Vážení páni kolegové, nedá mi to musím s trochou do mlýna. TOPAZ musím pochválit. Zde v UH v 200 m.nm
Oceňuji moc, že je to skladovatelné jablko. Ikdyž má plod nějaké mechanické požkození či otlak nebo dokonce skvrnu "od narození" a rozkrojím ho schválně v tom místě, zjišťuju, že pod slupkou se nekazí do hloubky. Nejednou mě překvapilo, že kus o kterém jsem si říkal, tak ten je hotový a půjde vyhodit byl zdravý.Letos jsem navíc zapomněl na cca15 ks v malé bedýnce, které byly dané bokem, že je sním co nejdřív, protože měli vážné škrábance vrypy a trhliny od sklizně. Jedl jsem je na konci ledna a žádné jsem nevyhodil.Neuvěřitelně odolné.
Předpokládám, že je to díky kyselosti. Tu po Novém roce ztrácí a tak děkuji šlechtitelům že mám svěže chutnající jablko na leden až březen.A mít tak DVA stromy tak i duben... :-)
Mínusy: Že je malé? -dám si dvě.
Kyselé? - začnu je jíst v tom pro mě správném měsíci
Že není vidět v Hypersuper? -tam rozumní na jabka nechodí!
-zajdu radši k sadařovi.
Sklep mám s tepl. 6 až 14°C (dle chladných nocí) a suchý. A Topaz drží-a to se cení. Za mě třikrát ANO.
Tibor z UH.