Topaz nepřekonaný



host - 44.214 (?)
7.2.2016 17:54

S touto úrodou Topaz končil.


Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 44.214 (?), 7.2.2016 17:54

S touto úrodou Topaz končil.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.2 (?), 7.2.2016 18:04

Pěkné,pěkné... a končil ten červenolistý jedinec sám od sebe,nebo byl odejit?Já sám mám dva stromky Topaz V, neboli později RedTopaz.Rostou oba zdravě bez krčkové hniloby, Plodí jeden stromek, plody střední, žádné zdrobnování se zatím nekoná.RedTopaz má údajně mít o krapet více kyselinky oproti klasickému, základnímu Topazu.Chuť klasická, uniformní,nikterak výrazná, ale chutná mě.Plody nyní jještě všechny odpočívají ve sklepě, neboť mají dlouhou skladovatelnost, a ještě se v mém sklepě nekazí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 44.214 (?), 8.2.2016 17:35

   Topaz jsem vykopal po této sklizni a opodál vysadil Goldstar na MM106 od kterého si slibuji, že si udrží svou chuť v našem špatném sklepě o něco déle než Topaz. Omlouvám se za částečně nesprávně odeslané snímky. Ritschek33.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Tibor z UH - (47) - 222.63 (?), 9.2.2016 0:01

Vážení páni kolegové, nedá mi to musím s trochou do mlýna. TOPAZ musím pochválit. Zde v UH v 200 m.nm  

Oceňuji moc, že je to skladovatelné jablko. Ikdyž má plod nějaké mechanické požkození či otlak nebo dokonce skvrnu "od narození" a rozkrojím ho schválně v tom místě, zjišťuju, že pod slupkou se nekazí do hloubky. Nejednou mě překvapilo, že kus o kterém jsem si říkal, tak ten je hotový a půjde vyhodit byl zdravý.Letos jsem navíc zapomněl na cca15 ks v malé bedýnce, které byly dané bokem, že je sním co nejdřív, protože měli vážné škrábance vrypy a trhliny od sklizně. Jedl jsem je na konci ledna a žádné jsem nevyhodil.Neuvěřitelně odolné.

Předpokládám, že je to díky kyselosti. Tu po Novém roce ztrácí a tak děkuji šlechtitelům že mám svěže chutnající jablko na leden až březen.A mít tak DVA stromy tak i duben...  :-)

Mínusy: Že je malé? -dám si dvě.

           Kyselé?  - začnu je jíst v tom pro mě správném měsíci

           Že není vidět v Hypersuper?   -tam rozumní na jabka nechodí!

           -zajdu radši k sadařovi.

Sklep mám s tepl. 6 až 14°C (dle chladných nocí) a suchý.  A Topaz drží-a to se cení. Za mě třikrát ANO.

Tibor z UH.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 19.199 (?), 9.2.2016 7:05

S názorem na jablko TOPAZ naprosto souhlasím, výborná křehká chuť, zkonzumovat do poloviny ledna.Máme malý stromek vedený na drátěnce, druhým rokem měl 2 kg nádherných velkých jablek.Letos vidím, že bude opět hojně kvést.Hnojíme kompostem, ve kterém je dost popela / poradil šlechtitel/.Takže vřele doporučuji.Dana z Brna 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 11.3.2016 15:41

Zkonzumovat do konce ledna? Kdepak. Topaz je stále i nyní v průměru celkem výborný. Zřejmě to bude platit jako vždy do konce března. Asi mám naroubovaný nějaký jiný Topaz, který vydrží déle.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 11.3.2016 19:27

Nemáš. Topaz vydrží do března běžně. Možná máš spíš lepší sklep. Anebo plody z malého stromku na drátěnce podle rad šlechtitele tak dlouho nevydrží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 13.3.2016 9:27

S Topazom mám podobnú skúsenosť. Za posledné roky sa mi 2x stalo, že strom začal z ničoho-nič chradnúť (drobné plody, drobné bledé listy, žiadne prírastky, postupné odumieranie konárikov). Napriek všemožnej snahe v priebehu pár mesiacov bol strom zdevastovaný natoľko, že som ho musel vykopať. Príčina bola evidentne a jednoznačne v ochorení krčka podpníka (u mňa išlo o M-9), ale vôbec som si nie istý že to bola krčková hniloba jabloní (Phytophtora cactorum), skôr si myslím že nie. Po vykopaní som kmeň stromu v mieste choroby rozrezal, drevo bolo zhnednuté, ale tuhé. Kamarát absolvoval s Topazom presne rovnakú anabázu. Pravdepodobne ide o náchylnosť danej sorty k tomuto ochoreniu. Napriek tomu som Topaz vysadil znovu (teraz na A-2-ke), pretože túto odrodu veľmi uznávam. Má osobitú, nezameniteľnú a veľmi osviežujúcu chuť (jeden môj známy si ho dáva po opicismiley), pekne vyfarbený Topaz je takmer tak pekný ako Rubinola (zdôrazňujem takmer...), u mňa v obyčajnej pivnici vydrží bez problémov do marca-apríla v dobrej kvalite. Na konzumáciu je najlepší po Novom roku, kedy sa vybalansuje pomer kyselín a cukru, šťavnatosť zostáva. Určite je to odroda ktorá patrí do záhrady (možno nie do vyšších polôh), ale ten sklon k chorobe krčka je znepokojujúci, lebo ide o komplikáciu ktorá stromček bohužiaľ zahubí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jaroslav u Prahy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 234.27 (?), 13.3.2016 13:01

Před 10 lety mi Topaz na M9 také odešel. Naštěstí jsem včas odebral rouby, a narouboval jsem 1 starší PK a 10 semenáčků. Všechny plodí a nevykazují žádné choroby. Chuťové vlastnosti jsou výborné.

Průběžně roubuji další semenáčky. Topaz je spolu s Melodií a Resistou nosnými zimními odrůdami, které nám vydrží do dubna-května, jak jsem koncipoval plán výsadby - ovoce od května doi května. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 103.186 (?), 17.3.2016 0:10

Zdravím p. Petra z Pardubic

Vážím si Vás jako velikého oponenta a odborníka tak jako i   p. Vysloužila a jednám s Váma jako s rovnocenými odborníky. Já vím, že Čechy jsou a vždy budou jiné než Morava a to bez ohledu na nářečí. Naše malá vlast má to štěstí v neštěstí, že stojí přesně na hranici klimatu.a na to už konečně přišli i meteorologové. Česká oblast je teplá, mírná a srážkově vlhká, ale Morava je teplá a suchá a i zima je zde suchá, čili pevninské klima. Já zde čestně prohlašuji, že odrůda Topaz je silně vnímavá na klimatické reakce, Moravské a zároveň pevninské klima jí vůbec nesvědčí a silně jí degraduje. Jedině kdo má lepší výsledky s touto odrůdou jsou ti co jsou v podhorských oblastech Moravy.Proboha nebuď me zatvrzelí, ale otevřte oči a sledujme jak se daná odrůda se chová v různých klimatech!  To je to samé jak celou dobu mi tu odsuzujete Denár, ale nakonec byl mezi vítězy v Budějicích. Já jsem pro to, aby jsme se zde chovali objektivně a fér a prostě zde lidem řekli jak se daná odrůda chová v rozličných klimatech. Tuto možnost porovnávání příroda nedala nikomu jinému než nám v srdci Evropy. Jsme Evropské srdce jak se patří, pravá komora Čechy s oceánským klimatem a levá komora Morava a část východních Čech s pevninským a suchým klimatem. Tuto příležitost na tak malém území máme jenom my tak jí využijme a nehandrkujme se zde nad blbostma.

s pozdravem sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika