Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > destilační přístroj

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
předchozí příspěvek 19.119 patřil k příspěvk..., host, 23.4.2017
Vážený pane, reagoat na příspěvek 105.161 z ..., host, 23.4.2017
Toto mi připadá jako hrubé neporozumění. Met..., Efs Mechobrosthenes, 22.4.2017
'Četl jsem neutralizovat reakci jak u přesíř..., host, 9.10.2016
A.kvašení není striktne anaerobní proces - j..., host, 25.7.2016
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   

destilační přístroj


host
2.6.2003 11:17, počet návštěv: 1259290
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Objevil jsem na půdě destilační přístroj v perfektním stavu, co s ním? Pořád platí, že je trestné mít takový přístroj doma?
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

destilační přístroj


host - xxx.xxx.10.34 (?)
12.4.2006 12:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Pokud máte na mysli destilační přístroj na výrobu alkoholu, tak to stále platí, že to nesmíte vlastnit. Pokud ale máte na mysli skleněný destilační přístroj na výrobu destilované vody, tak je to v pohodě!

Zdraví Stanislaw

Připojit reakci
      

destilační přístroj


host - xxx.xxx.198.249 (?)
7.9.2007 16:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Myslím že s dnešní vládou bude trestné i to vlastnění. Začínají po tom jít dost ostře, nevím kde berou informace, ale mají je.
Připojit reakci
         

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.67.130 (?)
20.7.2009 17:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co to znamená, že po tom začínají jít dost ostře?

Připojit reakci
   

destilační přístroj


host - xxx.xxx.120.31 (?)
12.4.2006 15:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak to hlavně nikde nevikládej a na zdraví.

Připojit reakci
         

destilační přístroj


host - xxx.xxx.1.251 (?)
29.8.2006 2:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Slyšel jsem, že ho není trestné vlastnit, ale destilovat na něm. Takže když přesvědčíte orgán, že ho máte pro výrobu destilované vody třeba pro nějakou alternativní léčku, je to v pohodě. Jinak údajně jdou ostře po těch, co pálí jiným na kšeft, po samohonkářích tolik ne. je to ostatně logické.
Připojit reakci
                  

Destilační přístroj


Lenka Martonová, Lenka Martonová /design/ (2) - xxx.xxx.117.81 (?)
23.1.2011 14:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

a destilační kolonu na destilaci aromatických olejů z rostlin také?

;-))

Připojit reakci
                  

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.249.2 (?)
18.7.2013 10:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No má pravdu, když říká aby jste nepálili když to neumíte, ovšem to co on je schopen vyrobit za dvě hodiny z toho jak uvádí z toho budou všichni slepí. Kotel na pálení alkoholu musí být měděný případně z nerezu, kterému se dnes říká chirurgická ocel, všechno ostatní jako je třeba hliník a nebo pozinkovaný plech nebo smaltovaný hrnec jsou nebezpečné. Dělat chladič z palcové trubky je také nesmysl, naprosto postačí mnohem menší průměry. Palec je 25.4 mm a to světlost, povrh je ještě o sílu stěny větší a pak to stočte to do spirály. eskom@seznam.cz

Připojit reakci
                     

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.92.130 (?)
29.10.2014 20:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hm, hliník je svinstvo, pozink sleze po prvním pálení a plech zrezaví, ale co máš proti smaltu to nechápu, pokud není oprýskamý nic nevylučuje, snadno se čistí a nepřipaluje, což se o nerezu říct nedá.

Připojit reakci
                        

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.13.189 (?)
30.10.2014 9:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nerez, měď, smalt, aj ten hliník se připeče. Připálenky mají na svědomí ruky a špatně ubastlený kotel, doma většinou s pofiderným míchadlem, toť vše. Při přímém ohřevu jiné míchadlo než článkové imrvére stírající dno lépe nefunguje.

Floki

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.92.130 (?)
30.10.2014 15:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)


Nemám míchadlo, jen hrnec s měděným plechem na dně. Nikdy se mi nic nepřipálilo. Na max. 200l kvasu ročně nemá cenu asi nic vymýšlet.

Připojit reakci
            

destilační přístroj


host - xxx.xxx.35.178 (?)
7.1.2007 9:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
dobrý den, nevíte někdo při jaké teplotě dochází k odpařování alkoholu při destilaci? kde se to měří? je to teplota kvasu nebo par? zatím díky michal
Připojit reakci
               

destilační přístroj


host - xxx.xxx.35.170 (?)
9.7.2007 20:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Měří se v hlavě kolony /deflegmátoru/ destiluje od 67 do 90 stupňú celsia nutná opětovná destilace předky vylít! Čau.
Připojit reakci
                  

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.105.161 (?)
23.7.2011 12:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Todle je blbost!!!

Metanol se meni v Ethanol pri 78,3 stupnich a jsou presahy kolem 3 stupnu na obe strany. Nicmene Methanol je jed a Ethanol je pitnej. Nejlepsi je palit na 83 - 85 stupnu. Pokud tedy pary budou nad 82 stupnu je to pitelny.

Jinak jedine s cim souhlasim je predky vylit a jeste kontroluj lzickou a zapalovacem:

Pokud mas cisty modry plamen (jeden) = OK

Pokud je dozelena a ma vice plaminku = smrt/slepota/játra

Tonda

Obrázky:
Tabulka teploty par a procenta alkoholu
Tabulka teploty par a procenta alkoholu
Připojit reakci
                     

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.212.6 (?)
23.7.2011 22:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Methanol též methylalkohol, alias dřevěný líh CH3OH se za žádných okolností v ethanol, též líh CH3CH2OH změnit nemůže. Body varu obou alkoholů jsou 64,2 °C a 78,3 °C při 760 mm Hg, takže se body varu obou alkoholů lehce od těchto hodnot mohou lišit právě v závislosti na atmosferickém tlaku. Ovšem oba tyto alkoholy hoří modrým nečadivým plamenem, tj při jejich spalování nevzniká elementární uhlík jako například při spalovánín aromatických uhlovodíků, např. toluenu. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                        

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.176.36 (?)
25.7.2011 15:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

100% souhlasím s tímto příspěvkem, předchozí příspěvek (105.61) je zavádějící (slušně řečeno), autor by si měl něco nastudovat o "chemii" a "teorii destilaci". Ne vše, co se dozví pouze z "diskusí" na netu, nebo jiných pramenů "JPP" je použitelné pro "praxi". Dnes je již k dispozici dostatečné množství dostupné literatury, které se dá použít i při této "činnosti".  Chce to jen mít chuť se trochu vzdělávat (a ne jen pasivně přijímat kdejaký blud). Destilací lze pouze oddělit (a to ještě jen částečně) jednotlivé složky kvasu, ne však přeměnit jeden alkohol v druhý (metanol v etanol). To by potom bylo velice jednoduché.

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.105.161 (?)
27.7.2011 13:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Autor si neco nastudoval, o tom, ze se metanol meni v ethanol tak ano omlouvam se za tuto bludovinu.

Ale pokud by tu nekdo palil pod 78.3 celsia, pak buh s nim.

Podle Wikipedie a tu doufam napadat nikdo nebude, je bod varu Ethanolu 78.3 a methanolu kolem 65 stupnu celsia.

Nejsem chemik, rad si nastuduji neco noveho, bez deflegmatoru bych nepalil nikdy, par vypalovani mam za sebou.

Pokud mi tu nekdo bude tvrdit, ze si libuje v alkoholu prepalenem mezi 65 -78 stupni, pak je to jelit a muze si rovnou nechat vystavit parte.

Tonda

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


Beny (691) - xxx.xxx.185.74 (?)
27.7.2011 18:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Váš příspěvek by bylo možné chápat i tak, že si myslíte, že pokud se bude vypalovat jen na 65 - 78 stupňů, získáte z celé várky jen methanol. Celé to funguje trochu jinak a pokud se dostatečně seznámíte se svojí destilační soupravou, nemusíte se teplotou vůbec zaobírat. Samozřejmě na získání prvotních informací je dobré se na množství methanulu informovat.
Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.176.36 (?)
28.7.2011 16:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, nemám rád „zkrácené“ odpovědi (tj. stěsnané do jedné či dvou vět, viz např. příspěvek 35.170 z 9.7.2011, na který pak byla reakce 105.161), respektive „neúplné“.
Každá činost si žádá alespoň minimální znalosti z oboru; zde dále rozlišení aparatury na jednoduchou destilaci, destilaci s deflegmátorem, či destilaci se zesilovací kolonou. Každá má svá specifika a svoje postupy. Proto je nutné si tu „svou“ dostatečně „osahat“ a zjistit jak se chová (a to se většinou nezíská z jednoho, či dvou pálení). A k tomu ta (alespoň „minimalizovaná“)  teorie slouží, a na Wikipedii bych zde moc „nesázel“. Zde bych bral spíše nějaké monografie nap. Josef Pischl – Vyrábíme ušlechtilé destiláty, AloisGölles – Ušlechtilé destiláty (praktická kniha o pálení), nebo H. Schmicklová, B. Malleová – Domácí výroba lihovin (ta je spíše pro menší objemy destilačních aparátů, lze však použít i při větší kubatuře). Pro „pálenice“ zase vyšla publikace od Jaroslava Balaštíka – Jak vypálit lepší slivovici. Existuje i specializovaný web, kde je tato problematika dostatečně probírána … ne moc učeně, ale ani není „ořezaná“.
To Vám mohu doporučit i jako chemik (a ne, že bych snad znal všechno, člověk se stále učí …).
No každý by se měl rozhodnout, podle čeho se bude řídit … je to jeho zdraví a jeho odpovědnost.
Zdravím všechny páleníky či paliče.

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.151.252 (?)
29.7.2011 23:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hlavně by si paliči měli dobře uvědomit a používat logiku při umístění teploměru-jímky na teploměr a to zejména u rektifikační kolony.V opačném případě měří nesmysly(z hlediska kvality a pitelnosti)A hlavně použít také velmi přesný teploměr Hg nebo kalibrovatelný digi teploměr s přesností do max. 0,5C...

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.220.205 (?)
7.8.2011 17:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážený pane, logika Vám nepomůže, hlavně to chce znalosti. Už jste někdy slyšel o McBane- Thielove diagramu? Ten tento problém řeší velmi přesně, jinými slovy, doposud nikdo nic lepšího nevymyslel. Tento diagram vyadřuje závislost molárního zlomku ethanolu v kapalné a parní fázi v závislosti na teplotě a také stanoví počet patek kolony. A protože se řadoví páleničáři o tuto okolnost nezajímají nebo jim nebyla dostatečně vysvětlena, tak proto je tolik špatných, chcete-li nepitelných destiátů mezi lidem. Ale nepropadejme panice. Od roku 2004 se kvalita destilátů na soutěžích a taky v naší zemi dramaticky zlepšila, jinými slovy s "hovnovicí "se dnes již na soutěžích destilátů prakticky nepotkáváme, to bychom si fakt mezi sebou řekli. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.176.36 (?)
8.8.2011 10:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,... ve většině publikací, je-li uveden, je označován jako T-X-Y diagram (jako "McBane-Thielův diagram" jsem v "obyčejných naučných publikacích" dosud neviděl). Zdravím...

Našel jsem jeden kdysi na americkém webu (dnes již nefunkčním, jako většina jiných obdobných), snad půjde připojit..

Obrázky:
T-X-Y diagram
T-X-Y diagram
Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.151.252 (?)
9.8.2011 18:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážený pane,

budte ujišten že o závislosti teploty kapaliny a páry a jejich odlišnému obsahu alkoholu ví více lidí.

Sám mám vytisklou tabulku závislosti teploty a obsahu alk. v kapalině a v páře.

Protože však měřím velmi přesně teplotu par vstupujících do primárního chladiče v toleranci max +/- 1C a to dokonalae odstíněnou jímkou teploměru od stékajícího refluxu, tak samozřejmě mě zajímá teplota par.Tuto teplotu totiž dokáži reflux ventilem v řádu max. minuty v případě potřeby srazit dolů.

Od doby co pálím na moderní rektif. koloně už pálenka nesmrdí "typicky" slivovicově až se ježí chlupy na těle, ale je velmi jemná a hlavně se dá pít i teplá, což patoky z profi pálenic šly a jdou pít málokdy.(ty pouze schlazené na ledě)

Uznávám že pokud chci více aroma musím znát teplotu při které mě teče cca 60-70% ve které je více zastoupeno nepatrné množství chutových a voných složek, které rozhodně nejdou jen na počátku nebo jen na konci rektifikace.A s 60-70% pálenkou si zkrátka musím více vyhrát na regulaci refluxu zpět do kolony.Sice neustále měřím obsah v epruvietě, ale vzhledem k menší kapacitě kotle, je zobrazení hustoty se zpožděním než nateče celých několik deci nových.Takže jedu dle přesné teploty na přesném teploměru a teplota opravdu přímo a přesně odpovídá hustotě změřené na konci výstupu kolony.(myšleno při delším nezasahování do reflux poměru-regulaci)

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.5.50 (?)
12.8.2011 18:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

pročítám tuhle diskuzi, ale nikde jsem nenašel srozumitelný návod, nejlépe schéma moderní destilační kolony, podle kterého by šla moderní destilační kolona postavit. Hledal jsem všude na internetu ale zatím jsem nic nenašel. Doufám, že se nejedná o státní tajemství či průmyslový vzor chráněný patentovým úřadem. Zatím jsem pálil v klasickém skleněném destilačním přístroji, ale je to moc zdlouhavé. Přiložené fotografie různých podomácku vyrobených kolon jsou sice hezké, ale těžko podle toho něco vyrobím. Nechci experimentovat při výrobě kolony. Rád bych vyrobil odzkoušenou kvalitní kolonu a pálil dobrou pálenku bez zápachu. Najde se někdo, kdo to kompletně hodí na papír s kotlíkem tak na 50l kvasu.

Děkuji Jarda

Pálil můj praděd i děda, pálili vše co se dalo, chuťově nic moc a ten zápach co se z toho linul si pamatuji dodnes. Je až s podivem, že to přestáli bez zvláštní újmy na zdraví. Nepoužívali žádné teploměry ani lihoměry.

Paličům zdar

Připojit reakci
                           

Destilační přístroj


host - xxx.xxx.176.36 (?)
16.8.2012 14:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

musím vás vyvést z omylu, většina výrobců má své výrobky přihlášeny, když ne přímo jako patenty tak jako průmyslový vzor (na stránkách fi Destila Brno to bylo do nedávna i publikováno!!

Princip je sice znám dosti dlouho, ale do "páneničářské praxe" (alespoň u nás) to bylo povoveno až v 96 - 97 roce, a tyto destilační zesilovací kolony začaly převládat až v roce 2000. 

Pro vaše "studium" schema této kolony je např. v publikaci J. Pischl - vyrábíme ušlechtilé destiláty (str. 100 a 102), na webu je lze občas najít např. v sylabu VŠCHT - Lihoviny jako zdravotně nezávadné potraviny (lze nalézt po zadání tohoto hesla a stáhnout).

Pro domácí praxi je asi nejlepší web z USA - kde jsou i ukázky prací, resp. návody na stavbu  zde , existuje i polský, ale ten je spíše jen pro inspiraci tomu, kdo ví jak na to zde.

Co se týče "výkresu", bohužel se asi nikdo nenajde, kdo by vám to zprostředkoval, každý máme trochu odlišné možnosti a podle toho se taky staví.

No držím palce a přeji hodně úspěchů.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201773154
Voda do kvasu?1918.9.2017740
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201740011
Ražná - ražovica1018.9.201724740
Ako dosiahnúť kvalitu?718.9.2017393
Archivace slivovice4516.9.201726449
Destilace vína - vínovice5216.9.201773260
Kvas z jahod411.9.2017280
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.2017741
Zakalená slivovice1685.9.2017181849
Test na metanol504.9.201759094
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20176031
Kde sehnat malou pálenici18123.8.2017293991
Merunkovice - Marhulovica1117.8.20171725
Křísotvorná kvasinka v kvasu2917.8.201720967
Odkôstkovač ovocia2917.8.201741084
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017108673
Destilát z kukuřice2611.8.201760951
Kvas Oskoruse611.8.201755685
Kompotová jamovice2031.7.20171384
Domácí ořechovice9330.7.2017153047
Pridanie kvasiniek pod kolac?328.7.2017354
Marhulový kvas nekvasí2327.7.20173844
Vydrží kvas ze sladu?827.7.20171579
Bílý povlak na kvasu 226.7.2017759
Kvasenie visni223.7.2017267
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?8921.7.201713911
Průtahové destiláty4320.7.20177851
Žltý melón, príprava kvasu119.7.2017389
Kvas z mirabelek1118.7.20171703
Odborníci na kvasy - použití drtiče pro rozmělnění meruněk716.7.2017961
Geist511.7.20171260
Kvas z moruší711.7.20176305
Zapomenutý kvas ze švestek102.6.20171495
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2523.5.201717011
Kompoty - kvas48.5.20171211
Dřevo do destilátu292.5.201713956
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?626.4.20171690
Palenie z exotickeho ovocia1225.4.20176317
Slivovice vs. calvados22323.4.2017298012
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Vepřová panenka1:16
Generátor kouře15.9.2017
Generátor kouře12.9.2017
Generátor kouře12.9.2017
Generátor kouře12.9.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů