Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Krby, grily a udírny > Menší dřevěná udírna

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   

Menší dřevěná udírna


Fridex (3) - xxx.xxx.184.90 (?)
31.12.2009 4:05, počet návštěv: 304460
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den všem uzenářům!? 

Pokusím se vám v krátkosti popsat mojí udírnu, kterou jsem si vymyslel a také řádně a s úspěchem odzkoušel. Udírna má zděný základ postavený z bílých betonových cihel. Na podlaze udírny posloužily jako " základová deska" starší tzv. betonové PZ desky položené na izolaci. Celý základ, který je zapuštěn v zemi je dobře izolován proti vlhkosti běžně dostupnou izolační fólií. Tento základ o de dna po poslední cihlu má zhruba 1m. Dále už je udírna dřevěná a to proto, že ji lze dobře a poměrně rychle vyhřát i ve větších mrazech. Do zděného základu jsem zazdil závitové tyče směrem vzhůru, pro připevnění dřevěné konstrukce. Celá vrchní část udírny je ze dřeva, včetně střechy. Na střeše je krytina KM beta. Na dřevěnou konstrukci jsem natloukl prkna ve svislé poloze. Na tyto prkna jsem z venku našrouboval vodorovně palubky, které jsem zároveň kousek přetáhl přes zděný základ, čímž jsem zamezil zatékání vody do základu. Komíny jsou umístěny ve štítě naproti dvířkům. Jsou tak vysoko, jak to konstrukce umožnila. Na komíny jsem instaloval regulační klapky s nimiž lze částečně regulovat teplotu a v případě nepoužívání udírny též zamezí vstupu nežádoucím návštěvám (kuny, ptáci, apod.) Uvnitř je položen na ideálnim kousku zdiva průmyslový rošt, který zachytí pád masa na dno udírny v případě jeho utržení. Na dno udírny doporučuji před uzením nasypat lopatku písku, protože písek nasaje kapající mastnotu a tím nemůže dojít k zatečení omastku do topeniště a tím pádem ke vznícení udírny. Topeniště je vdálené 2,5m a je přístupné vzhledem k terénu z jeho čela. Celý kouřovod je v zemi a je též izolován proti vlhku. Vstup kouřovodu není na středu udírny, nýbrž na kraji. Kouř v udírně je veden šnekovitě mezi vyskládanými cihlami a vchází do udírny středem, přes upravený kotlový plech, který pokrývá celé dno, pouze uprostřed je otvor o velikosti 12x12 cm. Díky tomuto šneku jsem prodloužil vzdálenost topeniště asi o 1m. Přikládám pár fotografií.

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci   
Partnerem sekce je GrilyKrby.cz - první Weber World v ČR
   

Menší dřevěná udírna


host - xxx.xxx.250.189 (?)
7.1.2010 11:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj, moc pěkná, ale co to natření??

Připojit reakci
   

Menší dřevěná udírna


tatnda (1019) - xxx.xxx.147.34 (?)
7.1.2010 11:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

asi bych nenatíral, jedine z venku jemně a voskem nebo svíčkou

Připojit reakci
      

Menší dřevěná udírna


vyslouzil (17041) - xxx.xxx.65.50 (?)
7.1.2010 13:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc pěkná udíra. Nemít starou zděnou, asi bych se inspiroval.  Nátěru zvenku bych se vůbec nebál, třeba vodouředitelnou ekologickou lazurou. Nebo ničím. Sám mám dřevěná jen dvířka, natřel jsem je před víc než 20 lety jen vodním sklem. Krom toho, že jsou po kraji a ve spárách očazená, jim nic není.
   Prodlužovat kouřovod nad 2,5 m šnekovitým vedením kouře nepovažuji za nutné. Ani pokládání plechu na zem, zvyšuje se riziko jeho zahřátí a pálení odkapaného tuku. Naopak plech mám nahoře nad udícím prostorem - tzv. tepelný strop
   Praktičtější je neudit naplněné střevo vcelku, nýbrž je zaškrtit přetočením klobás nebo zaškrcením potravinářským motouzem. 
   Jinak se mi opravdu líbí, vzhled i zpracování. 

Připojit reakci
         

Menší dřevěná udírna


host - xxx.xxx.26.35 (?)
11.1.2010 9:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc pěkná, je vidět, žeje dělaná s láskou k věci a řemeslu.

Připojit reakci
            

Menší dřevěná udírna


host - xxx.xxx.184.90 (?)
16.1.2010 19:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsem rád, že se někomu líbí. Pro upřesnění doplním-natřená pouze z venku vodou ředitelnou eko lazurou.

Připojit reakci
               

Menší dřevěná udírna


JL (3) - xxx.xxx.72.63 (?)
17.1.2010 0:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Také se mi líbí, poctivě řemeslně udělaná.
Jen malou připomínku, ta izolační folie se dává obráceně (pupíky ke zdivu). Jejím účelem je vytvořit mezi zdivem a zeminou vzduchovou mezeru, která brání pronikání zemní vlhkosti do zdiva. Nahoře by měla být zakrytá, aby do mezery nezatékalo. Přeji úspěšné uzení. JL

Připojit reakci
                  

Menší dřevěná udírna


Fridex (3) - xxx.xxx.184.90 (?)
17.1.2010 3:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za radu. Odhrnu obrátím.

Připojit reakci
                     

Menší dřevěná udírna


JL (3) - xxx.xxx.72.63 (?)
19.1.2010 20:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jejda, nechtěl jsem vám přidělat práci. 
Z provedení udírny soudím, že pán je perfekcionalista  ?
Pokud se do toho pustíte, tak folie by měla být vytažená cca 10 cm nad terén, překrytá krycí lištou (také se prodává). Jestli k udírně stéká voda z okolí, tak na spodku folie by ještě měla být drenáž, vyvedená někam pod váš násep. Za práci navíc získáte nejen zaručeně suché zdivo, ale také lepší tepelné oddělení spodku udírny od terénu, snad to za to stojí. JL 

Připojit reakci
         

Menší dřevěná udírna


Michal ze Sudic (16) - xxx.xxx.11.199 (?)
7.12.2014 16:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, na dno si dejte písek, do kterého Vám bude kapat mastné, jednou za rok písek prohrábněte a mastné kola vyhoďte do popelnice. V úrovni podezdívky by doporučil dát rámek s pletivem, občas se mi stane, že se provázek přetrhne a pochutinka spadne na pletivo... Uzák je perfektní, velká jednička s hvězdičkou.

Michal

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Stavba udírny s grilem svépomocí24812.4.20191150106
Popraskaný krb 1312.4.20192535
Uzená vepřová kýta93.3.201922287
Používáte někdo grilovací desku?42.3.2019755
Zavaření uzeného masa, sklenice629.1.20191326
Stavba udírny na jedno použití2529.12.201838911
Flek uprostred uzenyho1328.12.20183285
Uzení krkovice626.12.20181972
Nevim kde je chyba?56.12.20181777
Uzení klobás studeným kouřem6019.11.201890433
Komín udírny515.11.20181882
Menší dřevěná udírna 5129.10.2018304461
Elektrická udírna Anuka1620.10.201823439
Gril Weber1718.10.201829436
Udírna 125.9.20181921
Odvod kouře z udírny33.9.20182651
Grilování na litinovém tálu3331.7.201846468
Jaký elektrický gril316.7.20186195
Vyhnuty gril 1731.5.20184596
Ohniště z cihel, je to možná varianta?317.5.201812194
Grilování na skle - nová dimenze 5510.2.201831528
"Exotičtější" lák pro maso na uzení?210.2.20183239
Stavba udírny7614.1.2018229633
Dřevěná udírna - stavba svépomocí7620.12.2017249284
Stavba udírny v uzavřeném prostoru 2910.11.201718224
Lze napravit nepovedené kyselé uzené?123.9.201715439
Gril lokomotiva - zkušenosti, tipy rady2024.6.201767768
Ochrana grilu proti počasí48.5.20172267
Přechod z klasického grilu Weber na plynový?2427.4.201751113
Nakládání masa na uzení vařením v slané vode312.3.20175315
Udírna ze sudu11.3.20175432
použití dřeva na uzení nebo grilování9225.2.2017160288
Dosažení správné teploty v grilu na uhlí526.1.201717050
Plnicka klobas638.1.201730335
Ryby313.11.20163889
Uzeni horkym kourem25.11.20165260
Maso na uzeni74.11.20165759
Rozehřátí klobás273.11.201613232
Kysele maso3716.10.201628918
Poličky do udírny713.9.20165037
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Diskuze na téma nakládání, uzení a grilování najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem18.4.2019
Strojek na uzavírání konzerv14.4.2019
Generátor kouře18.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů