destilační přístroj



   Předchozí příspěvky  |  <  76,  77,  78,  79,  80  >   
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?) 
13.11.2014 20:42

Nejlepší je mít v deflegmátoru takové kousky trubiček. které mají velký povrch a malý odpor pro průchod par. Jinak náhrada střepy jakékoliv kvality je možná, pokud původní zdroj střepů vyhovoval pro styk s potravinami. Pokud jste ve sklenici od okurek neměl barvu na plot, nitroředidlo a podobný "náhradní" obsah, pak jsou vhodné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 13.11.2014 21:01

Skleněné kuličky rozměrových velikostí dle libosti za pár korun pytlík se dají koupit na netu... doporučuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 92.130 (?), 17.11.2014 18:38

Ttrochu jsem se špatně vyjádřil, nemám deflegmátor, ale odkalovač z té sklenice + teploměr, tak by mě zajímalo, co je lepší, odkalovač bývá často zavrhován. Odlučuje metyl, alespoń částečně? A co deflegmátor? Lze použít odkalovač současně s deflegmátorem? Odlučovač nějaké to svinstvo pochytá, zejména při první destilaci. zdá se mi dost užitečný. Letos jsem pálil poprvé zelené ryngle a pálenka je chuťově stejná, jako z palírny, dokonce je aromatičtější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 17.11.2014 21:30

Jistě jste si všimnul na obyčejném hrnci se skleněnou poklicí, že se ta poklice orosí ještě dříve než se začne voda vařit. To je proto, že výpar z hladiny je se vzrůstající teplotou intenzivnější a voda se přitom nemusí vařit (ale má teplotu vyšší než rosný bod vzduchu nad ní). Protože poklice je studenější než rosný bod, tak se orosí. Deflegmátor používá tohoto jevu k tomu, aby právě rozdílem teplot rosných bodů lihu a vody zkoncentroval páru prostupující dále do chladiče. Deflegmátor může být jednoduchý s tím, že kondenzát skapává zpátky dolů do vařáku, nebo může být s odkalovačem. Pokud kondenzát z deflegmátoru steče do odkalovače, můžete se rozhodnout, jestli jej vrátíte do vařáku, nebo odkalíte vypuštěním ven (do lutrové nádržky). Zejména při prodlužování dokapu je lepší odkalovat ven, protože delším ohřevem se do par dostávají i vosky a těžké složky s teplotou varu vyšší než voda. V době kdy z chladiče teče metyl, je nutné kondenzát z deflegmátoru vracet zpět do vařáku, protože obsahuje velké %to etylalkoholu. Dobře postavený destilák nepotřebuje opakování pálení, ale dobré vedení procesu frakční destilace.

yes

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 41.143 (?), 17.11.2014 21:55

Dvoukotlová výroba pálenky je lepší co se týče chuti. Deflegmátor je lepší, když chcete mít silnou /víc/ pálenku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 17.11.2014 23:17

I s deflegmátorem se dá provozovat dvoukotlové pálení. Výhodou je, že pro druhé pálení se opakuje jen předkap a dokap, zatímco nejčistší jádro se může nechat jen jednou destilované (s výraznějším aroma ovoce). Cuvéé pak využívá výhod obou způsobů při vysoké výtěžnosti z kvasu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 186.98 (?), 5.10.2009 12:36

zkus bentonit. na víno to funguje. a nebo nechat přemrznout, kal by měl sednout nebo se vytvoří vločky - přefiltrovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 1.122 (?), 7.10.2009 11:41

Tak jsem jsem precetl skoro cele vlakno, ale tolik rad, polopravd a nesmyslu jsem v zivote pohromade nevidel. 
Podle mne vetsina nevidela ani palenicu, ani dobry domaci pristroj. Mluvim tak o odsahu kolem 100l pro domaci pouziti.  
Nedovedu si predstavit, ze bz u neceho takoveho byl nejaky skleneny deflektor. Ten by se behem chvile tak ohral, ze na vystupu by byla horka tekutina. Ta musi byt na vystupu studena. Klidne kolem 15 stupnu. To ma vliv na vyslednou kvalitu. Cili podminkou je poradny medeny chladic s tekouci vodou. 
Postup je nasledovny: zmeri se obsah cukru v kvasu. Je pod 4, jdeme palit. A ke kvasu, delam jen ze svestek, zadny cukr a dalsi neslmysl co tu koluje jsou nejake kvasinky. K cemu. Proces kvaseni nastane sam.
Prvni paleni probehne tak od 60-50% do 10% alkoholu. zalezi na kvalite kvasu. Druhe paleni- obsah alkoholu vysloci tak na 85%, pak jde dolu a pomerne dlouhou dobu drzi tak pres 50% pak klesne a zacina byt nebezpeci zkaleni pripadne zoctovateni. Takze davat pozor na konec, hlidat barvu a chut. Prvnich par deci s vysokym alkoholem davam pryc. Je to sice ochuzeni o aroma, ale je zde neprijemna vune. pokud to rozetrete na ruce citite neco jako redidlo. a to je vse. Procento alkoholu se meri na vystupu z palenice. Po ukonceni podle tabulek se prida voda. Ale ne destilovana. Co je to za blbost. Je to voda z normalni studny, ale ne z kazde, protoze pak muze nastat zakaleni.

Takze tak se dela dobra, a lahodna slivovica. A ne ty hruzy a rady co jsem cetl. To bych snad nedal ani nejvetsimu nepriteli...

Vsem se omlouvam ale vyrostl jsem na Valassku a jsem tim odmala vyskolen...

Alda z Valasska

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 7.10.2009 12:10

Aldo, Váš problém není v tom, že jste byl vyškolen na Valašsku, nýbrž v tom, že každý jiný postup (nebo jinou vodu, jiné kvasinky...) než máte vyzkoušené, považujete za blbost, hrůzu hodnou nepřítele. Ale ono to tak být vůbec nemusí.
    Jinak Váš postup považuji za vcelku správný, zejména oceňuji Vaše odmítání cukru. Na rozdíl od Vás považuji hlubokoprokvášecí kvasinky za dobrou věc, zejména u hodně sladkého ovoce. Tím ovšem netvrdím, že spontánně vykvašený kvas nemůže přinést lahodnou slivovici.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 1.125 (?), 7.10.2009 13:38

Mozna s tim mam problem... kdyz vidim jake patoky muzou nekteri jedinci vydavat za slivovici. To snad i ta slivovice od Jelinka je lepsi. 
Kvasinky - nevim jestli je neco spatne nebo ne. O kvasinkach jsem cetl v knize Paleni domacich lihovin, snad je to spravny nazev knihy, a pak, zde v teto debate. Ale v praxi jsem jeste nevidel ani jedno pouziti. Premyslim, vlastne k cemu by bylo. Prosim teda o vysvetleni. Bavim se o kvasu ze svestek. Trham je co nejpozdeji, aby mely co nejvetsi cukernatost.  Zbavuji se vetsiny stopek. Nikdy jsem nemel problem s kvasem. A toho kvasu mivam tak od 800kg do 1400kg kazdy rok.

Voda... mame overene, od nasich predku, ze v nasi lokaci se k redeni hodi pouze dva zdroje prirodni vody. Odtud berou vodu i na redeni v pesttelske palenici. Ostatni voda po pridani okamzite zkali destilat. Je to zrejme jejim slozenim. A pouzit destilovanou vodu? Ta prece neni pro vhodna pro konzumaci.

Alda z Valasska

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  76,  77,  78,  79,  80  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika