!

Metanol se meni v Ethanol pri 78,3 stupnich a jsou presahy kolem 3 stupnu na obe strany. Nicmene Methanol je jed a Ethanol je pitnej. Nejlepsi je palit na 83 - 85 stupnu. Pokud tedy pary budou nad 82 stupnu je to pitelny.

Jinak jedine s cim souhlasim je predky vylit a jeste kontroluj lzickou a zapalovacem:

Pokud mas cisty modry plamen (jeden) = OK

Pokud je dozelena a ma vice plaminku = smrt/slepota/játra

Tonda

Obrázky:
Tabulka teploty par a procenta alkoholu
Tabulka teploty par a procenta alkoholu
Připojit reakci
                     

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.212.6 (?)
23.7.2011 22:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Methanol též methylalkohol, alias dřevěný líh CH3OH se za žádných okolností v ethanol, též líh CH3CH2OH změnit nemůže. Body varu obou alkoholů jsou 64,2 °C a 78,3 °C při 760 mm Hg, takže se body varu obou alkoholů lehce od těchto hodnot mohou lišit právě v závislosti na atmosferickém tlaku. Ovšem oba tyto alkoholy hoří modrým nečadivým plamenem, tj při jejich spalování nevzniká elementární uhlík jako například při spalovánín aromatických uhlovodíků, např. toluenu. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                        

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.176.36 (?)
25.7.2011 15:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

100% souhlasím s tímto příspěvkem, předchozí příspěvek (105.61) je zavádějící (slušně řečeno), autor by si měl něco nastudovat o "chemii" a "teorii destilaci". Ne vše, co se dozví pouze z "diskusí" na netu, nebo jiných pramenů "JPP" je použitelné pro "praxi". Dnes je již k dispozici dostatečné množství dostupné literatury, které se dá použít i při této "činnosti".  Chce to jen mít chuť se trochu vzdělávat (a ne jen pasivně přijímat kdejaký blud). Destilací lze pouze oddělit (a to ještě jen částečně) jednotlivé složky kvasu, ne však přeměnit jeden alkohol v druhý (metanol v etanol). To by potom bylo velice jednoduché.

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.105.161 (?)
27.7.2011 13:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Autor si neco nastudoval, o tom, ze se metanol meni v ethanol tak ano omlouvam se za tuto bludovinu.

Ale pokud by tu nekdo palil pod 78.3 celsia, pak buh s nim.

Podle Wikipedie a tu doufam napadat nikdo nebude, je bod varu Ethanolu 78.3 a methanolu kolem 65 stupnu celsia.

Nejsem chemik, rad si nastuduji neco noveho, bez deflegmatoru bych nepalil nikdy, par vypalovani mam za sebou.

Pokud mi tu nekdo bude tvrdit, ze si libuje v alkoholu prepalenem mezi 65 -78 stupni, pak je to jelit a muze si rovnou nechat vystavit parte.

Tonda

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


Beny2 (788) - xxx.xxx.185.74 (?)
27.7.2011 18:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Váš příspěvek by bylo možné chápat i tak, že si myslíte, že pokud se bude vypalovat jen na 65 - 78 stupňů, získáte z celé várky jen methanol. Celé to funguje trochu jinak a pokud se dostatečně seznámíte se svojí destilační soupravou, nemusíte se teplotou vůbec zaobírat. Samozřejmě na získání prvotních informací je dobré se na množství methanulu informovat.
Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.176.36 (?)
28.7.2011 16:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, nemám rád „zkrácené“ odpovědi (tj. stěsnané do jedné či dvou vět, viz např. příspěvek 35.170 z 9.7.2011, na který pak byla reakce 105.161), respektive „neúplné“.
Každá činost si žádá alespoň minimální znalosti z oboru; zde dále rozlišení aparatury na jednoduchou destilaci, destilaci s deflegmátorem, či destilaci se zesilovací kolonou. Každá má svá specifika a svoje postupy. Proto je nutné si tu „svou“ dostatečně „osahat“ a zjistit jak se chová (a to se většinou nezíská z jednoho, či dvou pálení). A k tomu ta (alespoň „minimalizovaná“)  teorie slouží, a na Wikipedii bych zde moc „nesázel“. Zde bych bral spíše nějaké monografie nap. Josef Pischl – Vyrábíme ušlechtilé destiláty, AloisGölles – Ušlechtilé destiláty (praktická kniha o pálení), nebo H. Schmicklová, B. Malleová – Domácí výroba lihovin (ta je spíše pro menší objemy destilačních aparátů, lze však použít i při větší kubatuře). Pro „pálenice“ zase vyšla publikace od Jaroslava Balaštíka – Jak vypálit lepší slivovici. Existuje i specializovaný web, kde je tato problematika dostatečně probírána … ne moc učeně, ale ani není „ořezaná“.
To Vám mohu doporučit i jako chemik (a ne, že bych snad znal všechno, člověk se stále učí …).
No každý by se měl rozhodnout, podle čeho se bude řídit … je to jeho zdraví a jeho odpovědnost.
Zdravím všechny páleníky či paliče.

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.151.252 (?)
29.7.2011 23:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hlavně by si paliči měli dobře uvědomit a používat logiku při umístění teploměru-jímky na teploměr a to zejména u rektifikační kolony.V opačném případě měří nesmysly(z hlediska kvality a pitelnosti)A hlavně použít také velmi přesný teploměr Hg nebo kalibrovatelný digi teploměr s přesností do max. 0,5C...

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.220.205 (?)
7.8.2011 17:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážený pane, logika Vám nepomůže, hlavně to chce znalosti. Už jste někdy slyšel o McBane- Thielove diagramu? Ten tento problém řeší velmi přesně, jinými slovy, doposud nikdo nic lepšího nevymyslel. Tento diagram vyadřuje závislost molárního zlomku ethanolu v kapalné a parní fázi v závislosti na teplotě a také stanoví počet patek kolony. A protože se řadoví páleničáři o tuto okolnost nezajímají nebo jim nebyla dostatečně vysvětlena, tak proto je tolik špatných, chcete-li nepitelných destiátů mezi lidem. Ale nepropadejme panice. Od roku 2004 se kvalita destilátů na soutěžích a taky v naší zemi dramaticky zlepšila, jinými slovy s "hovnovicí "se dnes již na soutěžích destilátů prakticky nepotkáváme, to bychom si fakt mezi sebou řekli. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.176.36 (?)
8.8.2011 10:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,... ve většině publikací, je-li uveden, je označován jako T-X-Y diagram (jako "McBane-Thielův diagram" jsem v "obyčejných naučných publikacích" dosud neviděl). Zdravím...

Našel jsem jeden kdysi na americkém webu (dnes již nefunkčním, jako většina jiných obdobných), snad půjde připojit..

Obrázky:
T-X-Y diagram
T-X-Y diagram
Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.151.252 (?)
9.8.2011 18:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážený pane,

budte ujišten že o závislosti teploty kapaliny a páry a jejich odlišnému obsahu alkoholu ví více lidí.

Sám mám vytisklou tabulku závislosti teploty a obsahu alk. v kapalině a v páře.

Protože však měřím velmi přesně teplotu par vstupujících do primárního chladiče v toleranci max +/- 1C a to dokonalae odstíněnou jímkou teploměru od stékajícího refluxu, tak samozřejmě mě zajímá teplota par.Tuto teplotu totiž dokáži reflux ventilem v řádu max. minuty v případě potřeby srazit dolů.

Od doby co pálím na moderní rektif. koloně už pálenka nesmrdí "typicky" slivovicově až se ježí chlupy na těle, ale je velmi jemná a hlavně se dá pít i teplá, což patoky z profi pálenic šly a jdou pít málokdy.(ty pouze schlazené na ledě)

Uznávám že pokud chci více aroma musím znát teplotu při které mě teče cca 60-70% ve které je více zastoupeno nepatrné množství chutových a voných složek, které rozhodně nejdou jen na počátku nebo jen na konci rektifikace.A s 60-70% pálenkou si zkrátka musím více vyhrát na regulaci refluxu zpět do kolony.Sice neustále měřím obsah v epruvietě, ale vzhledem k menší kapacitě kotle, je zobrazení hustoty se zpožděním než nateče celých několik deci nových.Takže jedu dle přesné teploty na přesném teploměru a teplota opravdu přímo a přesně odpovídá hustotě změřené na konci výstupu kolony.(myšleno při delším nezasahování do reflux poměru-regulaci)

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.5.50 (?)
12.8.2011 18:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

pročítám tuhle diskuzi, ale nikde jsem nenašel srozumitelný návod, nejlépe schéma moderní destilační kolony, podle kterého by šla moderní destilační kolona postavit. Hledal jsem všude na internetu ale zatím jsem nic nenašel. Doufám, že se nejedná o státní tajemství či průmyslový vzor chráněný patentovým úřadem. Zatím jsem pálil v klasickém skleněném destilačním přístroji, ale je to moc zdlouhavé. Přiložené fotografie různých podomácku vyrobených kolon jsou sice hezké, ale těžko podle toho něco vyrobím. Nechci experimentovat při výrobě kolony. Rád bych vyrobil odzkoušenou kvalitní kolonu a pálil dobrou pálenku bez zápachu. Najde se někdo, kdo to kompletně hodí na papír s kotlíkem tak na 50l kvasu.

Děkuji Jarda

Pálil můj praděd i děda, pálili vše co se dalo, chuťově nic moc a ten zápach co se z toho linul si pamatuji dodnes. Je až s podivem, že to přestáli bez zvláštní újmy na zdraví. Nepoužívali žádné teploměry ani lihoměry.

Paličům zdar

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jaký zavařovací hrnec na destilaci816.7.20181461
Proč se přidává cukr do meruňkového maču?2416.7.201810707
Pěstitelská pálenice v okolí Brna914.7.2018738
Kvas z čerešní = ako na to1113.7.20182146
Domácí ořechovice9612.7.2018173427
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?1811.7.20186618
Izolace přestupní trubky310.7.2018295
Palenka z exotickeho ovoce56.7.201815829
Dřevo do destilátu353.7.201818110
Jak vyrobit kvas na vodku?2230.6.201837749
Malinovica626.6.2018629
Destilát z kukuřice2723.6.201870614
Marpelně kvas1422.6.20181500
Dubove barikové chipsy - výroba a spracovanie520.6.2018534
Kostkovica - Jadrnicka819.6.2018689
Jaký vybrat refraktometr?2819.6.201819930
Cukr, cukr a jenom cukr1319.6.201812690
Kvas z moruší88.6.20189133
Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku2431.5.201832981
Pálení z řepného cukru930.5.20181778
Praxe v pálení329.5.2018906
Destilační přístroj - sestrojení5514.5.2018116891
destilační přístroj102810.5.20181330792
Refraktometer - poradte vhodny233.5.20189358
Sušené švestky622.4.20181006
Hruškovice1419.4.201815519
Test na metanol534.4.201868269
Pěstitelská pálenice v okolí Berouna - hledám728.3.20187044
Slivovice 20172725.3.20185104
Destilace vína - vínovice5319.3.201883669
Nákup drtiče jablek 1118.3.201819031
Radimov 2018 718.3.20181462
Slivovice - kvas24014.3.2018366400
Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu...1113.3.201852272
Modrý kal 208.3.20182664
Malinovice, Banánovice, Melounovice156.3.201820889
Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D82.3.20182338
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny1322.2.20182327
Zakalení macerátu1322.2.20181955
Mišpule418.2.20185697
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?15.7.2018
Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?14.7.2018
Váš recept na vyprošťovák11.7.2018
Dehtování7.6.2018
Dehtování7.6.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů