S Topazom mám podobnú skúsenosť. Za posledné roky sa mi 2x stalo, že strom začal z ničoho-nič chradnúť (drobné plody, drobné bledé listy, žiadne prírastky, postupné odumieranie konárikov). Napriek všemožnej snahe v priebehu pár mesiacov bol strom zdevastovaný natoľko, že som ho musel vykopať. Príčina bola evidentne a jednoznačne v ochorení krčka podpníka (u mňa išlo o M-9), ale vôbec som si nie istý že to bola krčková hniloba jabloní (Phytophtora cactorum), skôr si myslím že nie. Po vykopaní som kmeň stromu v mieste choroby rozrezal, drevo bolo zhnednuté, ale tuhé. Kamarát absolvoval s Topazom presne rovnakú anabázu. Pravdepodobne ide o náchylnosť danej sorty k tomuto ochoreniu. Napriek tomu som Topaz vysadil znovu (teraz na A-2-ke), pretože túto odrodu veľmi uznávam. Má osobitú, nezameniteľnú a veľmi osviežujúcu chuť (jeden môj známy si ho dáva po opici), pekne vyfarbený Topaz je takmer tak pekný ako Rubinola (zdôrazňujem takmer...), u mňa v obyčajnej pivnici vydrží bez problémov do marca-apríla v dobrej kvalite. Na konzumáciu je najlepší po Novom roku, kedy sa vybalansuje pomer kyselín a cukru, šťavnatosť zostáva. Určite je to odroda ktorá patrí do záhrady (možno nie do vyšších polôh), ale ten sklon k chorobe krčka je znepokojujúci, lebo ide o komplikáciu ktorá stromček bohužiaľ zahubí.