Černý bez: bobule bohaté na vitamíny

Černý bez
Zdroj: cropsandsoils.extension.wisc.edu

Černý bez je výživově silná a chuťově bohatá rostlina! Tento snadno pěstovatelný a nenáročný keř s černofialovými bobulemi a nádhernými bílými květy je krásný v krajině i chutný v kuchyni. Přečtěte si, jak pěstovat keře černého bezu na zahradě.

O bezinkách

Bezinky (Sambucus) jsou mrazuvzdorné, rychle rostoucí a plodné keře. Stávají se nezbytným doplňkem zahrady každého nadšence. Bezinky dobře přežívají i v mrazivých teplotách.

Dva druhy, které se nejčastěji pěstují pro krajinářské a jedlé účely, jsou bez americký (Sambucus canadensis) a bez černý (S. nigra). Na začátku až v polovině léta kvetou bílé květy v trsech zvaných pupeny, které se na podzim mění v tmavě fialově až černě zbarvené plody. Květy i plody jsou jedlé (plody je však nutné před konzumací tepelně upravit).

Drobné tmavé bobule mají zemitou, trpkou chuť, která dodává bohatost džemům, omáčkám a dokonce i vínům. Jsou fantastickým zdrojem vitaminů A a C a jsou plné antioxidantů.

Rostliny jsou nejčastěji vícekmenné keře s otevřenou formou. Mohou vytvářet houštiny pomocí kořenového přísušku. To sice ztěžuje sklizeň bobulí, ale může z nich vzniknout krásný živý plot. Komerčně zakoupené bezinky často potřebují další odrůdu jako kamaráda opylovače. Mohou sice přinést nějaké plody, ale úroda bude mnohem větší, pokud bude poblíž vysazena jiná odrůda.

Černý bez: bobule bohaté na vitamíny
Zdroj: www.almanac.com

Výsadba

Vyberte místo s částečným až plným sluncem. Ve svém přirozeném prostředí rostou tyto rostliny často pod světlým lesním porostem; pokud jim poskytnete slunnější místo, získáte větší úrodu. Ideální je mírně kyselá půda, která je vlhká, ale dobře odvodněná. Bezinky rostou v mnoha typech půd, pokud je zajištěna dostatečná drenáž.

Dospělé rostliny jsou 1,8 – 3m vysoké a mohou dosahovat až 2,5m do šířky, takže při výběru místa počítejte s předstihem. Pokud jsou ponechány samy sobě, často vytvářejí živý plot, který může být super stanovištním prvkem pro vaši zahradu nebo pravidelnou nepříjemností, v závislosti na jeho umístění.

Kdy sázet bezinky

Bezinky lze sázet na jaře nebo na podzim, v závislosti na zimě. Pokud jsou zimy ve vaší oblasti natolik chladné, že lidé ve vašem okolí chodí na led, zůstaňte u jarní výsadby nebo je zasaďte do země koncem léta, šest týdnů před prvními mrazy.

Rostliny s holými kořeny by měly být vysazeny co nejdříve po jejich obdržení. Pokud je nemůžete zasadit ihned, uložte je na chladném a tmavém místě a dbejte na to, aby byly kořeny vlhké. Spící bezinky (ještě bez listů) lze vysazovat na jaře, jakmile lze zpracovat půdu; není třeba čekat, až skončí mrazy. Školkařské výpěstky v květináčích lze vysazovat i na jaře nebo na podzim, na jaře však počkejte, až pominou mrazy.

Jak sázet bezinky

Způsoby výsadby holých kořenů a květináčů jsou podobné. U prostokořenných rostlin věnujte před výsadbou čas namočení kořenů na 12 hodin do kbelíku s vodou, abyste zajistili jejich hydrataci. Při sázení si vezměte kbelík na zalévání s sebou. Před výsadbou je třeba důkladně zalít i školkařské výpěstky v květináčích. Hodinu předtím bezinky dlouze napijte a navlhčete půdu. Rostliny snáze vylezou z květináčů a budou osvěžené před šokem z přesazování. Vykopejte jámu dvakrát širší než kořenový bal a o něco hlubší (bezinky se vysazují o něco hlouběji než jiné keře). Jáma by měla vypadat jako mělká miska se šikmými stěnami, ne jako šálek na kávu.

Uvolněte půdu v jamce. Buď ji vykopejte a doplňte, nebo ji zpracujte zahradnickými vidlemi. Zhutněná půda na okraji jámy může zpomalit rozšiřování kořenů nových rostlin. Před výsadbou půdu v jamce lehce zalijte. U květináčů odřízněte všechny kroužící nebo opásané kořeny. Pomocí lopatky nebo půdního nože uvolněte kořeny rostlin tak, že na okrajích kořenového balu uděláte rýhy.

Výsadba bezinek v nádobách

Bezinky v nádobách sázejte o něco hlouběji, než je úroveň staré půdy. Stačí několik centimetrů nebo až k prvnímu uzlu větve. Vyzkoušejte, zda keř v jamce sedí, a podle potřeby upravte hloubku. Pokud sázíte keře s holými kořeny, pravděpodobně budete moci vidět starou linii půdy na kmeni jako změnu barvy. Vysaďte černý bez tak, aby stará úroveň půdy nebo půdní čára na kmeni byla o něco hlouběji než vaše nová úroveň půdy. Kořeny rovnoměrně rozprostřete a nekroužte s nimi kolem základny jámy. Nenechávejte je v chumlu. Kořeny prostokořenných rostlin někdy potřebují povzbudit, aby se rozložily.

Jámu zasypte původní zeminou, kterou jste odstranili. V polovině cesty se zastavte a zalijte, poté pokračujte v přidávání zeminy. Půdu kolem kořenů postupně utužujte, aby nevznikaly vzduchové kapsy. Pokud chcete, přidejte kompost. Z přebytečné zeminy vytvořte kolem rostliny prstenec o průměru asi půl metru a výšce jeden centimetr, aby voda neodtékala. Pořádně ji zalijte. Naneste silnou vrstvu mulče, abyste udrželi půdu vlhkou. Nedovolte, aby se mulč dotýkal kmene (kmenů).

Černý bez: bobule bohaté na vitamíny
Zdroj: www.almanac.com

Pěstování

Černý bez má mělké kořeny, a pokud se během letního sucha zalévá, plodí více. Pokud žijete v oblasti se suchými léty, během prvních dvou let a v pozdějších letech v období sucha rostlinu každý týden zalévejte, abyste dosáhli co nejlepší úrody plodů.

Řez není nutný, pokud bezinky pěstujete ve volné nebo polodivoké krajině, ale udržuje keř bezinek úhledný, přístupný a maximálně výkonný. Bezinky plodí na novém dřevě, proto je prořezávejte koncem zimy, dokud rostliny ještě spí. Nejprve odstraňte odumřelé nebo polámané větve.

Prořezávat lze také přísušky vycházející od báze. V případě potřeby nejprve ořežte starší větve a ponechte jednoleté stonky. Případně celou rostlinu ostříhejte přibližně o třetinu. Pokud chcete rostlinu oživit, někteří pěstitelé bezu černého ji seříznou celou až k zemi a nechají ji vyrůst novou. Bezu se bude dařit i při každoročním přihnojování jakýmkoli univerzálním organickým hnojivem nebo přihnojováním kompostem či vyzrálým hnojem. V této době také znovu naneste mulč.

Doporučné odrůdy

Mezi doporučené odrudy černého bezu patří:

  1. Titania: Odrůda s vynikajícím výnosem a velkými, sladkými plody. Je odolná vůči chorobám a mrazu.
  2. Ben Lomond: Tato odrůda je známá svými velkými plody, které jsou vhodné nejen pro konzumaci čerstvé, ale také pro přípravu džemů a džusů.
  3. Černý bez „Black Satin“: Tato odrůda je oblíbená pro své velké, lesklé plody a odolnost vůči chorobám.
  4. Jubilee: Odrůda s výborným ovocným aromatem a bohatým sklizněm. Plody jsou středně velké a sladké.
  5. Orion: Tato odrůda je známá pro své velké, sladké plody, které jsou vhodné pro konzumaci syrové i pro zpracování.
  6. Ebony: Odrůda s atraktivními plody, které jsou sladké a vhodné pro různé druhy zpracování.
  7. Waldo: Tato odrůda je odolná vůči chorobám a poskytuje středně velké, aromatické plody.
  8. Ouachita: Odrůda se silným růstem a vynikající chutí plodů, které jsou vhodné pro různé kulinářské účely.
  9. Haschberg: Odrůda s dobrou odolností vůči chorobám a vynikající chutí plodů.
  10. Adara: Tato odrůda je známá pro své velké, sladké plody a dobrou odolnost vůči mrazu.

Při výběru odrůdy černého bezu je důležité zohlednit klimatické podmínky a pěstitelské podmínky na konkrétním místě, protože některé odrůdy jsou lépe přizpůsobeny určitým prostředím.

Sklizeň

Po dozrání jsou bobule tmavě fialové až téměř černé. Odřízněte celý trs z rostliny a opatrně vyjměte bobule do kbelíku. Naplánujte si, že je rychle spotřebujete; po utržení dlouho nevydrží.

Černý bez: bobule bohaté na vitamíny
Zdroj: www.almanac.com

Černý bez představuje výživově bohatou a chuťově atraktivní rostlinu, která je snadno pěstovatelná a nenáročná na údržbu. Tento keř s černofialovými bobulemi a bílými květy nejen obohacuje krajinu svou krásou, ale také poskytuje chutné plody vhodné pro kulinářské využití. Bezinky jsou mrazuvzdorné, rychle rostoucí a odolné keře, přičemž nejčastěji pěstované druhy pro krajinářské a kulinářské účely jsou bez americký a bez černý. Ovoce bezinek je plné antioxidantů a bohaté na vitamíny A a C, přičemž se využívá zejména při výrobě džemů, omáček a vín. Důležité je vhodné místo pro výsadbu s částečným až plným sluncem, optimální půdu a pravidelnou zálivku. Prořezávání keřů a výběr vhodných odrůd, jako například Titania nebo Ben Lomond, mohou přispět k úspěšnému pěstování černého bezu. Zajímavostí je i fakt, že sklizeň by měla být provedena po dozrání bobulí, které mají zemitou a trpkou chuť, a ideálně by měly být spotřebovány co nejdříve po utržení.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno